Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 55

Снимка: БГНЕС

Отменено e задължителното носене на маски на открито
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отмени със заповед задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места. При контакт с други лица обаче гражданите трябва да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата. Отава и задължението за социална дистанция.

Отпада забраната за разходки в паркове и планини
Със заповед от 1 май министърът на здравеопазването възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и без да се предприемат посещения на хижи и туристически обекти. Столичната община обяви, че от 3 май ще бъде отворен за разходки природния парк „Витоша“. 

Потвърдените случаи на Covid-19 станаха 1555
Националният оперативен щаб съобщи към 17 часа, че на 1 май са доказани 14 нови случая, от които 8 - в област Видин, по 1 в областите Пловдив, Ямбол и Сливен, и 3 - в София. Така потвърдените случаи в страната стават общо 1555. В лечебни заведения са настанени 317 пациенти, от които 43 са в интензивни отделения и клиники. Починали са още двама души, с които жертвите на Covid-19 стават 68.

Разширяват се телефонните консултации за Covid-19
Пред БНР Данчо Дилков, началник на Клиниката по психиатрия и военна психология към ВМА обяви, че се разширява екипът на клиниката за безплатни телефонни консултации във връзка с коронавируса. Според Дилков, епидемията с коронавируса е пример и за криза в обществата, която дори може да се отъждестви с бедствено положение.

Съюзът на лекарите поиска смекчаване на рестрикциите
Българският лекарски съюз призовава в специално обръщение за поетапно смекчаване на противоепидемичните мерки и връщане към оптимален режим на работа и живот. Искането си съсловната организация аргументира с влошаване на състоянието на пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната и засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива.

Заради Covid-19 - без празненства за Първи май
За първи път в историята му, Денят на труда и международната работническа солидарност – 1 май, беше отбелязан в условията на пандемия. Ръководството на БСП, която по традиция организира събития в този ден, призова привържениците си да си останат вкъщи, а вместо обичайните мероприятия организира интернет кампания под наслов „Работа и доходи“.

В Деня на труда синдикатите акцентират върху безработицата и доходите
В условията на кризата, предизвикана от Covid-19, двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" - акценитраха на безработицата и запазването на доходите, на фона на растящите цени на ключови стоки. КНСБ стартира и благотворителната кампания "Не си сам", в подкрепа на заразени с коронавируса работници. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00