Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 51

София, 27 април, парк „Заимов“ - едно от най-предпочитаните места за разходки на столичани. От днес посещението на паркове и градини е разрешено при спазване на определени правила.
Снимка: БТА

Щабът за борба с Covid-19 e резервиран към разхлабване на превантивните мерки
Началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски изрази резерви към идеите за разхлабване на мерките, предприети за ограничаване разпространението на коронавируса, и предупреди, че трябва да се мисли за последиците от подобно действие. Аргументите на Щаба са съвсем обективни. Първоначално разпространението на Covid-19 в България се движеше на едно равнище, после в началото на април се забеляза мини пик, последван от спад, а от Цветница насам се вижда явен ръст. Всяко разхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на болестта, но животът не може да спре и е важно управляващите да могат да дават заден ход и да въвеждат пак ограничения, докато болестта отново спадне, коментира генералът. Брифинга на Националния оперативен щаб от 27 април чуйте ТУК.

1363 са регистрираните с Covid-19
1363 са потвърдените случаи на коронавирус в България по данни на Националния оперативен щаб. На 27 април са доказани още 15 нови случая. 301 са пациентите настанени в болници. 39 от тях са в интензивни отделения. 147 от заразените са медици. 684 от регистрираните случаи с коронавирус са на мъже, а 679 на жени. Починалите лица с установен Covid-19 са 58. Два са новите смъртни случая и те са в областната болница във Видин. Става дума за 77-годишна жена и 72-годишен мъж. Излекуваните пациенти са 206.

Отмениха забраната за полети от и до Великобритания
Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ отмени забраната за полети от и до Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. От посолството на България в Лондон отправят съвет към гражданите, чиито полети предстоят или са били отменени, да се обърнат за информация към съответните авиопревозвачи.

Предстои масово тестване за коронавирус в град Пловдив
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че до края на тази седмица в Пловдив ще започне проучване, което включва извършване на масови тестове за Covid-19. Методиката на изследването предвижда напълно случаен принцип на подбор на изследваните, но ще обхване различни социални групи, различни възрасти и при възможност, квартали с най-висока и най-ниска заболеваемост, обясни Кунчев.

Нови мерки в ромските махали в Сливен
РЗИ налага допълнителни противоепидемични мерки в Сливен с цел ограничаване на Covid-19. Мерките са провокирани от големия процент заразени в кварталите „Надежда“ и „Речица“ и включват карантиниране на цели домакинства, на места и съседни къщи или дори на цяла улица. В града са установени 53 нарушения на противоепидемичните мерки, като 50 са за неносене на защитни маски. Съставени са актове.

Велинград притеснен заради първи случай на зараза
По време на Великденските празници Велинград е приютил над 100 семейства от страната, което предизвика гнева на местните жители срещу хората от туристическия бранш. Вчера в града беше регистриран и първият случай на коронавирус, който се оказа привнесен отвън. „Нито един хотел не беше отворен, нито един“, увери председателят на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи Златко Златанов. Община Велинград очаква 1 млн. загуби от спада на туристи по време на извънредното положение. Най-големи щети търпят малките собственици на къщички за гости, което вероятно е накарало някои от тях да пренебрегнат препоръките на Националния оперативен щаб. Репортаж по темата − чуйте ТУК.

Необходими са още средства за PCR тестове за Covid-19 в Плевен
Медицинският университет в Плевен апелира за помощ от дарители, за да увеличи капацитета на лабораторията за генетични тестове за коронавирусна РНК. Област Плевен е водеща по брой новорегистрирани случаи на Covid-19 през последното денонощие - те са 23, шестима са в болница, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Открива се горещ телефон за психологична помощ в условията на Covid-19
От вторник, 28 април, специалисти от Клиника „Психиатрия и военна психология” на Военномедицинска академия ще дават безплатни консултации на гореща телефонна линия 02/ 92 26 190 във времевия пояс от 09.00 до 13.30 часа. Специалистите ще оказват психологична подкрепа за овладяването на силни емоции като тревожност, страх, безпомощност, потиснатост, гняв и други, свързани с наличието на пандемия. Ще подпомагат гражданите за преодоляване на симптоми на паника, обща тревожност, натрапливости, депресивни състояния и придружаващо безсъние.

Президентът поиска публичен регистър за средствата срещу Covid-19
Месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство не предлага ясна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ. Но за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства. Предстои теглене на колосален заем. Не трябва да забравяме, че тези средства ще се изплащат от българските граждани и бизнес, заявява в своя позиция президентът Румен Радев. Държавният глава настоява за прозрачност, като се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса.

Ще изплащат българските пенсии в чужбина и без „декларация живот“
Ще бъдат изплатени пенсиите на всички българи в чужбина, дори и да не успеят да подадат т.нар. „декларация живот“, съобщи Националният осигурителен институт . В кризата с Covid-19 нормативните срокове за удостоверяване спират да текат, информира НОИ. След отмяната на мерките, в 14-дневен срок ще може да се представят декларациите. В момента декларации се приемат и без институционална заверка. Достатъчно е документът да се попълни саморъчно и подпише, като се поясни причината, за да не е заверен. Попълнените формуляри могат да се изпращат по пощата или сканирани по електронната поща на НОИ − noi@nssi.bg.

Десет парка в София са отворени за разходки

Кметът на София призова за спазване на реда за разходка в парковете, след като инспектира организацията на „Южен парк“, отворен от днес за посещения на родители с деца, бременни жени и индивидуално спортуващи граждани. Ако в следващите дни посещенията в парковете протичат при стриктно спазване на противоепидемичните правила и определения от властите ред, може да се помисли за отваряне за посещения и на планина Витоша край столицата, каза кметът и напомни, че според експертите още няма основание за разхлабване на противоепидемичните мерки. Паркове в няколко големи български града също бяха отворени.

България и Албания са с най-ниска смъртност от коронавируса в Европа
Спрямо броя на населението, смъртността е съответно 8 и 9 и случая на 1 милион граждани, съобщи Албанската телеграфна агенция като се позова на интердисциплинарна група в Академията на науките в Тирана, която следи развитието на пандемията. Според Академията и в двете страни има оптимистичен контрол над заразата. Данните контрастиращо сочат, че смъртността от коронавируса в Западна Европа е няколко пъти по-висока в сравнение с Източна Европа и Балканите.

Wizz Air няма да възобнови полети от Варна на 1 май
В отговор на запитване на Радио Варна, най-голямата нискотарифна авиокомпания Wizz Air заяви, че няма да осъществи намерението да възобнови от 1 май своите полети от летище Варна до Италия, Испания и Великобритания. Възстановяването на полетите ще се случи, когато местните и международните регулации позволят това, се казва в официален отговор на авиокомпанията. От областната управа на Варна коментираха, че засега пътуванията със самолети не са адекватна мярка, защото на много места в Европа епидемията е още в разгара си.

Определен е ред за влизане на български сезонни работници в Германия
Министерството на вътрешните работи на Германия, заедно с Федералната полиция, са установили процедура за вход на български сезонни работници. Съгласно документа, сезонните работници могат да влизат на територията на Германия само през международните летища Хамбург, Берлин-Шьонефелд, Лайпциг, Дюселдорф, Франкфурт-Хан, Карлсруе/Баден-Баден, Нюрнберг. Влизането през морската или сухоземната граница от съседни на Германия държави е забранено, съобщи Главна дирекция „Гранична полиция".

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

 екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00