Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 127

Снимка: БГНЕС

Облекчават част от мерките срещу Covid-19, въведени преди дни
Министерството на здравеопазването отново отваря нощните заведения на закрито, чието посещение забрани преди броени дни като предпазна мярка срещу заразяване от коронавирус. Условието е на един кв. м. да стои максимум по един човек. Дискутирано е и възобновяването на груповите събития – сватби, кръщенета и семейни събирания, при спазване на вече утвърдените мерки, сред които дистанция между хората от 1,5 м. Заповедта за отварянето на нощните заведения влиза в сила от утре. От браншовата асоциация аргументираха искането си с факта, че над 80 хил. души от персонала са изгубили работата си от началото на епидемията. Повече по темата - ТУК.

Държавният здравен инспектор: Оставете ни да работим или ни сменете
„Едната причина за драстичното повишаване на броя на новозаразените е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен, а другата е политизирането на проблема“, заяви пред БНР държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него намесата на политиката в епидемичната опасност няма да доведе до добри резултати. „Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого“, коментира той и се обърна с апел към политическите лидери: „Оставете ни да работим, а ако не се справим, сменете Националния оперативен щаб и правете каквото искате“. Ангел Кунчев подчерта, че в момента повече се притеснява за броя на приетите в лечебни заведения и кой ще работи над болничните им легла. Подробностите четете ТУК.

Лек спад в броя на заразените с коронавирус
211 са новите случаи на Covid-19 през последното денонощие при направени 2806 PCR теста, според данните на Единния информационен портал. С тях общият брой на заразените достига 7175 души, от които активни са 3597. Най-много нови случаи има в София - 94, следвани от Пловдив - 23 и Благоевград – 13. Трима души са излекувани, няма починали. 532 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 33 са в интензивни отделения.

Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи
Гражданите, които искат да отидат в Гърция, ще трябва да отложат пътуването си за сряда, тъй като електронният формуляр за влизане в страната през ГКПП „Кулата-Промахон“ няма да работи до 14 юли. Пътуващите, издали своите формуляри, все още могат да преминат граничния пункт, но граждани без документа няма да бъдат допуснати. Новите правила влизат в сила на 15 юли в 6,00 ч., а не както беше съобщавано досега – от 14 юли. От външното ни министерство припомнят, че гражданите, които пътуват за Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“ по несъществени причини, са задължени да представят негативен ПСР тест за коронавирус на английски език, извършен не по-рано от 72 часа. Повече по темата – ТУК.

Унгария въвежда карантина за пътуващите от България
Новите правила, които страната въвежда, за да предотврати разпространението на коронавируса, предвиждат унгарските граждани, връщащи се от високорискови страни, класифицирани като „жълта“ и „червена“ категория, да преминават медицинска проверка на границата и да се подлагат на 14-дневна карантина, дори ако не са заразени. България е поставена в жълтата група заедно със Сърбия, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Обединеното кралство.

Волейболен национал е с Covid-19
Разпределителят на националния отбор по волейбол Георги Сеганов е дал положителна проба за Covid-19. След излизането на резултата ръководството на отбора е организирало тестване с PCR на всички състезатели и близки до тях. „Няма нищо притеснително, всички направени проби са отрицателни, а Георги Сеганов се чувства добре”, заяви мениджърът на тима Стефан Чолаков. От понеделник отборът продължава с тренировъчния си план при спазването на мерките за безопасност. Подробностите – ТУК.

Новините за Covid-19 отстъпиха водещото място на започналите през седмицата процеси на гражданско недоволство, демонстрации „за“ и „против“ правителството, митинги в подкрепа на премиера и на президента. По-важното от тях ще откриете в секция „Новини“ (за чуждите езици), както и в рубриката "Общество" (за българската страница).

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00