Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 48

Снимка: БТА

Нови 17 случая на Covid-19 в България, повечето са в Плевен
През днешния ден са доказани още 17 нови случая на Covid-19 в България, като 2 са в област София и 15 в област Плевен. С тях общият брой на потвърдените случаи към 17.00 часа на 24 април са 1188. Най-много са случаите в София − 625, в Плевен − 94, и във Видин − 50.
282 са лицата с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в болница, 41 са в интензивни отделения. Починалите с коронавирусна инфекция са 54. Излекуваните са
193-ма.

Безпокойство заради ръста на заразените медици
Обезпокоително расте броят на заразените с коронавирус сред медицинския персонал – 34 души са регистрирани през последното денонощие и с тях броят им достигна 129. Това прави 11 на сто от всички заразени. Най-много от инфектираните работят в “Пирогов” и във видинската болница, съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин.

Носенето на защитна маска остава задължително до 13 май
Новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев се отнася до всички граждани, намиращи се на закрити или открити обществени места, които са задължени да носят маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата. Заповедта е заради усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на новия коронавирус.

От следващата седмица започваме лечение на Covid-19 с кръвна плазма
Според държавния главен инспектор Ангел Кунчев лечението с кръвна плазма на вече преболедували от коронавирус дава добър резултат. „Плазмафереза може да се прави – плазмата е продукт, който може да се замразява и да се пази с месеци. И когато тя е от хора с напрегнат имунитет веднага след преболедуване, има много добър ефект”, коментира той. Следващата седмица ще бъде готов документът, позволяващ на болниците да използват този вид терапия.

47 300 служители са засегнати от кризата
По последни данни на КНСБ потърпевшите работят в 91 големи и средни предприятия от общо наблюдавани 114. В 78% от фирмите с регистрирано социално напрежение работниците са в платен отпуск, в 26 на сто – в неплатен, а в 13% вече са извършени или предстоят съкращения. Най-засегнати са работещите в Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско. Загуби са претърпели и трудещите се в Бургас, Варна и Хасково.

Омбудсманът поиска по-достъпна информация за мерките в подкрепа на бизнеса
Диана Ковачева поиска от министъра на икономиката Емил Караниколов да бъде представена достъпно и ясно информация за мерките на ведомството в подкрепа на бизнеса по време на пандемията от Covid-19.
Повод за искането на омбудсмана са жалби на самоосигуряващи се лица, търговци, хора със свободни професии и земеделски производители за липса на публично достъпна информация относно мерките. Тя препоръча на министерството и да оповести кои от тях ще се финансират от републиканския и кои от европейския бюджет.

Декларациите за излизане от София не осуетяват пътуванията
Големи опашки от автомобили се образуваха на всички КПП-та около София. В късния следобед на последния работен ден от седмицата най-голяма колона е регистрирана на КПП-то с АМ „Тракия“ на изход от града – около 4 километра. Жителите на София, които искат да напуснат града, представят декларация на полицейските постове. Очаква се трафикът да бъде изключително натоварен и в неделя, но на влизане в града.

53,5% от предприятията със спад на приходите през март
Според изследване на Националния статистически институт за ефекта на извънредното положение върху икономиката 36,3 на сто от фирмите не регистрират промяна, а 9,5% са увеличили приходите си. Засегнати са 70,6 на сто от заетите в областта на културата, спорта, развлеченията и ремонта на домакински вещи. В индустрията този процент възлиза на 52,9, в строителството на 51,2 и в търговията, транспорта и ресторантьорството на 56,3. За април 80,6% от анкетираните нефинансови предприятия са прогнозирали, че ще продължат дейността си. Същевременно 15,4 на сто са отговорили, че временно ще я преустановят, а 2% че ще я прекратят.

