Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захарий Зограф – най-прочутият иконописец по нашите земи

Колелото на живота, Преображенски манастир, Велико Търново. Свети Кирил и Методий, Троянски манастир
Снимка: dveri.bg

На 14 юни преди 167 г. от този свят си отива Захарий Зограф – видна фигура на българското Възраждане, останала в историята не само с художествената си дейност, но и с борбата си за налагане на родния език в богослужението.

Творецът от прочутата Самоковска школа завещава на поколенията множество изключителни творби. И днес в църкви и манастири могат да се видят неговите икони и стенописи – „Страшният съд” с изобразените като грешници пловдивски чорбаджии и кокони, в Бачковския манастир; ликовете на светите братя Кирил и Методий в Троянския манастир; „Колелото на живота” с двата сценария, по които човекът може да измине земния си път, в Преображенската света обител и пр.

Според хората на църквата обаче именно най-прочутият български иконописец извършва христоотстъпничество в изкуството, проправяйки път към залеза на иконата преди Освобождението и ставайки родоначалник на светската живопис у нас. Захарий Зограф е осъждан и заради дързостта си да изобрази своя лик върху манастирските стени и така да изтъкне човека творец като контрапункт на Вселенския създател.

За новаторството и дързостта на идеите на зографа Захарий и за поколенията майстори, които изграждат най-представителната иконописна школа в България − Самоковската, разказва проф. Елена Генова от Института за изследване на изкуствата при БАН. Вижте и чуйте интервюто в публикацията от архива на Радио България, която ви припомняме днес: Проф. Елена Генова представя: Самоковската иконописна школа”.

Редактор: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50