Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 112

Снимка: БГНЕС

Проф. Радка Аргирова: 8% от случаите на коронавирус в България достигат тежко състояние
В България процентът на хората, които достигат до тежко състояние и интубацията е по-нисък от този като цяло по света. У нас той е около 8%, докато в света се докладва за около 12-15%. Това каза в интервю за БНТ проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология. Според нея нарастването на броя на новооткритите лица означава, че се разхождат хора, които имат лека симптоматика или никаква, но които са източник на вируса. Тя призова хората, които имат и най-малко оплакване, да се обръщат към медицинските власти и да си направят тест.

105 нови случая на коронавирус от 2750 проби
105 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалото денонощие от направени 2750 проби. Това показват данните в Националната информационна система. Най-много от случаите са в София – 23, и Бургас – 15. С тях общо случаите на потвърдена коронавирусна инфекция в страната са 4513, като активни са 1841. В болница са 392 пациенти с коронавирус, 18 от които са в интензивни отделения. Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 215. Излекувани са 2457 души.

Положителна проба за коронавирус в БНР-София
Журналист в БНР-София е дал положителна проба за коронавирус. Установени са контактните му лица. Сградата на медията е дезинфекцирана и няма да бъде затваряна. Временно се спират изнесените предавания, а интервютата със събеседниците се провеждат по телефона. Това е вторият за БНР документиран случай на заразен с коронавирус, след случая в РРС Благоевград от средата на месец юни.
Повече публика за финала на Купата на България въпреки разочарованието от неспазване на мерките
Дни след като Бойко Борисов заплаши, че при неспазване на противоепидемичните мерки стадионите могат да се затворят за публика, днес след среща с премиераминистърът на спорта Красен Кралев обяви, че за финала за Купата на България между отборите на ЦСКА София и Локомотив (Пловдив) на 1 юли ще бъдат допуснати до 12 000 души. Кралев посочи, че с оглед важността на срещата ще се допусне изключение от приетото към момента със заповед на здравния министър от 22 юни правило за ограничение на публиката до максимум 4 000 зрители на мач. Той изрази разочарование от поведението на част от феновете, които не спазват предписанията, и изрази надежда, че занапред те ще бъдат по-отговорни. „Ако предписаните мерки не бъдат спазвани, ще се предприемат по-строги действия“, предупреди той.Кралев обяви също, че в началото на всеки месец всички играчи, треньори и служители на отборите ще трябва да представят PCR тестове.

Кирил Ананиев: Очакваме намаление на случаите на коронавирус в следващите дни
Не се предвижда затягане на мерките, въпреки увеличението на случаите на коронавирус в България. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. "На този етап считаме, че мерките отговарят на данните, получени при тестването на българските граждани. Очакваме в следващите дни да има намаление на случаите на заболели. Следим непрекъснато ситуацията", каза Ананиев.

Варна посрещна първите туристи
Варна посрещна първите си чужди гости – от Германия, които ще почиват в черноморските курорти Златни пясъци и Албена. В близките дни се очакват още туристи от Германия, Чехия и Полша.

Ученически олимпиади при засилени противоепидемични мерки
Този уикенд  в страната се провеждат редица ученически олимпиади – по математика, география и икономика, информационни технологии, химия, философия и чужди езици. Надпреварите трябваше да се проведат през април, но бяха отложени заради епидемията от коронавирус. На входа на училищата на децата се измерва температурата, а вътре тийнейджърите влизат с маска или шлем, като се разполагат на социална дистанция един от друг.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00