Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 98

Снимка: БГНЕС

Пада карантината за пристигащи от Ирландия, Испания, Малта и Италия
Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, считано от 15 юни, всички пристигащи в България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия,  Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни. Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции, считано от 15 юни, да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на пристигнали в България от Република Ирландия, Испания, Малта и Италия в периода от 02.06.2020 до 14.06.2020 г.

Маските остават задължителни в обществения транспорт
От 15 юни до 30 юни съгласно заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, обекти с обществено предназначение, търговски обекти, аптеки и лечебни заведения. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително.

След изписване от болница диагностицирани с Covid-19 вече подлежат на 14 дни карантина. Издадените до 15 юни предписания за задължителна изолация от 28 дни се отменят със заповед на директорите на регионалните здравни инспекции след изтичане на 14-дневна карантина и при един отрицателен резултат за Covid-19.

Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове и други подобни, групови празненства на закрито с над 10 души. Спортни мероприятия, конференции и културно-развлекателни прояви ще се провеждат с до 50 процента заетост на зрителските места.

105 нови случая на Covid-19 за последното денонощие
105 са новите положителни за коронавирус от изследваните общо 2642 проби през последното денонощие. Това показват данните в Националната информационна система. Общо потвърдените случаи на Covid-19 в България са 3191. От тях активни са 1303. От началото на пандемията вирусът е регистриран при 317 медицински лица.

С доказан Covid-19 в болници са 215 пациенти, от тях в интензивни отделения са 15. 172 са починалите лица с потвърдена коронавирусна инфекция.

Излекувани са 1716 лица, 28 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.

Бойко Борисов: Рекордът заразени с Covid-19 e заради броя на изследваните
Премиерът Бойко Борисов коментира, че новият рекорд заразени с Covid-19 за последните 24 часа в България се дължи на броя на изследваните. "Ако изследваме 500 човека, ще има 20, като изследваме 2500, ще имаме 100", каза премиерът. Той каза, че трябва да свикнем с мисълта, че има коронавирус и да прилагаме техниките за борба със заразата. "Няма да затваряме повече, подготвени сме", повтори Борисов.

"Радио България" ви припомня за сравнение, че за денонощието на 13 март, когато бе обявено извънредно положение в страната, бяха установени 16 нови случая на Covid-19 от изследвани 189 проби, докато за последното денонощие сега имаме регистрирани 105 положителни случая от 2642 проби.

Без карантина за влизащи в Гърция от България
От понеделник, 15 юни, Гърция отваря за влизане без карантина сухопътната си граница с България. Влизането през останалите сухопътни граници на Гърция – с Албания, Северна Македония и Турция, все още остава забранено за туристи. Повече по темата – ТУК.

FIBA отложи световното първенство за 17-годишни в София
С окончателно решение на FIBA световните първенства по баскетбол за 17-годишни девойки и юноши няма да се играят тази година. Така мондиалът при момчетата, който трябваше да се състои от 4 до 12 юли в София, а след това бе преместен заради коронавируса за 15-23 август, е отложен окончателно. Има вероятност първенствата да се проведат през 2021 г.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 364

Пикът на пандемията в България ще продължи още 3-2 седмици Това ще бъде последният връх на епидемията от Covid-19 в България, коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него, през пролетта и лятото ни..

публикувано на 06.03.21 в 19:01

От вас за нас

Наскоро отминалият месец февруари беше специален за екипа на Радио България. Отбелязахме 85 години от началото на чуждоезиковите програми на Българското национално радио.  Внушителната годишнина ни провокира, освен да разкажем за историята на..

публикувано на 06.03.21 в 08:15
Пета градска болница

Covid-19 в България: Ден 363

Софийските болници спират плановия прием от 8 март Плановият прием , плановите операции и свижданията във всички болници в София ще бъдат спрени от понеделник, 8 март. Заповедта е на Столичната здравна инспекция на фона на данните, че заразените с..

публикувано на 05.03.21 в 17:44