Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 70

Илюстрация: Георги Цветков

НОЩ: Подготовката ни започна през януари и даде добри резултати
Противоепидемичните мерки в България са въведени много по-рано, отколкото в други страни, с цел да не се претовари системата на здравеопазването, коментира на брифинг проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с Covid-19. „Цифрите сами говорят, че у нас заболелите и починалите са по-малко“ - обобщи той и подчерта, че мерките са били умерени - без полицейски часове, забрана за напускане на дома и декларации за излизане до магазина. Според Кантарджиев, направеният досега брой изследвания е достатъчен за страна с нашия ресурс. Запис от брифинга може да чуете ТУК

2175 са регистрираните случаи на Covid-19  в България
Към 16 май в лечебни заведения с потвърдена коронавирусна инфекция са 322 пациенти, като 45 от тях са настанени в интензивни отделения. Общият брой на починалите е 105. 573 души са напълно излекувани. За последното денонощие са изследвани 1161 проби, 37 от които са дали положителен резултат за Covid-19.

Пазарджишката болница изнемогва от недостиг на персонал
Ръководството на болницата в Пазарджик се обърна с молба за помощ към останалите здравни заведения в страната. За работата на най-голямото интензивно отделение в областта е необходимо попълване на персонала. 14 са заразените медици, които се лекуват в домовете си. В отделението са останали трима лекари, които вече са изтощени. Помагат им четирима доброволци - пристигналата от Мюнхен онколожка д-р Кристина Дечева, една медицинска сестра и двама спортисти, които изпълняват санитарни задължения. Още информация - ТУК

Турция отваря граници за българи, нуждаещи се от лечение
От 20 май 2020 г. Турция започва да пропуска свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски клиники, с до двама придружители, без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Това съобщи българското Министерство на външните работи. При влизане в Турция на граничните пунктове на пациентите и техните придружители ще се извършват PCR тестове за Covid-19 срещу заплащане или ще се вземат проби за PCR тест.

Безработните ще могат да работят на полето, без да губят помощите си
Безработните, решили да работят в селското стопанство, няма да губят правото си на социални помощи. Този труд обаче няма да им бъде зачетен като трудов стаж. Това е част от мерките по облекчаване на наемането на сезонна работна ръка в земеделието, публикувани в "Държавен вестник".

Очаква се възстановяване на авиацията до 50 % до края на годината
ризата с Covid-19 дава преки и косвени щети в сферата на транспорта. Все още не може да се посочи точният им размер. Това заяви в интервю за Нова телевизия министърът на транспорта Росен Желязков. Свиването в организирания превоз и авиацията се дължи на ограничителните мерки при пътуванията. В авиационния сектор до края на 2020 г. се очаква възстановяване до 50% от обемите от 2019 г., а през 2021 г. - до 70%. На 19 май, по инициатива на премиера Бойко Борисов ще се проведе среща между България, Гърция, Сърбия и Румъния, на която ще бъдат обсъдени координирани действия за облекчаване на пътуването между държавите, анонсира Желязков.

Първи исторически възстановки след извънредното положение
При засилен туристически интерес в археологическия резерват Никополис ад Иструм до Велико Търново, Северна България, се провеждат първите в страната демонстрации и исторически възстановки след отмяната на извънредното положение. При спазване на правилата за отстояние посетителите се включват в демонстрациите на облекло, снаряжение, занаяти и бит на хората от античния град.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00