Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 71

Снимка: Pixabay

Започват преговори за пътуванията с Румъния, Гърция и Сърбия
През новата седмица България започва да договаря с Румъния, Гърция и Сърбия условията, при които ще се организират пътуванията и пропускането през граничните пунктове, съобщи за БНР министърът на транспорта Росен Желязков. Разговорите ще се водят на ниво премиери. Желязков припомни, че най-пострадали от кризата са авиокомпаниите, които изпълняват чартърни полети, превозващи предимно туристи. Затова е предвидено да се дотира от държавата всяка заета седалка в българските чартърни самолети.

На 18 май отварят детските кухни и моловете в София
Подновяват своята работа всичките 75 детски кухни в София.Всички помещения, в които се приготвя храната, са дезинфекцирани, а на работниците са направени тестове за Covid-19, увери кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. В софийските молове вървеше трескава подготовка преди отварянето им на 18 май. В комплексите все още няма да работят хранителните и питейните заведения на закрито, както и детските, и увеселителните центрове.

Случаите на Covid-19 в България станаха 2211
36 са новите положителни проби за денонощието. 15 от инфектираните са постъпили за болнично лечение. 6 % от всички заболели към момента са деца, а 11 % - медиците. За последните 24 часа са излекувани 25 пациенти. С тях общия брой на оздравелите е 598. Починалите от болестта са 108. За последното денонощие има 3 нови смъртни случая. Подробности - ТУК

Мерките срещу Covid-19 в България са ефективни
Натрупаният опит сочи, че дори да прекараш леко заболяването от Covid-19, дълго оставаш вирусоотделител. В България болните се освобождават от карантина, само ако не продължават да са вирусоотделители, обясни проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Той изрази задоволство, че вече няма нови случаи на Covid-19 в домовете за възрастни хора и в тези за деца с умствени увреждания. Според Кантарджиев епидемията нараства, когато един болен с коронавирус заразява нови трима. При обикновения грип един болен заразява до двама души. В момента в България един болен заразява между 0,8 до 1,2 души. Докато в началото съотношението е било 1 към 1,7. Успех е постигнат и по друг показател – времето за удвояване на болните. Ако в началото това е ставало на 10 дни, то сега срокът е повече от месец. Изводът е един - ограничителните мерки дават резултат, каза професорът.

Локализирано е огнище на ку-треска в Габровско
При тестванията за Covid-19 в България е засечено огнище на ку-треска в района на три села в Габрово. Болестта, наричана още Балкански грип, протича с висока температура, респираторни проблеми и кашлица - симптоми подобни на коронавируса. Развила се е сред повече от 20 души - ветеринарни лекари и персонал в три ферми за овце и крави. Нито един от тях не е хоспитализиран. Болестта се предава от животни на хора и обикновено заразата е ендемична и сезонна. При навременно диагностициране лечението на ку-треската е успешно. След преболедуване организмът изгражда имунитет за дълго време.

Няма данни кърлежите да пренасят Covid-19
В условията на извънредната епидемичина обстановка парковете са отворени за посетители и обработени срещу кърлежи. Въпреки това рискът остава и се увеличава многократно в неокосените площи, каза началникът на отдел „Паразитология“ към Столичната регионална здравна инспекция Цезарина Илиева. Няма данни кръвосмучещи насекоми да пренасят Covid-19. Това е малко вероятно предвид структурата на коронавируса, обясни Илиева. Кърлежите пренасят Лаймска болест, Марсилска и ку-треска. Тя призова хората да правят редовни прегледи на рисковите места по тялото след разходка или престои в открити тревни пространства.

Раздаването на пари поражда заплаха от корупция
Безвъзмездно раздаване на пари за нуждаещите се е невъзможно, защото са ограничени ресурсите. Ако това стане управляващите биха излезли от кризата с огромен дефицит, каза пред БНР Иван Костов - премиер на България от 1997 до 2001 г. ЕС сочи, че БВП на страната ще спадне със 7,2%. Това са 4,2 млрд. евро. Правителството няма откъде да извади тези милиарди, за да компенсира всички доходи. Това са популистки призиви. Дори да извади парите отнякъде, те не могат да бъдат усвоени и ще породят корупция, смята експремиерът. Костов подчерта, че не само в България мерките за преодоляване на щетите се взимат под натиск и призова да не се променят данъците по средата на годината.

Инвеститори искат отпадане на 14 дневната карантина
Инвеститори и собственици на фирми от граничните райони в България и Гърция не могат да управляват своите дружества заради изискването да спазват 14-дневна карантина при влизане в двете страни от ЕС. Те изпратиха писмо до правителството и Националния оперативен щаб с искане за преоценка на епидемичната ситуация и незабавно отпадане на ограничението. За разлика от отпадналата 14-дневна карантина за сезонни работници и международни шофьори, собствениците на фирми от България и Гърция не могат да преминават границата при същите условия. Това е сериозна пречка да рестартират  бизнеса си и да върнат хиляди хора на работа, твърдят засегнатите.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00