Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 128

Снимка: Pixabay

Намалява броят на новите случаи на Covid -19
За изминалото денонощие новите случаи с положителен резултат за Covid -19 в България са 77, при направени 1198 PCR теста. Оздравели са 8 души, един човек е починал. Активните случаи са 3 655, показват данните на Единния информационен портал към 00:00 часа на 13 юли.

Служител на президентството е с положителна проба за Covid-19
От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че през почивните дни служител на институцията е дал положителен тест за коронавирус. Във връзка с това са направени тестове на президента и на непосредствено работилите с него, които са отрицателни. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция.

Личните лекари искат да могат да назначават тестове за Covid-19
Това поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Целта е при съмнение за инфекция с коронавирус пациентите да бъдат изпращани за тестове в специални пунктове, извън болниците, за да не се подлагат на опасност лечебните заведения. Според сдружението, промяната трябва да се въведе възможно най-бързо, защото с увеличаването на вирусните инфекции през есента, ситуацията ще се влоши.

Българският лекарски съюз призовава за стриктно спазване на противоепидемичните мерки
В специална позиция, съюзът предупреди, че неспазването на предпазните мерки по време на протестните мероприятия от последните дни, ще доведедо увеличаване на броя на заразените и до натоварване на здравната система. Спазването на дистанция, дезинфекция и дисциплина е изключително важно, за да се овладее разпространението на Covid-19. „Нека поемем своята лична отговорност, нека съхраним здравето си, нашето и това на близките ни“ – се казва още в призива.

Граничният пункт "Кулата - Промахон" остава отворен
Гръцките власти потвърждават, че засега не се предвижда затваряне на границата. България не е рискова страна и българските граждани се тестват избирателно на границата и то само, ако са пребивавали в стани с висок риск от Covid-19. От 15-ти юли влизане ще се допуска само с предварително направен тест, с отрицателен резултат.

Без туристи от Великобратания по Черноморието засега
България продължава да е сред страните, в коитопри пристигане,британските туристи трябва да прекарат задължителна 14-дневна карантина.Това стана повод за масово отменяне на резервациите им за планирани почивкиу нас. Повечето от хотелите на Слънчев бряг разчитат предимно набританскитуристии засега остават затворени. Въпреки това хотелиерите се надяват налетовници от Германия, Румъния и Полша.Взети са всички необходими мерки, за да могат гостите да се насладят на спокойна и безопасна морска ваканция.

Финландия отваря границите си туристи от 17 европейски страни
От днес Финландия отваря границите си за туристи от 17 европейски страни. Отпадат наложените по границите мерки за страни, в които равнището на заразяване с Covid -19, през последните 14 дни, е под осем души на 100 000 жители. За редица държави, включително България, ограниченията продължават до 11 август. В тази група са още Швеция, Испания, Португалия, Полша, Франция, Чехия, Великобритания и други. След две седмици финландските власти ще направят нова оценка на ситуацията, за да преценят дали да добавят още или да извадят някои от страните от списъка.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Подбор: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00