Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 130

Снимка: БТА

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 31 юли
Извънредната епидемична обстановка в България се удължава до 31 юли, реши правителството. Предишното удължаване беше гласувано на 26 юни и изтича в полунощ на 15 юли. Пандемията от COVID-19 продължава да е тежка извънредна ситуация за общественото здраве в национален и световен мащаб. Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временните противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите, се казва в мотивите за решението.

Нужни са специални пунктове за тестване на коронавирус 
Българският лекарски съюз настоява да бъдат създадени спешни пунктове, в които пациентите да се изпращат при съмнение за зараза с вируса. Целта е специалните кабинети за вземане на проби да се намират извън болниците, за да не се създава опасност за останалите пациенти. Според здравното министерство обаче на този етап не се налага създаването на такива пунктове.

Национален състезател по борба почина от коронавирус
33-годишният бивш борец Николай Щерев почина от коронавирус във военната болница в София. Той е бил приет преди около месец заради усложнения от Covid-19 и поставен на апаратно дишане, а последните три седмици е бил в кома. Спортистът е син на легендарния български треньор по борба Симеон Щерев, който успя да пребори вируса. Борецът даде положителна проба за забранения препарат кардарин през м.г. и получи четиригодишно наказание, сложило край на състезателната му кариера.

5% от PCR новите тестове са положителни
234 са новите случаи на коронавирусна инфекция през последното денонощие при направени 4 885 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в София - 99, следват Пловдив - 24 и Благоевград - 19. Оздравели са 146 души, 7 са починали, а в интензивни отделения се намират 27 пациенти. Активните случаи са 3 699. От началото на пандемията са направени общо 184 560 PCR теста, от които положителни са се оказали 7645  или 4,1 %.

Влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест
От днес гражданите на ЕС, включително и българските туристи, трябва да представят на граничния пункт "Кулата-Промахон" формуляр за локализиране на пътниците (Passenger Locator Form - PLF) и отрицателен резултат от актуален PCR тест на английски език. Необходимо е медицинският сертификат да бъде издаден от лицензирана лаборатория. Остава и изследването на границата на случаен принцип. През другите гранични пунктове с България се допускат само сезонните работници с договор за работа. Заради изискването за PCR тестове броят на почиващите намалява и на ГКПП “Кулата” автомобилите преминават бързо.

Унгария въведе 14-дневна карантина за пристигащи от България
От днес унгарското правителство ще класифицира държавите в „червена“, „жълта“ и „зелена“ категория в зависимост от тежестта на ситуацията с коронавируса в тях. България влиза в списъка на „жълтите“ страни, чиито граждани подлежат на медицински преглед на границата и на 14-дневна задължителна карантина. Изискването за самоизолация може да бъде избегнато само с два отрицателни теста за Covid-19 от предишните пет дни.

Правителството одобри споразумение за ваксини с ЕС
Чрез документа държавите членки упълномощават Европейската комисия да сключи предварителни споразумения с производителите на ваксини. По този начин страните ще могат да купят дозите на основата на предварителни споразумения. Целта на ЕК е да гарантира осигуряването на ваксини за борба с пандемията от коронавирус. Политиките за ваксинация остават по преценка на отделните държави. България ще стане окончателно страна по споразумението след ратификацията му от парламента.

Започва обновената социална мярка 60/40
От 15 юли работодателите ще подават документи за държавна помощ с цел запазване на служителите си. Обновената мярка 60/40 се удължава до 30 септември 2020 г. Компенсациите ще важат за юли, август и септември в размер на 60 на сто от осигурителния доход за май т.г. и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски. Фирмите ще трябва да докажат спад на приходите си с 20% спрямо същия период на 2019 г. Друго изискване е да са декларирали задълженията си за настоящата година. Очаква се удължаването на мярката да запази доходите на 300 хил. души. С изплатените до момента 75 млн. евро 160 хил. работници останаха на работните си места.

ЕК одобри удължаването на мерки за помощи у нас
Еврокомисията одобри две мерки, предложени от страната ни в помощ на заетостта в условията на епидемията от коронавирус. Първата мярка удължавава и обновява схемата за подкрепа на заплатите 60/40. За нея се запазва първоначално одобреният бюджет от 750 млн. евро. Мярката се разширява до края на годината и за заетите в образованието и в здравеопазването. Втората мярка с бюджет от 20 млн. евро е за месечни помощи от 150 евро за самонаетите в транспорта, туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Пада карантината за пристигащите от Великобритания
От 16 юли в България без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат всички пристигащи от следните трети държави: Великобритания и Северна Ирландия, Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако, Ватикана, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна. PCR тест не се изисква и за лица, пристигащи от държави-членки на ЕС и от Шенгенското пространство с изключение на Швеция и Португалия. Продължаваме да работим с британското правителство за премахване на карантината в Обединеното кралство за пристигащите от България, написа във Фейсбук външният министър Екатерина Захариева. 


Новините за Covid-19 отстъпиха водещото място на започналите през седмицата процеси на гражданско недоволство, демонстрации „за“ и „против“ правителството, митинги в подкрепа на премиера и на президента. По-важното от тях ще откриете в рубриката "Общество".

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00