Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 64

Снимка: БТА

Влизането в България може да е затруднено и през юли
Два месеца след края на извънредното положение трябва да остане в сила временната забрана за влизане в България на граждани на трети държави, както и на държави от ЕС със силно разпространение на Covid-19. Мнението изрази министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за БНР. Министърът уточни, че след падането на извънредното положение налагането или отмяната на противоепидемичните мерки ще зависят от статистическите данни за коронавирусната инфекция. 

"Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб" - така Кирил Ананиев оправда липсата си на притеснение от това, че новият законопроект ще му вмени повече власт.

Несъгласия с промените в Закона за здравето
Според Асоциацията на индустриалния капитал в България предлаганата с промените в закона възможност здравният министър да обявява по своя преценка „извънредна епидемична обстановка“ противоречи на Конституцията. 

Предоставянето на правомощия на отделен министър да въвежда временни противоепидемични мерки в страната или отделен регион преурежда в ущърб на правата на гражданите и бизнеса въпроси, които според конституцията и действащото законодателство се решават от парламента или Министерския съвет – казват от асоциацията. 

В позицията, изпратена и в парламента, се посочва, че следва да се осигури необходимата държавна подкрепа за възстановяването на силно засегнатите от кризата отрасли като туризма и въздушния транспорт. 

В промените в Закона за здравето, утвърдени на първо четене, липсват ясни критерии, по които се въвеждат ограничения в правата на гражданите, а това създава опасност в условие на извънредното положение да се премине границата на правовата държава, предупреди в интервю за БНР и конституционалистът доц. Атанас Славов. „Като делегираме правото да ограничава права, означава ли, че министърът може да затвори цялата държава само с една заповед?“, попита Славов и настоя за периодична оценка на извънредните мерки.

11 % от заразените с Covid-19 са медици
По данни на Националния оперативен щаб към 17:00 ч. на 10 май, общият брой на инфектираните с коронавируса в страната вече е 1965 души. Новите 10 заразени са от районите на Разград, Благоевград, София и Видин. 385 болни са настанени в лечебни заведения, 58 от тях - в интензивните сектори. При общо 209 медицински служители до момента е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на Covid-19 в България. До момента от усложнения след зараза с коронавируса са починали 91 души, а 441 – са се излекували.

Скок в цените след извънредното положение
В сравнение с цените непосредствено преди въвеждане на извънредното положение се наблюдава ръст при всички наблюдавани стоки, с изключение на краставиците и доматите, при които има лек спад – показва проучване на КНСБ за динамиката на цените на 31 хранителни и нехранителни стоки. Както и през април, висока се задържа стойността на продукти като антибактериални препарати, лимони, ябълки, риба. Според експерти на КНСБ драстичното намаляване на доходите заради кризата и свиването на потреблението ще доведе до стабилизиране на цените.

Свищов помага на микро и малки предприятия
Крайдунавската община Свищов обяви, че ще предоставя безвъзмездно експертна помощ на местния бизнес при изготвянето и подаването на проектни предложения за подкрепа на микро и малки предприятия, засегнати от икономическата криза при пандемията. Консултациите започват от 11 май. Експерти от Община Свищов и Стопанската академия “Димитър Ценов“ ще  съдействат представителите на местния бизнес да кандидатстват за безвъзмездната финансова помощ от 3 до 10 хиляди лева, предоставяна от правителството за преодоляване на последствията от пандемията.

Пробегът на мира тази година минава през България виртуално
Тазгодишният пробег на мира ще премине през България виртуално. Въпреки това българските бегачи ще изминат общо за страната ни 1008 км в периода между 11 и 17 май. Всеки от седемте български участници ще пробяга необходимите километри в района, в който живее, следвайки правилата за безопасност. Пробегът на мира (Peace Run) е щафетно бягане, съществуващо от 1987 г., което предава посланието си за мир чрез спорта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00