Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 110

Снимка: БТА

98% от чартърите за Черноморието през юни са отменени
Неясна е съдбата и на заявените полети през юли заради страха от коронавирус. С чартърни полети у нас пристигат около 85% от чуждите туристи. Отсъствието на чужденци в началото на лятото остави над 70% от хотелите в най-големия ни южен курорт "Слънчев бряг" затворени. Докато през юни м.г. страната ни е посрещнала над 315 хиляди туристи, сега за същия период се очакват около 6 хиляди. „Има опасност да нямаме туристически сезон“, коментира пред БНР Иван Иванов, председател на туристическата камара в Бургас. Още мнения по темата – чуйте ТУК.

Южното ни Черноморие чисто от коронавирус
0,95%от жителите на Бургаската област са се срещали с коронавируса, показват резултатите от имунологично изследване с участието на 2400 души. “Южното ни Черноморие е чисто от коронавирус и туристите могат да се чувстват в безопасност”, коментира държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Изводите, че районът не е рискова дестинация, ще бъдат преведени на четири езика и ще бъдат изпратени на чуждите посланици у нас и на дипломатическите ни мисии зад граница.

128 нови случаи на Covid-19
През миналото денонощие са изследвани 3016 проби и 128 от тях са дали положителен резултат, показват данните на Националната информационна система. Най-много хора – 38, са се заразили в София. Общият брой на регистрираните случаи на коронавиус е 4242. Заболелите в момента са 1770 души – от тях 390 се намират в болница и 16 в интензивни отделения. През последните 24 часа един човек е починал, а 46 са се излекували. Общо 209 души са загубили живота си заради Covid-19 до момента, докато оздравелите са 2263-ма.

Процентът на заразените от Covid-19 не се увеличава

Колкото повече хора се тестват, толкова повече позитивни резултати се получават, но процентът им е един и същи - около 3 на сто. Не може да се говори за ръст на заболелите, има ръст на разкритите случаи на заразените, но ръстът на заразените е един и същ, каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата на здравеопазването. Очаквано бе, че медиците са най-застрашени, това е всъщност първата линия на среща с вируса, затова броят им е вече 367. Така че усилията трябваше от самото начало да се насочат към това да се предпазят медиците, тъй като там загубата е двойна, освен че имаш още един пациент, губиш един лечител, поясни Кацаров. 

Болница “Св. Анна” спира приема на пациенти с Covid-19
Столичното здравно заведение не може да приема повече пациенти, тъй като в момента има повече заболели с коронавирус от предвидените 35 места. Оказва се, че на фона на рекордния брой заразени и други болници в София вече са изчерпали капацитета си и също спират приема на пациенти с Covid-19.

Ангел Кунчев: Не би трябвало да има болница, която да не може да приема заразени с коронавирус
По повод депозираната от медици във Велинградската болница колективна оставка главният здравен инспектор посочи, че там още в началото е била обявена готовност за прием на пациенти с вируса. „Ако болните имат нужда от по-квалифицирана помощ, те ще бъдат преведени в Пазарджик или в София, но за болни с обикновена вирусна пневмония е нормално болницата, която е предназначена за този град, да си изпълнява задълженията“, заяви в Бургас доц. Кунчев, след като от Велинградската болница заявиха, че не могат да отговорят на последните изисквания за разкриването на допълнителни легла за прием на пациенти с Covid-19.

Над 15% от българите в германска кланица са с Covid-19
103-ма българи,работещи в кланицата "Тьонис" в Северен Рейн-Вестфалия, са се заразили с коронавирус и двама оттях са постъпили в болница. Според генералния ни консул във Франкфурт Антоанета Байчева всичките 590 българи с препитание в предприятието са били тествани. Българите в най-голямата германска кланица са под 10% от целия персонал, а по-големи са групите на румънците и на поляците. 11 положителни проби на българи са установени и в кланицата "Геестланд" във Вилдесхаузен, Долна Саксония, където се трудят около 700 сънародници. Огнищата на коронавирус в германски месопреработвателни предприятия, където засегнати са предимно работници от Източна Европа, включително българи, са повод за дискусии относно условията на работа и трудовата миграция в Евросъюза, каза пред БНР зам.-председателят на Европарламента Катарина Барли.

Достъп до помощ и за чужди авиопревозвачи
Парламентът промени условията за получаване на помощ от туроператори за чартърните полети с чуждестранни туристи. Две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма ще предоставя на туроператори държавна субсидия от 35 евро на седалка от максималния капацитет на самолета при всеки полет. Разпоредбата ще засяга тези туроператори, които използват въздушни превозвачи с лиценз за изпълнението на чартърни полети до страната ни с цел туризъм.

ЕК одобри пренасочването на 20 млн. евро за борба с Covid-19 в България
Чрез средствата по кохезионната политикаще бъдат купени 377 дихателни апарата, над 2 млн. маски и 177 хил. теста за Covid-19. Към българската здравна система вече са пренасочени и 71 млн. евро от програмата "Региони в растеж" за 400 нови линейки и подобряване на достъпността на спешната помощ в над 230 места.

Скок в цените на масови лекарства
Лекарствата за настинка и грип, които се продават по аптеките без рецепта, са поскъпнали до 60%по време на епидемията. Най-голямо повишение - до 140%, бележат успокоителните.

Екатерина Захариева: Covid-19 показа нуждата от мултилатерализъм
В кризата ЕС е подкрепил страните от Западните Балкани с 3,3 млрд. евро. България изпрати медицинска екипировка на своите съседи, страните от Източното партньорство и Южното съседство. В такива моменти разбираш, кой ти е приятел и на кого наистина можеш да разчиташ, заяви българският външен министър пред колегите си от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Празникът на черешата в Кюстендил няма да се проведе тази година
Причина за отмяната на дългоочакваното събитие е влошаващата се епидемична обстановка в общината, съобщи кметът Петър Паунов. Празникът трябваше да започне в петък (26 юни) и да продължи до неделя. В програмата му бяха предвидени редица културни и развлекателни събития, с които жителите и гостите на града всяка година показват своята любов и почит към плодородната земя.

Без Джулай морнинг фест заради епидемията
Традиционното посрещане на първото юлско слънце край Камен бряг през това лято няма да се състои, съобщиха от Община Каварна. Местните власти призоваха всички, които все пак имат намерението да посрещнат изгрева в района, да спазват противоепидемичните мерки, да не замърсяват околната среда и да се съобразяват с изключително опасния бряг. Въпреки удължаването на извънредните мерки до 15 юли, съседната община Шабла ще отпразнува Джулай морнинг в къмпинг "Добруджа".

БСП поиска защита на депутатите от “електронния терор”
Ръководството на парламента да прекрати дискредитирането на депутатите от телевизии и други средства за информация, призова в парламента Валери Жаблянов от "БСП за България" по повод репортажи, в които се виждат депутати без маски в разрез с изискването за задължителни предпазни средства на закрити обществени места. “Нормално е медиите да проявят интерес как се спазват правилата в Народното събрание“, контрира го депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00