Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 67

| обновено на 13.05.20 в 20:30
Снимка: БГНЕС

От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. Това съобщи пресслужбата на кабинета.
След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка. По-подробно − ТУК.

Редица мерки остават в сила и след извънредното положение
След края на извънредното положение, което приключва днес, 13 май, остават изискванията за спазване на социална дистанция и за носене на маски в градския транспорт и в закрити помещения. При неспазване на разпоредбите глобата е от 300 до 1000 лв. (от 153 до 511 евро). Остава в сила и разпореждането хората под 60 г. да не пазаруват в супермаркетите от 8,30 до 10,30 ч. Заразените с Covid-19, както и пристигащите от чужбина, подлежат на задължителна карантина.

Да не се планират пътувания извън Европа, съветва външният министър
Пътувания извън Европа са малко вероятни това лято, каза в телевизионно интервю външният министър Екатерина Захариева, като посъветва хората да не си правят погрешни планове. До края на май ще остане в сила 14-дневната карантина за всички пристигащи в страната, независимо от коя държава идват. След 15 юни е възможно мярката да отпадне спрямо пристигащите от държавите с по-нисък риск, уточни министърът.

Всеки хотел трябва да има помещение за изолация
Министерството на туризма публикува проект за работа на заведенията и хотелите след извънредното положение. Изисква се спазване в обектите на физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората и поставяне на дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите. Забранява се групирането в лоби пространствата и коридорите. Изхранването ще става в откритите части на заведенията. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната. Басейните ще работят без съоръжения за СПА и развлечения. Мерките са одобрени от министъра на туризма и здравното министерство.

Близо 500 са излекуваните от Covid-19 в България
По данни на Министерството на здравеопазването потвърдените случаи на Covid-19 в България са 2069. Излекуваните пациенти с коронавирус са 499. Хората, починали вследствие на заразата са 96. Запис на брифинга на Националния оперативен щаб − ТУК.

Президентът ще сезира Конституционния съд за текстове в Закона за здравето
Румен Радев подписа промените в Закона за здравето, „за да не се прекъсва социалната и икономическа подкрепа за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, растяща безработица и загуба на доходи”. Той обаче ще сезира Конституционния съд за някои от текстовете. „Липсата на план от страна на правителството доведе до приемането на промените в последния възможен момент с неясни и противоречиви разпоредби”, отбелязват от прессекретариата на държавния глава.

Зрелостниците ще бъдат тържествено изпратени
Бойко Борисов разпореди да се изготвят противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците в края на учебната година. Решението беше взето след среща на премиера с две дванайсетокласнички, които в писмо до него поискаха да отбележат завършването с празник в двора на училището си. Още по темата − чуйте ТУК.

В началото на годината бюджетът остава на плюс
В края на март бюджетът има излишък от 700 хил. евро. Кризата тепърва ще се отрази върху хазната, смята правителството след проверка на изпълнението на държавния бюджет за първото тримесечие на годината. Към края на март фискалният резерв е над 5 млрд. евро. Негативите от удължаването на сроковете за корпоративното подоходно облагане и намаления стопански оборот ще се отразят на параметрите по изпълнението на бюджета през второто и третото тримесечие. „За да подкрепим инвестициите, не предвиждаме ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

ЕБВР очаква 5% свиване на българската икономика
Прогнозата се отнася за 2020 г. Възможно е догодина да има бързо възстановяване, но това зависи от облекчаването на мерките срещу разпространението на Covid-19 и от динамиката на ситуацията със заразата. Отбелязва се ключовата роля на правителствените фискални стимули. Според Европейската банка за възстановяване и развитие най-силно засегнати от кризата са услугите, търговията на дребно и туризмът.

Значителен спад в износа, вноса и промишлеността през март
През първото тримесечие износът е спаднал с 1,1% спрямо същия период на м.г. Изнесените стоки са за над 7 млрд. евро, съобщи националната статистика. Най-голямо е свиването през март с 8,8%. Вносът на стоки през първото тримесечие също намалява с 1,1% спрямо 2019 г. През март общият внос на стоки възлиза на 2,56 млрд. евро − с 6,3 на сто по-малко. Още статистически данни − ТУК.

Запазване на лихвите по депозитите и кредитите
Лихвите по кредитите и депозитите няма да се променят, прогнозира Асоциацията на търговските банки. Спрямо 2019 г. има спад на лихвите – при жилищните кредити за домакинствата те са под 3%, а при депозитите – 0,02 на сто. През първото тримесечие най-много кредити са взели домакинствата. От БНБ предупреждават търговските банки, че заради кризата с коронавируса нарастват рисковете за обслужване на кредитите. Още банкова информация − ТУК.

В София отварят културни институции и зоопарка
При спазване на всички противоепидемични мерки и най-вече мерките за дистанция със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова отварят врати  за посетители на 14 май Зоологическата градина на София и Столичната градска библиотека заедно с филиалите ѝ  в районите „Сердика“, „Люлин“ и „Студентски“.

На 18 май отваря врати Регионалният исторически музей-София, а Столичната градска художествена галерия – на 19 май. Обсъжда се идеята за автокина на открити места, казаха от Столичната община.

От 15 май отварят мюсюлманските храмове
Джамиите ще отворят в петък за молитвата джума намаз. Вместо ритуално измиване, се препоръчва използването на дезинфектант. Не се препоръчва ръкуване и прегръщане след намаз. Проповедите ще бъдат максимално кратки, в храмовете ще се влиза с маски и ще се спазва дистанция от 1,5 м.Хронично болни и хора в рискови групи да не посещават джамиите, разпореди главният мюфтия Мустафа Хаджи. Препоръчва се празничният байрам намаз да бъде на открито. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00