Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 94

доц. Ангел Кунчев
Снимка: БТА

Обсъжда се удължаване на епидемичната обстановка в България
Премиерът Бойко Борисов обяви, че утре - 10 юни, ще обсъди с Националния оперативен щаб евентуалното удължаване на епидемичната обстановка. Държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев настоява мярката да продължи и след 14 юни заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен. Според него това не е втора вълна на вируса, тъй като разпространението му не е дифузно, а по огнища. През следващите дни ще се реши дали извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с 15 дни или с един месец. Част от мерките, например тези за граничния контрол, ще се запазят, но не се предвижда пътуванията от град в град или достъпа до паркове и градинки да бъдат ограничени, каза още той. Повече чуйте ТУК.

Президентът настоя за ясни критерии при евентуално удължаване на извънредните мерки. Според Румен Радев такива са липсвали – както при обявяване на извънредното положение, така и при рязкото излизане от него.

Скача броят на заразените с коронавирус
83-ма души са дали положителен резултат за Covid-19 през последното денонощие от изследвани общо 1406 проби, показват данните на Националната информационна система. Най-много нови случаи има в Смолян – 52, следват София - 14, София област – 4, Разград и Пазарджик – по 3, Благоевград – 2, Ловеч, Плевен, Сливен, Стара Загора и Шумен – по 1. С тях общият брой на заразените става 2810, от които 1059 активни. Според последните данни четирима души са починали при общо 164, а излекуваните са 39 при общо 1587. В момента 152-ма пациенти се намират в болница – от тях 15 в интензивни отделения.

Тревожно е увеличаването на новозаразените
Дистанцията и дезинфекцията трябва да бъдат спазвани, тъй като огнищата на Covid-19 съществуват, каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание. Според нея увеличаването на броя на новозаразените в някои райони е притеснително и ако бъде удължена извънредната епидемична обстановка, това ще легитимира дейността на институциите − на РЗИ, МВР и граничните власти. Ако не се удължи, ще се разчита на дисциплина.

Много бързо обявихме успех в борбата с коронавируса
„Трябва да се вземат мерки за ограничаването на тези огнища. Връщането към сериозните мерки ще провали усещането ни за успеваемост”, заяви проф. Коста Костов, координатор на медицинския съвет при правителството, който беше създаден заради коронавируса. Според него много бързо сме обявили успех при положение, че не знаем каква е характеристиката на епидемията и нямаме контрол над нея. Пулмологът смята, че е наложително по-широко тестване на населението. Цялото интервю чуйте ТУК.

Ръстът на случаите на Covid-19 не е притеснителен
Такова е мнението на д-р Валери Велев от детската клиника на болницата по инфекциозни и паразитни болести в София. Според него огнища на вируса ще се появяват още известно време, но когато няма дифузно разпределение на случаите в цялата страна, заразата може да бъде лесно овладяна чрез мерки по места. Цялото интервю − ТУК.

Постъпилите на работа отново са повече от съкратените
Трета поредна седмица новорегистрираните безработни в бюрата по труда са по-малко от започналите работа, според данните на Националния статистически институт и на Агенцията по заетостта. През миналата седмица те са съответно 7394 и 10 963 души. От 3 февруари до сега новорегистрираните безработни са над 187 500 души, а постъпилите на работа − 83 950. Пикът на безработицата е бил в периода 6-12 април, когато в бюрата по труда са се регистрирали 31 500 души, а започналите работа са под 3000.

Прогнозен спад от 6,2% за икономиката ни заради Covid-19

Според доклада „Глобални икономически перспективи“ на Световната банка българската икономика догодина ще навакса спада от 6,2% през 2020 г. и ще излезе на растеж от 4,3 на сто. През януари банката прогнозира за страната ни икономически растеж от 3% за настоящата година и 3,1% за идната. Очаква се пандемията от коронавирус да свие глобалния брутен вътрешен продукт с 5,2% през т.г.

Работодателите са настроени по-скоро песимистично
Едва 9% от работодателите у нас планират назначения на служители през лятото. 15 на сто от тях смятат да намалят състава на екипите си, а 67% няма да променят заетостта, показва изследване на „Менпауър“ (Manpower Group) сред 353 работодатели по времена епидемията. Над една пета от анкетираните очакват до три месеца да се върнат към нивата преди Covid-19. С около 3% увеличение на заетостта се очаква във финансовите и бизнес услугите и в промишлеността. В публичния и социалния сектор, транспорта и комуникациите се предвижда спад с 13%, а в строителството с 18%.

Наполовина спад на продажбата на книги в месеците с Covid-19
Между 50 и 70 на сто по-малко книги са продадени в периода март – май спрямо предходната година, съобщиха от асоциация „Българска книга“. Заради епидемията от коронавирус браншът е отбелязал 30% ръст в онлайн продажбите на книги, но това не компенсира общия спад. В момента в сектора се освобождават преводачи, редактори, коректори и илюстратори, а повечето издатели отлагат планирани нови заглавия.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова + Екип „Новини”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00