Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 114

| обновено на 29.06.20 в 19:38
Снимка: EPA/BGNES

Българите, пътуващи за Кипър, трябва да имат отрицателен тест за Covid-19
Решението е в сила от 29 юни. Промяната е направена след установяването на 3-ма заразени пътници в полетите от България до Кипър. Всички пристигащи от група Б, каквито сега са и българите, трябва да направят PCR тест за коронавирус в страната си до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането на острова, подчерта за БНР говорителят на кипърското здравно министерство Маргарита Кириаку. Влизащите в Кипър трябва да попълнят предварително въпросник, декларация, както и да предоставят друга изисквана информация за пътуването си в специално създадена електронна платформа за полетите.

Нови правила и за пътуващите до Гърция от 1 юли
Българите, както и всички чужденци, пристигащи в Гърция от 1-ви юли, ще попълват задължителна декларация. Пристигащите в южната ни съседка ще влизат на територията на страната срещу специален код от властите. Целта на мярката е да може да се реагира незабавно при положителен тест за Covid-19. От 1-ви юли Гърция отваря всички летища и пристанища за влизане на чужденци. За пътуващите със самолет се изисква декларацията да е изпратена 48 часа преди излитане за Гърция. Същото е валидно и за влизащите в Гърция с кораб. Интервю по темата чуйте ТУК.

Директни полети за туристи между България и Люксембург три пъти седмично от 1 юли
България е отворена за туристите от Люксембург и ги очаква, подчерта по време на официалното си посещение в Люксембург министърът на външните работи Екатерина Захариева. „При борбата с разпространението на болестта не трябва да бъдат затваряни цели държави, а да бъдат ограничени райони или градове, където има огнища“, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

България очаква яснота от ЕС за туристите от трети страни
България очаква да получи указания от Еврокомисията за възможностите за пътувания на хора от страни извън ЕС, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Това касае ключови за страната туристически пазари като Русия, Израел, Украйна, Беларус, Турция и др. Ангелкова допълни, че вижда сериозно раздвижване за последните дни по българското Черноморие. Надявам се тази седмица да се завърти колелото и планираните чартърни полети да се осъществят, за да се съживят курорти като „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“ и „Албена“, които основно разчитат на чуждестранни туристи, каза министърът.

Планинските дестинации – привлекателни в условия на коронакриза
Горещото време отключи вътрешния туризъм. 190 000 туристически пътувания е имало само през уикенда. 50 000 души са предпочели планината, каза пред БНТ Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма. По думите му наличните 14 000 легла в планините се радват на интерес заради кризата с коронавируса. Интересът на румънските туристи е голям, но липсата на информация за пандемията у нас ги спира да пътуват към Черноморието, смятат хотелиерите. Статистика за пътуванията на българи и чужденци – ТУК.

Наполовина намаляват заразените с Covid-19 за последните 24 часа
66 са новоустановените случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Те са с 46 по-малко спрямо предния ден, сочи Единния информационен портал на здравното министерство. За денонощието са направени 1034 теста. От началото на епидемията общият брой на заболелите от Covid-19 е 4691. От тях активни са 1964. Хоспитализирани са 423-ма пациенти, 25 са в интензивни отделения. 33-ма са оздравелите за последното денонощие от общо оздравели 2508. За денонощието са починали 3-ма души. Броят на жертвите на коронавируса в страната достигна 219 души.

Коронавирусът не може да живее върху повърхности
Той е жив организъм, който не може да съществува извън клетката, каза пред БНР проф. д-р Красимир Методиев − имунолог, специалист по биотероризъм. Подобни абсурдни твърдения налагат в обществото психоза и хората се страхуват да се докосват до различни повърхности и дори да се поздравяват. Методиев коментира, че в момента сме свидетели на изменчивост на коронавируса, който претърпява адаптация към различните условия на географските и климатични зони. Затова не трябва да се неглижират противоепидемичните мерки.

Кюстендил е огнище на зараза от коронавирус
Кюстендил се превърна в огнище на зараза, без да има каквито и да било предпоставки за това, каза кметът Петър Паунов, обявявайки статистика за заразата в града и общината. От 125 човека за последните седмици с PCR-тестове, 94 са в квартал „Изток“, който е под пълна карантина до края на месеца, но останалите са в Кюстендил и в малките населени места. Вече има 20 души с положителен резултат, които са извън квартала. В Covid-отделението на районната болница в града има настанени 15 пациенти, някои от които са в тежко състояние. Лекарите са малко и вече изнемогват, алармира градоначалникът, според когото „болницата няма да издържи“.

Министерството на здравеопазването е против допълнителния прием на деца в детските ясли и градини
Позицията на министерството е още от преди пандемията от коронавирус, а в сегашната ситуация приемът на повече деца в детските заведения е съвсем непрепоръчителен, предаде БГНЕС. Министерството винаги е изразявало становище за стриктно спазване на здравните изисквания, осигуряващи здравословна среда за отглеждане и възпитание на децата. Според тях общата площ на помещенията спалня и занималня трябва да осигурява най-малко 4 квадрата на всяко дете. 

Министерството на енергетиката беше затворено за дезинфекция
Това се наложи след установен служител, заразен с коронавирус. Тестове ще бъдат направени на всички контактни на служителя лица. От утре, 30 юни, нормалният ритъм на работа ще бъде възстановен, съобщиха от ведомството. 

Мярката 60/40 продължава до края на септември, стартират и още две схеми за подпомагане
Ако се налага, 60/40 може да бъде продължена до края на годината, посочи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Предложението за удължаване на мярката до края на септември е било единодушно подкрепено от работодатели и синдикати, като от първи юли се предвижда да се разшири обхватът на секторите с право на компенсации. Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за настоящата година, с условието да са ги декларирали като дължими. От 1-ви юли стартира и пакет от още две мерки − за запазване на заетостта на работници от транспортния сектор, хотели и ресторанти, както и програмата „Заетост за теб“, по която ще могат да се наемат безработни, за период от три месеца. Възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината, прогнозира социалният министър пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.

България отпуска 102 млн. евро за средния бизнес
ЕK даде одобрението си България да подкрепи средния бизнес, засегнат от Сovid-19, със 102 млн. евро. Уточнява се, че мярката е необходима, подходяща и съразмерна. Част от средствата (87 милиона евро) са от Европейския фонд за регионално развитие, като дружествата ще получат пряко и безвъзмездно до 75 000 евро. Няма ограничение за дейността им, освен за първоначалното производство и преработката на селскостопански изделия, риболов, водни култури, горско стопанство, финансови услуги и хазарт. Средствата ще бъдат отпуснати преди 31 декември за около 1500 дружества.

За втори месец бизнесклиматът се подобрява в условията на Covid-19
През юни 2020 г. бизнес климатът в България се подобрява, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на фирмите във всички сектори, съобщи Националната статистика. Общият показател на бизнес климата нараства през юни с 11,4 пункта след повишение с 11,8 пункта през май. Прогнозите на бизнеса са повечето цени да останат непроменени. Единствено в търговията на дребно очакват известно поскъпване.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова + Екип „Новини“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00