Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 77

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българското образование получи отлична оценка за периода на пандемията
Според отчета на Европейския комитет по образование, българската образователна система се е справила най-добре с дистанционното обучение по време на пандемията. Това заяви в интервю за БНТ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и представляваща България в комитета. Българското училище, за разлика от други, е използвало масово дистанционното обучение − дори в базисното образование от 1-ви до 4-ти клас, посочи Такева.

Седящ протест в центъра на София срещу управлението на страната
Бившият омбудсман и настоящ председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова обяви амбиции за влизане в политиката на следващите избори. Заявката тя направи на протест пред Министерски съвет, организиран съвместно с майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“. Манолова обяви 19 мерки за излизане от кризата, породена от заразата Covid-19. Протестиращите обявиха, чe акцията им e cрeщу упрaвлeниeтo нa третия кабинет на премиера Бойко Борисов − и конкретно срещу липcaтa нa яcнa пътнa кaртa зa cпрaвянe c бeзрaбoтицaта, фaлитите нa мaлки и cрeдни фирми и бeзкoнтрoлнoтo увeличaвaнe нa цeнитe нa пaрнoтo, вoдaтa и тoкa.

Протестиращите седяха на cтoлoвe c цeл ocигурявaнe нa зaдължитeлнaтa coциaлнa диcтaнция.

2408 души са регистрирани с Covid-19 в България, 808 са излекувани
По последни данни на Националния оперативен щаб към 23 май 2020 г. общият брой на регистрираните случаи на коронавирус в България е 2408.

В болница се намират 258 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, 29 са в интензивно отделение. Общият брой на смъртните случаи с Covid-19 e 126. 83-ма са мъже, а 43 − жени. Излекувани са 808 души.

„България Еър“ вече с два полета от София до Варна
Българският национален авиопревозвач обяви, че от 25 май започва да изпълнява два полета дневно от София до Варна (сутрешен и вечерен), а от 11 юни се планират по три (сутрин, следобед и вечер). От авиокомпанията уточняват, че продължават да оперират до по-голяма част от директните си дестинации. Единствените дестинации, до които полетите са временно преустановени, са тези с въведени временни ограничения от местните власти.

Носенето на предпазна маска по време на полет е задължително за всички пасажери на борда на „България Еър“, уточняват от компанията. 

Сърбия отново отвори границата с България
След временното затваряне на границите си заради Covid-19 от днес Сърбия възстанови проверките по границата си с България на контролно-пропускателните пунктовете „Стрезимировци“ и „Олтоманци“. От вчера, 22 май, бяха отменени и всички ограничения за желаещите да влязат на територията на Сърбия през границата с България на ГКПП "Калотина", "Връшка чука" и "Брегово".

България, Турция и Гърция обмислят предлагането на общи туристически пакети в условията на постпандемия
Турция иска да увеличи туристическия поток чрез общи туристически пакети с България и Гърция, когато се отворят сухопътните и морските граници. Това е съобщил турският министър на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой на среща с бизнесмени в Измир. През юни месец може да бъде подновен въздушният транспорт между страните след подписване на двустранни протоколи. Това е обсъждано в телефонни разговори между турския министър на културата и туризма с колегите му от Балканските страни. Информацията е на кореспондента на БНР в Истанбул Мариян Карагьозов.

Държавата отпуска безвъзмездно 156 млн. лв. за едрия бизнес
Държавата обяви нова схема за безвъзмездно подпомагане на бизнеса, която е насочена към по-големи фирми. Минималният размер на грантовете ще бъде 30 хил. лева, а максималният - 100 хил. лева. Сумата ще е 1% от годишния оборот на компанията за 2019 г., съобщава изданието "Капитал". По мярката са заделени 156 млн. лв. Сумата е осигурена от бюджета на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Помощта е насочена към фирми, които не са се възползвали от друга форма на подкрепа за запазване на персонала в условията на пандемията.
Мюсюлманите в Източните Родопи посрещат Рамазан Байрям, спазвайки социална дистанция
Хиляди мюсюлмани в Източните Родопи посрещат на 23, 24 и 25 май Рамазан Байрям при засилени мерки за сигурност и спазване на социална дистанция. За първи път заради Covid-19 не се завръщат у дома, за да посрещнат празника с близките си български изселници от турския етнос в Турция. Рамазан Байрям започна с празника Арифе, традиционното месене на мекици и посещаване на гробовете на близките.

Абитуриенти празнуваха в подножието на Витоша
Около 2000 абитуриенти се събраха в ранния следобед в района на Националния исторически музей в София, разположен в подножието на планината Витоша. Преди това част от младите хора се бяха събрали около катедралния храм „Свети Александър Невски“ в центъра на столицата, но са били помолени от полицията да напуснат района.

Заради противоепидемичните мерки абитуриентските балове все още не са разрешени.

Туристическите атракции се пробуждат − българските занаяти бяха представени в село Орешак
Известното като един от центровете на българските художествени занаяти село Орешак, Северна България, проведе изложба-базар „Троянски майстори“. Събитието премина в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в селото. Своите умения представиха местните майстори в керамиката и дърворезбата.

Съставила: Миглена Иванова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00