Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: ден 134

Снимка: БГНЕС

Новите случаи на Covid-19 в България са 10% от тестваните 
Потвърдените нови случаи на коронавирусна инфекция в страната са 196, или със 100 по-малко в сравнение с предходното денонощие. Справката в Единния информационен портал за Covid-19 показва, че до 00:00 часа на 19 юли направените PCR-тестове също са по-малко –  2003 при 4884 - в статистиката за предишните 24 часа. Така положителните проби в събота са близо 10% от тестваните.

605 са пациентите с Covid-19, настанени в болница, 34 от тях - в интензивни отделения. Двама души са починали през последното денонощие. Най-много нови случаи има в София – 55, следва Благоевград - 28, Бургас -19, Велико Търново – 15, Пловдив и Варна – с по 14 новорегистрирани.  

От началото на пандемията досега общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас е 8638. Починалите са 299, а излекуваните - 4081.

Босилеградчанин почина от Covid-19 в кюстендилската болница
50-годишен мъж от Босилеград в Сърбия почина от Covid-19 в кюстендилската болница, съобщи за БНР главният лекар на здравното заведение д-р Александър Величков. Случаят още веднъж поставя въпроса за регламента хора от Босилеград и Западните покрайнини, където няма болница, да се лекуват в Кюстендил, но с регламент - да са здравно осигурени, предава кореспондентът на БНР Кирил Фалин. 

Мъжът е постъпил в кюстендилската болница в много тежко състояние, разказа главният лекар д-р Величков: "Терминално. Беше интубиран. 24 часа беше на апаратна вентилация. Няма върнат от нас човек, независимо от коя държава е".

От години има идея хората от Босилеград и Западните пкорайнини, където няма болница, да имат достъп до кюстендилската болница регламентирано. "Някой трябва обаче да реши въпроса с осигуровките на тези хора" - заключава д-р Величков.

Бойко Борисов в Брюксел: "Продължавам да настоявам за единен медицински протокол за Covid-19"
Според премиера е важно да има разписани правила за това "дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища. Всичко да е еднакво за Европейския съюз". 

Бойко Борисов отбеляза също, че България е единствената държава, в която хората мислят, че няма пандемия, което се е отразило негативно на позиционирането на страната ни спрямо другите държави в ЕС. По думите му е време в обществото ни да се проведе дискусия по темата. 

„Ако не се прилага здравият разум, всички последици са за нас“, ацентира премиерът и изтъкна, че в редица държави мерките срещу коронавируса продължават да бъдат строги. 

"Сега се вижда имало ли е смисъл от маски и дистанция. Преди случаите бяха 5-6-8, сега са 200-300. Това са цифрите, цялото общество бе облъчено, че аз и Мутафчийски сме лоши и тормозим хората, виждате какво се получава”, каза премиерът Бойко Борисов.

В Брюксел продължават преговорите за бюджета на ЕС за следващите седем години и за плана за възстановяване след коронавируса. 


Външният министър поздрави българските дипломати за работата им по време на пандемията 
По случай Деня на българската дипломатическа служба, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави българските дипломати. Тя изрази възхищението си от огромните им усилия в ситуацията на глобално разрасналата се криза с Covid-19. 

"В първите седмици на пандемията помогнахме на редица наши сънародници да се завърнат у дома. За кратък период от време създадохме най-актуалния и достоверен източник на информация за мерките срещу коронавируса, в който се въвеждат данни от над 90 страни - посочва Захариева и продължава: "Показахме изключителна подготовка и работихме в синхрон дори в най-трудните моменти. За съжаление, кризата не е отминала и няма да отмине скоро. Убедена съм обаче, че наученото от нея ще ни направи по-силни!".

Заради пандемията все повече българи предпочитат алтернативния транспорт
Необходимостта от спазване на социална дистанция заради коронавируса накара много българи да си за купят велосипеди като алтернатива на градския транспорт. В същото време, заради липсата на търсене, със затягането на мерките, малка група стоки и услуги поевтиняват, след което от м. юни насам отново се увеличават, сочат данните на НСИ. Наблюдава се и леко поскъпване при алкохола и цигарите – с 0.2%, в съобщенията – с 0.3%, в ресторантите и хотелите – с 0.8%.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00