ГДБОП предупреди за онлайн измами с оборудване срещу коронавирус
Фиктивни сайтове предлагат медицинско оборудване за защита от Covid-19, предназначено за здравни работници, алармираха от спецслужбата. Сайтовете, чиито имена наподобяват тези на реални фармацевтични компании, искат 70% авансово плащане, но така и не изпращат поръчката. Установените фиктивни компании са: MSN PHARMA LTD, MSN PHARMA GLOBAL, MSN SOLUTIONS, MSN GROUP OF COMPANIES, MEDICAL LEASE, SANTE PUBLIQUE FRANCE. От ГДБОП призовават потърпевшите български фирми да сигнализират в отдел „Киберсигурност” в Главната дирекция.

59 % от българите са срещу затварянето на парковете
Одобрението за действията на правителството в условията на пандемията се запазва силно, но с известен спад в сравнение с началото на извънредното положение, според проучване на „Галъп”. Повечето българи смятат, че страната ни се справя добре, тъй като регистрира ниски нива на заболеваемост. Със 7 на сто – до 57%, намалява тревогата от Covid-19 в сравнение с март, а паника изпитват 24 на сто от хората. Забраната за пътуване между градовете не се подкрепя от 53 на сто от българите, при 40% предходния месец. Сериозна е и критиката срещу затварянето на парковете – 59 на сто са „против”, 39% са „за”, а останалите нямат мнение. Още данни − ТУК.

Няма пречки за оформяне на годишните оценки, ако учебната година завърши онлайн
Това е мнението на директори на столични училища, които виждат по-скоро проблем с издаването на свидетелствата за завършен 1-ви, 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и клас при евентуално удължаване на извънредното положение. Надежда Николчева, директор на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов”, не очаква спънки с провеждането на изпитите след 7-и и 12-и клас. Според нея те могат да се проведат през август, ако университетите отложат кандидат-студентските си кампании.

Мюсюлманите посрещат Рамазан с ограничения заради Covid-19
Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започна днес със затворени храмове, по заповед на Главното мюфтийство. Посещенията в джамиите се отменят и молитвите ще бъдат предавани по интернет. Препоръчва се събиранията по домовете да стават в тесен кръг. Междувременно здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която забрани влизането на хора и пътни превози от Турция.Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 часа на 26 април.

Посланик Айлин Секизкьок: България и Турция демонстрираха извънредно сътрудничество в извънредна ситуация
Пандемията показа, колко е важна солидарността в борбата със заплахата и необходимостта от по-тясно сътрудничество между държавите. В условията на кризата с Covid-19 България и Турция, като добри съседи, демонстрираха извънредно сътрудничество в извънредна ситуация, заяви в интервю за „Радио България“ посланичката на Турция в България Айлин Секизкьок. Тя изтъкна успешното решаване на проблемите с преминаването на тирове между държавите и запазването на веригата от доставки. 

Безплатно паркиране в синя и зелена зона на София до 3 май
Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова и предложи парковете и градините, както и планината Витоша да могат да се ползват от родители с малки деца. Вече се прави организация за маршрути, така че движението да е еднопосочно. Фандъкова обаче подчерта, че ще чака решение на Националния оперативен щаб за това.

Пушачите са рискова група за заболяване от Covid-19
Рискът пушачите да имат тежки симптоми на Covid-19 е 1.4 пъти по-висок, отколкото при непушачите. От друга страна 2.4 пъти е по-голяма вероятността пушачите, заболели от Covid-19 да бъдат приети в интензивни отделения за механична вентилация и по-висока смъртност в сравнение с непушачите, казва един от водещите специалисти по белодробни болести у нас д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Тя се позова и на проучвания, според които бившите пушачи е по-малко вероятно да се разболеят от вируса, в сравнение с активните пушачи. Още по темата чуйте в интервюто с д-р София Ангелова − ТУК.

Фармацевтичната група на ЕС: Обвиненията срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз са неоснователни
В писмо до премиера, главния прокурор и омбудсмана Фармацевтичната група на ЕС настоява българските власти да оттеглят обвиненията за всяване на паника срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Те й бяха повдигнати заради предупрежденията й в интервюта пред БНР и БНТ за възможен недостиг на лекарства заради пандемията с коронавируса. „Действащите инициативи на ЕС показват, че такъв риск съществува или най-малкото не може да бъде изключен“, подчертават от Фармацевтичната група.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00