Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 101

Снимка: БГНЕС

Изплатените компенсации по мярката 60/40 са 45 млн. евро
Две седмици, преди крайния срок за кандидатстване по мяркатa 60/40 в подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията с Covid-19, изплатените компенсации са около 45 млн. евро. По информация на Националния осигурителен институт това са близо 9% от предвидените около 511 млн. евро. Най-големи суми като компенсации са получили фирми от машиностроенето, търговията и туризма.

Българската икономика е ощетена с 3,6 млрд. евро заради Covid-19
Тази цифра се равнява на доходите и имуществото на 100 хиляди домакинства в България, каза пред БНР Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Репресивното затваряне на икономиката през март, което стана не само в България, доведе до дълбок спад в стопанската дейност. Това, че в момента повече хора започват работа, отколкото се регистрират като безработни, е сезонен фактор, посочи анализаторът. Според него е много вероятна втора вълна на безработица.

Премиерът Борисов се срещна със синдикати и работодатели

Икономическите и социалните мерки за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от епидемията от Covid-19, бяха водещата тема на среща между премиера Бойко Борисов и представители на бизнеса и синдикалните организации. Обсъдено е и Националното тристранно споразумение по ключови теми за ускоряване на икономическото развитие в страната, което ще бъде подписано на 17 юни преди заседанието на Министерския съвет.

Според предприемачи, кризата от Covid-19e и икономически шанс за региона
Активното рекламиране на българските и регионалните предприятия трябва да започне сега, защото всеки иска да намери нов доставчик, освен Китай, заяви пред БТА Мартин Йорданов. Сега светът е спрял и е много важно бързо да покажем кои сме и какво правим, допълва предприемачът, който има две предприятия в България и едно в Италия. Проектът "България и другите балкански държави - новата индустриална зона на Европа“ може да донесе бързи резултати до 6 месеца.

Туристическият обмен между Гърция и България е паритетен
Опашките от автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове от България към Гърция, след падането на карантината, не са оценка за качеството на туризма в страната или знак, че българите предпочитат гръцките плажове пред Черноморието. Според Валери Симеонов, зам-председател на парламента и министъра на туризма Николина Ангелкова, засиленият трафик се дължи на транзитни чужди туристи, български сезонни работници или хора с имоти в Гърция. Според статистиката за 2019 г. идващите в България гръцки туристи са били 1.3 млн., което е равно на българите, посетили Гърция - 1.4 млн., отбеляза Ангелкова.

Летният туристически сезон в България ще бъде удължен до октомври
От следващата седмица се очаква постепенно раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори и авиопревозвачи, които оперират на българския пазар, съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова. Планираните чартърни полети от 25 юни до края на септември за Летище "Бургас" са над 10 600, а за Летище "Варна" - над 6400. „Възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърни полети ще позволи да удължим летния сезон до края на октомври“, каза министърът и допълни, че в средата на юли ще се потвърди колко и от кои пазари ще се реализират полети и през октомври. Ангелкова припомни и, че България ще продължи да се рекламира като безопасна дестинация. За тази цел контролът върху сектора ще е безкомпромисен.

Оздравелите отново надвишават новоустановените случаи на Covid-19
Новите установените случаи на Covid-19 в България за изминалото денонощие са 51, при направени 1794 (PCR) теста. Общият брой на регистрираните достигна 3341, показват данните от Единния информационен портал. От тях 1381 са активни, като 253 -ма души са хоспитаризирани. В интензивни отделения са 14. До този момент излекуваните са 1 784, като за последните 24 часа те са 54. От началото на епидемията са починали 176 пациенти, двама от тях през изминалото денонощие (мъж на 41г. и и жена на 82 г.).

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00