Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 43

Снимка: БГНЕС

10 нови случая на Covid-19
По данни на Националния оперативен щаб, към 17:00 часа на 19 април, потвърдените случаи на коронавирус в България са 894. Новите 10 положителни проби са от областите София, Сливен, Пловдив и Ямбол. 259 души са настанени в болница, 36 от тях - в интензивни отделения. Излекуваните от Covid-19 са 161, починалите – 42.

Към нормализиране на болничната система
Подготвени са текстовете на писмата и на заповедите, с които от идната седмица ще се възобнови работата на женските и на детските консултации, както и дейностите по изпълнението на националния имунизационен календар, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. „Това е знак за постепенно възстановяване на дейността на болниците, и не само по отношение на женски и детски консултации, а и на тяхната планова дейност, която ще могат поетапно да възстановяват“ - допълни Кунчев.

Протест срещу ограничителните мерки
Десетки граждани се събраха на различни места в София, за да изразят несъгласието си с мерките, наложени за ограничаване на разпространението на коронавируса в България. Според протестиращите е налице "нехуманна и аморална липса на решение, заради което хората гладуват и остават без работа". Събралите се настояха за адекватни мерки за социална адаптация. Организаторите на флашмоба декларираха, че нямат партийна принадлежност и не зависят от политически партии.

Не сме достигнали пика и не трябва да разхлабваме мерките
Мнението изрази директорът на спешната болница „Пирогов“ д-р Асен Балтов. Пред БНТ той подчерта, че повечето българи се съобразяват с утвърдените противоепидемични мерки, но в следващите две седмици случаите на коронавирус може да се удвоят, заради предприетите необмислени пътувания извън столицата по Великден. По думите му, това ще стане ясно до десетина дни.

Сериозни проверки за прибиращите се в София
В сила остава изискването влизането и излизането от столицата да става в двата прозореца, разрешени за преминаване през контролно-пропускателните пунктове на града - сутрин от 6.00 до 8.00 ч. и вечер от 18.00 ч. до 20.00 ч. Полицията ще проверява декларациите на искащите да влязат в София хора. От МВР предупреждават, че контролът ще бъде много строг, като не е изключено да има и хора, които да не бъдат допуснати да влязат в София.

Великден по време на пандемия
Тазгодишният православен Великден минава под знака на коронавирусната епидемия и извънредното положение, поради което традиционното богослужение в нощта на събота срещу неделя беше проведено извън храмовете, където се бяха събрали по-малко хора от обичайното. Повечето вярващи посрещнаха празника по домовете си. Те имаха възможност да проследят провеждането на службите онлайн, а тези, които отидоха на църква, бяха с предпазни маски, не носеха цветя и спазваха социална дистанция помежду си. Още акценти от Празника на празниците - ТУК

България е пример за единство на общество, църква и държавна власт
Мнението сподели в интервю за БНР отец Калистрат от българския Зографски манастир в Света гора.По думите му, в условията на пандемия, България е показала уникален пример в световен мащаб. Според монаха, българинът има невероятна самодисциплина, която не е мотивирана от натиска на властта, а от съчувствие към другите. Отец Калистрат изрази и удовлетворение от богомъдростта на архиереите от Българската православна църква.

Председателят на Европейската комисия поздрави българите за дисциплината
След като отправи поздрав към българите за най-светлия християнски празник, в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов - Урсула фон дер Лайен заяви: „Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда“. Председателят на Еврокомисията изтъкна още, че хората, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00