Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 141

Снимка: БГНЕС

Поредни случаи на коронавирус в русенския старчески дом

Още двама души са се заразили с Covid-19 в дома за стари хора „Възраждане“ в града – 77 годишна дама и 62 годишен електротехник. С тях случаите на коронавирусна инфекция в социалното заведение стават 21 – 16 обитатели и петима души от персонала. Петнайсет от “домуващите” са настанени в болница и се намират в стабилно състояние, а един 80-годишен мъж е интубиран. Хоспитализиран е и новозаразилият се мъж, който е развил бронхопневмония.

189 новозаразени с Covid-19

Новите случаи през последното денонощие са установени при направени 2161 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Това е с 81 по-малко от вчера, когато бяха изследвани 5963 души. Най-много новозаразени отново има в София – 92, следват Варна с 16 и Благоевград с 15, а в осем области не е открит нито един случай - Велико Търново, Видин, Кърджали, Ловеч, Разград, Стара Загора, Търговище и Шумен. Оздравели са 54 души и с тях излекуваните стават 5306. Един човек е починал, с което броят на жертвите на епидемията достига 338. Активните случаи са 4668. До момента 10 312 души са се заразили с коронавирус.

Четирима столични футболисти и треньор с положителни проби за коронавирус

Втородивизионният столичен футболен отбор “Септември” София стана поредният български тим с масово заразяване. Футболистите Иван Стоянов, Димитър Костадинов, Кристиян Пешов и Владимир Николов,както и треньорът на вратарите Христо Николов са дали положителни PCR тестове за Ковид-19, съобщиха от клуба. Тренировъчния процес е прекратен и петимата инфектирани са поставени под карантина. На всички футболисти, спортно-техническия щаб и служителите на клуба ще бъдат направени повторни тестове.

Четирима медици от Смолян и Добрич са заразени с Covid-19

Медиците от община Смолян, дали позитивни тестове, работят в общинската болница в Девин и в извънболничната помощ в Рудозем, според данните на РЗИ. Лекарят от Рудозем се е заразил с коронавирус от заболял член на семейството. Шест са новите случаи на коронавирус в областта – от тях четирима души са настанени в болниците в Смолян и Мадан. Лекар и медицинска сестра пък са сред шестимата заразени с Covid-19 в Добричка област през последното денонощие.

Австрия също ще изисква PCR тест от българите

От 27 юли всички българи и други граждани на ЕС, които пристигат от България, са длъжни да представят отрицателен PCR тест, направен в последните 72 часа, съобщиха от МВнР. Изисква се и медицинско удостоверение по образец на немски или английски език. Ако хората не представят документите, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина и ще бъдат задължени в рамките на 48 часа от влизането на австрийска територия да си направят тест за Covid-19на собствени разноски.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00