Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 135

Няма пик в разпространението на Covid-19
“Няма процентно увеличение на броя на заболелите от коронавирус”, каза през бТВ д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов". Той подчерта, че е важно съотношението между броя на изледванията и на откритите с коронавирус хора, които не са болни, а са само носители. На тази основа може да се съди за общото разпространение на вируса, а то в момента е между 3% и 5%. “Не става въпрос за пик, ще заживеем с вируса и ще има продължителна опашка на заболяването”, каза още д-р Спас Спасков.

Спад на новорегистрираните с коронавирус
95 нови случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие при направени 3155 теста, според данните на Единния информационен портал. Най-много заразени са регистрирани в София-град - 39, следват Пловдив – 23 и Благоевград – 9. Починал е един човек и с него загубилите живота си стават 300 души, а излекуваните са 25 при общо 4106 души. В болница се намират 610 пациенти – от тях 34 в интензивни отделения. От потвърдените досега 8733 случаи на коронавирус 4327 са активни.

Прогнозите за 7,2% спад на икономиката може да се потвърдят
“Икономиката ни започна да натрупва сериозни проблеми много преди пандемията”, заяви през БНР икономистката проф. Даниела Бобева. Затова и, според нея, не е коректно тези проблеми да се прехвърлят върху кризата, породена от коронавируса. Специалистката се позова на четири европейски доклада с данни за м.г., които показват, че икономиката ни се развива в много неблагоприятна посока. По думите й, забелязва се катастрофално изоставене по най-важния показател – БВП на човек от населението. “От 10 години сме на последното място в Европа, а дистанцията със средното ниво за Европа се отдалечава”, допълни тя. Страната ни се представя най-зле и по показателите за бизнес среда: “Липсата на съществени реформи сринаха България от 50-о на 61-мо място по този показател”, цитира тя ЕК и подчерта, че прогнозата на Еврокомисията за спад на икономиката ни с 7,2% може да се потвърди. Цялото интервю чуйте ТУК.

Масово освобождават персонал на Черноморието
Наетите служители за летния туристически сезон се освобождават от работа заради кризата, породена от епидемията с Covid-19. Според Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара, 85% по-малко туристи ще посетят Южното Черноморие през това лято. Чартърни полети с чужди летовници на Южното Черноморие пристигат само от четири държави - Германия, Полша, Чехия и Нидерландия. От туристическия бранш настояват за данъчни облекчения, за да оцелее малкият и средният бизнес.

Гърция с по-строги правила и за сезонните ни работници
Южната ни съседка въведе по-строги правила за чуждестранните сезонни работници заради увеличаващите се случаи на Covid-19 на Балканите. Наетите хора в земеделието, които напуснат страната преди 4 август, няма да могат да се върнат до по-нататъшно известяване, обясни говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас. Сезонните работници бяха получили разрешение в началото на май да пребивават в страната със специален тримесечен лиценз. В земеделския сектор през м.г. бяха наети над 10 хил. сезонни работници предимно от България, Албания и Северна Македония.

Още две столични болници ще тестват за коронавирус
От днес столичните болници „Пирогов“ и “Майчин дом” ще правят PCR тестове на пътуващите в чужбина. Двете лечебни заведения ще издават сертификати на английски език. Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира, че с тези тестове се установяват много безсимптомни хора. Цената на изследването зависи от това дали човек го прави самостоятелно или заедно със своето семейство. Необходимо е предварително записване на телефоните в двете болници.

Седмично нарастване на Covid тестовете и спад на новите случаи
Рекорд по броя на PCR тестовете отбелязва изминалата седмица с направени общо 28 230 изследвания - с 25% повече спрямо предходните седем дни. Ръстът се дължи на въведеното изискване от Гърция, Австрия и други страни за представяне на отрицателен резултат при влизане в съответната държава. Въпреки повечето тестове, броят на потвърдените случаи на коронавирус спада. Регистрирани са 1463 случаи при 1498 през по-миналата седмица.

Двама в правителствената администрация с Covid-19
Двама служители в Министерския съвет са заразени с коронавирус, съобщиха от пресцентъра на правителството. В момента се тестват хората, с които са били в контакт, и всички те са освободени от работа, докато излязат резултатите.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 436

Нова организация на имунизацията срещу Covid-19 – приоритет са възрастните хора Планът за ваксинация се изменя и приоритет се дава на възрастните над 60 години, за да се намали смъртността от вируса, обяви служебният министър на здравеопазването..

публикувано на 17.05.21 в 18:59

Covid-19 в България: Ден 435

Удължават извънредната епидемична обстановка с един месец Здравните власти планират удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни, каза пред bTV държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че без подобна..

публикувано на 16.05.21 в 15:54

Вероятно удължаване на извънредната епидемична обстановка с един месец

Здравните власти планират удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни, каза пред bTV държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че без подобна стъпка много от противоепидемичните мерки няма да може да се прилагат...

публикувано на 16.05.21 в 13:19