Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България – ден 120

Снимка: БГНЕС

Новите случаи с Covid-19 в България са 180
През последното денонощие са регистрирани 180 нови случая на коронавирус, при направени 2591 PCR тестове. Това сочат данните на Националната информационна система за последните 24 часа. Ето и разпределението по области: Благоевград – 3; Бургас – 8; Варна – 16; Велико Търново – 16; Добрич – 2; Кюстендил – 6; Пазарджик – 9; Плевен – 8; Пловдив – 11; Разград – 2; Русе – 1; Сливен – 11; Смолян – 5; София област – 11; София град – 58; Стара Загора – 4; Търговище – 1; Хасково – 1; Шумен – 5; Ямбол – 2. До този момент у нас са потвърдени общо 5677 случая на новия коронавирус, като 2538 от тях са активни. Излекуваните са 2898. В лечебни заведения се намират 463-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 29 от тях са в интензивни отделения. Починалите до момента са 241 души, като двама от тях са през изтеклото денонощие. Регистриран е нов случай на лекар с Covid-19. С него броят на заразените медицински служители става 446.

През летния сезон няма да има затягане на мерките в България
Ще се разчита на самоограниченията от страна на гражданите, независимо от развитието на Covid-19 в България.  Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на четирилентовото трасе до Слънчев бряг. Той посочи, че туристическият сектор настоява баровете и заведенията да работят, а и хората искали да почиват. По думите на премиера са взети мерки за усилването на болниците, дадени са допълнителни средства за здравни пътеки и призова българите да се пазят и да спазват хигиена.

Положението с епидемичната обстановка в България е под контрол
Обстановката се следи зорко, но не е изключено и връщане на ограниченията, за да не се претовари здравната система. По повод нарастващият брой заразени проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести предупреди, че може да стане още по-лошо, ако решим, че няма вирус и той не се предава. Пред БНР тя изрази безпокойство, че се разболяват лекари, а България няма безкраен резерв от специалисти. Според проф. Христова една част от обществото ни има съзнание и спазва мерките, но други бързо са забравили за опасността.

Повечето случаи на Covid-19  във Велико Търново са на участнците в бала на 27 юни
За последното денонощие 15 от новорегистрираните случаи в областта са на участници в абитуриентския  бал. Положителните проби вече са над 30. Тестването на контактните продължава. Под карантина са 448 души. Според РЗИ балът не е огнище на заболяването, което се разпространява дифузно. На този етап местната власт не планира затягане на противоепидемичните мерки.

Здравната каса в България има финансов резерв
С предложеното увеличение на парите за клиничните пътеки за инфекциозните болести ще се стимулират инфекциозните звена. Пред БНР проф. Петко Салчев, директор на НЗОК уточни, че "всяка болница сама ще решава как да усвоява допълнителните пари." По думите на проф. Салчев, до момента Здравната каса плаща за PCR изследването, а разчетите са до 2500 изследвания на ден. Той подчерта, че Касата има резерв. 

Туристите за Гърция ще минават само през ГКПП "Кулата"

От 14.00 часа днес всички, които отиват ма почивка в Гърция ще минават само през ГКПП "Кулата", съобщиха от Граничната полиция. Спира се и пропускането на туристи и през пунктовете "Маказа", "Капитан Петко войвода" и "Ивайловград".  През "Маказа" ще могат да минават само собственици на имоти в Гърция със съответния документ. През граничните пунктове "Илинден" и "Капитан Петко войвода" към Гърция се пропускат само товарни автомобили и сезонни работници. Последните могат да минават и  през пункта "Ивайловград". Пунктът "Златоград" е затворен и в двете посоки. На влизане в България от Гърция туристите ще бъдат пропускани през всички работещи гранични пунктове, информират още от "Гранична полиция".

НДК съкращава близо една трета от състава си
Националният дворец на културата ще съкрати 30 процента от служителите си. НДК, под чиято шапка е и Фестивалният комплекс във Варна, отчита огромни загуби поради липсата на събития, заради наложените противоепидемични мерки.  НДК е 100% държавно търговско дружество, което не е към бюджета и се самоиздържа. От началото на годината до 15-ти юни има спад на приходите с повече от 1 500 000 лв. в сравнение със същия период на 2019-та. Заради неясното бъдеще и липсата на културни събития, в НДК започва преструктуриране и съкращения на близо 100 души. Ръководството на НДК уверява, че театър "Азарян", ДНК-пространството за съвременен танц и пърформънс, литературен клуб "Перото", Националният център за книгата и кино "Люмиер" ще запазят дейността си, но ще функционират с намален състав.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 399

В България не са засечени бразилски и южноафрикански щам на Covid-19 През първата седмица на април, при почти всичките от подадените 365 проби за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е установен британският..

публикувано на 10.04.21 в 19:05

Covid-19 в България: Ден 398

Противоепидемичните мерки вероятно ще бъдат удължени до края на май „Няма как пандемията да се овладее до края на април, въпреки лекия спад”, посочи пред БНТ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че вероятно ще се наложи..

публикувано на 09.04.21 в 19:09

Covid-19 в България: Ден 397

Властите отчитат крехка тенденция към спадане на заболeваемостта от Covid-19 „Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на Covid-19 с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта“, заяви на редовния брифинг на здравните власти..

публикувано на 08.04.21 в 17:22