Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Архитекти от цял свят изследват прецизния градеж на гробница край Поморие

Снимка: архив

Учените са озадачени и не намират специфично име, с което да определят античната куполна гробница край Поморие. Сред местните хора тя е добила популярност като „кухата могила“, защото гробница е била старателно покрита с пръст,подобно на могилите оставени от траките. Проучванията започват в края на XIX век когато чешките археолози Карел и Херман Шкорпил посетили Анхиало /това е античното име на Поморие/, за да описват местните старини. Те правят първите скици на мястото и със своите публикации запознават цялата световна общественост с този интересен паметник.

Дълъг коридор след входа отвежда към кръгла камера с диаметър 11,60 м, която изумява със своята архитектура. Стените на залата наподобяват полуцилиндричен свод. В центъра има куха колона, която се разширява нагоре и слива с външната стена. Много архитекти от цял свят изучават и днес тази гробница, за да разгадаят тайната на прецизно изградения купол в периода около II – IV в. сл. Хр. Градежът е основно от варовиков камък и тухли, споени с хоросан. Майсторите й обаче и до днес остават ненадминати. Всички тези факти научаваме от публикацията Гробница край Поморие остава загадка повече от сто години.

Прочетете този материал от колекцията на Радио България, за да надникнете и вие зад стените на поморийския архитектурен шедьовър.

Редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

Бялото братство и танцът на слънцето в Рила

Стотици хора в бяло, наредени в кръг, танцуващи с поглед към слънцето – на тази незабравима гледка ще стане свидетел всеки, който през август посети Седемте езера в Рила. Ритуалът се нарича паневритмия и чрез него последователите на учението на..

публикувано на 19.08.22 в 06:15

Рилският манастир пази мощите на небесния покровител на България св. Иван Рилски

"Онзи, който иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички". Легендата разказва, че това бил един от съветите, които свети Иван Рилски отправя към цар Петър, докато учтиво му отказва да се срещнат и да приеме изпратените царски дарове...

публикувано на 23.07.22 в 07:15

Усетете енергията на местността Рупите в полите на Кожух планина

България е благословена с редица енергийни места, разпръснати из най-живописните кътчета на страната ни. Едно от тях е местността Рупите в полите на изгаснал вулкан, недалеч от град Петрич в Югозападна България. Районът е известен с лечебните си..

публикувано на 17.07.22 в 11:25