Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 89

Снимка: БТА

Край на брифингите за коронавируса, щабът продължава работа до края на годината
На стотния си ден Националният оперативен щаб прекрати всекидневните пресконференции по решение на премиера Бойко Борисов. Занапред информацията за заразените с коронавирус ще бъде публикувана онлайн, тъй като “непрекъснатото включване на щаба създава безпокойство”.

Обобщените данни:
- От началото на епидемията са направени 193 732 изследвания за Covid-19, от които 85 435 с PCR тест, съобщи председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.
- 1317 болни са лекувани в 77 лечебни заведения в страната.
- Заразените жени са 1325, 1260 са мъже и 145 деца.
- Най-големият процент от всички тях (20%) е на възрастовата група 50–59 години, следвана от хората между 60 и 69 г. (19%).
- Най-честите придружаващи заболявания, заради които вирусът е довел до фатален край, са диабет, хронично сърдечни и белодробни заболявания.

Бойко Борисов: Справихме се прекрасно по време на пандемията
Премиерът благодари на всички българи – медицински персонал, полицаи, социални работници и редови граждани, за усилията и дисциплината. "Когато има победа, героите са много", цитира той доц. Атанас Мангъров, член на Медицинския експертен съвет към правителството. Според Бойко Борисов най-навременните и правилни мерки с най-малко ограничения и с най-добри резултати са били в България. Освобождаването на противоепидемичните мерки след 15 юни е негово политическо решение. Цялото изказване на премиера - чуйте ТУК.

Повече от половината диагностицирани с Covid-19 са излекувани
Новите случаи на коронавирус у нас са 25 при 1174 взети проби с PCR тест. Увеличението спрямо предходния ден е с 1%. Осем души от новорегистрираните са в София, 7 са в Пазарджик, 3-ма в Ямбол, по 2-ма в Сливен и в Разград и по 1 в Пловдив, Видин и Русе. Общият брой на потвърдените случаи е 2585, активните от тях са 1116. Заразените в здравната система наброяват 281 души – 270 сред медицинския персонал, а останалите са шофьори на линейки и администрация. През денонощието е починал един човек с коронавирус при общо 147. В болници се намират 141 пациенти, 8 от които в интензивни отделения. Излекуваните пък са 116 от общо 1322 или 51%, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски.

„Bulgaria Air“ възстановява полетите си
Националният превозвач възстановява в пълен обем вътрешните полети до Варна. От 29 юни отново ще има дневен полет и до Бургас. Авиокомпанията отново лети до Рим и Милано и увеличава честотите. От 9 юни се възстановяват и полетите до Кипър. „Bulgaria Air“ очаква яснота кога ще има достъп до Русия и Израел, каза директорът Христо Тодоров. По време на извънредните мерки авиокомпанията бе принудена да намали дейността си, но изпълняваше полети по репатриране и по почти всички редовни маршрути.

Турция подновява полетите до България
Самолетите, временно спрени заради пандемията с коронавирус, ще започнат да летят от 10 юни, съобщи турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу.

Пристигащите у нас от Република Северна Македония подлежат на 14-дневна карантина
Министърът на здравеопазването издаде Заповед № РД-01-314/04.06.2020 г., с която въвежда 14-дневна задължителна карантина за лица, пристигащи у нас от Република Северна Македония. Изключенията можете да видите в текста на заповедта. Със същата заповед отпада 14-дневната карантина за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора. Двете промени са предложени от главния държавен здравен инспектор след оценка на епидемиологичната обстановка и риска от разпространение на COVID-19 у нас. Заповед № РД-01-314/04.06.2020 г. отменя Заповед № РД-01-288/01.06.2020 г. Новата заповед можете да видите в прикачения файл.

Намалява рискът за социално напрежение в България
България е на 46-о място в международна класация за степента на риск от социално напрежение в 102 държави от цял свят. Класацията е направена, за да отчете вероятността от протести и напрежение срещу правителствата в контекста на пандемията с Covid-19, довела до най-голямата икономическа рецесия след 1945 г. Въпреки че страната ни е в горната половина и се изкачва с три места спрямо предходното издание от 2015 г., тя е зад страните от Централна Европа. Съседните Гърция и Сърбия са съответно на 36-о и 42-ро място.

Болниците по Черноморието са готови да обслужват пациенти с Covid-19
Нуждаещите се от медицинска помощ ще бъдат насочвани от персонала на хотелите, в които са отседнали, съобщава в. „Дневник“. При пристигането на туристите хотелиерите са длъжни да ги информират за най-близките лечебни заведения и предлаганите от тях медицински услуги. При съмнения за коронавирусна инфекция гостът се изолира в предварително подготвена стая, без да се карантинира, гласят указанията за работа на местата за настаняване в условията на Covid-19. С по-малко формалности ще се сблъскват туристи от ЕС с Европейска здравна карта, докато останалите ще трябва да имат застраховка, покриваща разходите за лечение и болничен престой за времето на пребиваване в страната. Още информация - ТУК.

Здравният и спортният туризъм с потенциал да удължат летния сезон
За да спасят бизнеса си, някои от СПА и уелнес хотелите в Несебър и Слънчев бряг вече са започнали подготовка за посрещането на чуждестранни туристи дори и след края на летния сезон с цел здравен туризъм, съобщи БНТ. В Слънчев бряг ще се развива и спортен туризъм. Очакванията са още в края на лятото десетки чуждестранни отбори да тренират и почиват именно там.

Чатбот-платформа "COME TO BULGARIA" ще помага за възстановяването на туризма след Covid-19
Тя ще запознава туристите с възможностите за безопасна почивка у нас, ще предлага информация за културата ни, за градовете и историческите местности. Изкуственият интелект не само ще си пише с потребителите, но и ще възприема гласови въпроси на български и английски. Компанията ще предостави услугата безплатно на туристите, фирмите и институциите в туристическия бранш.

Националният оперативен щаб се справи прекрасно и спаси живота на много хора
Така коментира 100-те дни от работата на НОЩ проф. Ивайло Дичев, културен антрополог, писател и преподавател в Софийския университет. „Всичко тръгна с доверие и много хора спазваха изискванията, затова и успяхме. Фактът, че успяхме, подкопа доверието… Плашеха ни, но това плашене успя. Безвкусно беше, че проф. Мутафчийски се явяваше в генералска униформа... Имам усещане, че г-н Борисов е малко боязлив, мисля, че това изигра добра роля, че беше малко изплашен и назначи правилните хора“, посочи  проф. Ивайло Дичев пред БНР - чуйте ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00