Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 146

Проф. Ива Христова
Снимка: БНТ

Увеличаването на случаите с Covid-19 е глобален проблем

Пандемията продължава да се ускорява масирано и факторите за това са много, заяви пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „На Балканите положението е тежко, ако при нас са над 11 000 случая, в Румъния са четири пъти повече, в Сърбия може би два пъти. Много случаи има в Косово, Черна гора, Албания, това е световна тенденция“, коментира проф. Христова. Според нея, няма как да се надписва броят на заразените, но е възможно те да са много повече, заради безсимптомните случаи. 

265 са новите случаи на Covid-19 в страната

Новите случаи на Covid-19 в България са 265 (или 3,99%) от направените 6 639 PCR теста, за последното денонощие. Според статистиката на Единния информационен портал най-много нови случаи има в София - 51, в Добрич - 48, и във Варна - 46. Оздравелите са 202, а починалите с коронавирус са 6 души. В болница се лекуват 751 души, а 34 са в интензивни отделения. Активните случаи са 4 873. Поставени под карантина са 9,3 хил. души. Пикът на контактните е бил на 20 май 2020 г., когато принудително изолирани са били 40,5 хил. души. 

Държавни и частни болници ще получават субсидии за Covid-19

Според новите промени в Закона за лечебните заведения, болниците, независимо от статута им, ще могат да бъдат субсидирани, за да бъдат в готовност при епидемично разпространение на Covid-19, информира репортерът на БНР Даниел Инков. Ратифицирано е и споразумение, според което Европейската комисия ще може да сключва от името на държавите членки предварителни договори за покупка на ваксини срещу Covid-19 от производители.  

Сметната палата проверява изразходването на средствата за борба с Covid-19

Обект на одитите са министерствата на икономиката, на финансите, на труда и социалната политика и на земеделието и храните. Проверките ще обхващат прилагането на различните финансови мерки за подпомагане на най-засегнатите от пандемията с Covid-19, в периода от февруари до края на март 2021 година. 

Домът за възрастни хора в Русе може да остане без достатъчно служители

Социалното министерство има готовност да командирова служители в дома за възрастни хора в Русе. Във ведомството е постъпила информация, че голяма част от персонала иска да напуснe. Досега 51 възрастни и шестима души от социалните работници са с положителни тестове за Covid-19, 22-ма са настанени в лечебни заведения, а двама са починали. Ако проблемът се задълбочи, може да се наложи част от хората в дома да бъдат пренасочени към друга сграда.

В Добрич тестват масово за Covid-19, заради нови огнища 

В Дома за възрастни хора в града, където са настанени 100 души започна масово тестване за вируса. Това се наложи, след като служител е дал положителна проба за инфекцията. Затворена за дезинфекция е Детска градина, а завод е преустановил дейността си, след като половината от работниците му също са с положителен резултат.

Удължава се срока на противоепидемични мерки

Със заповед на здравния министър е удължена до 31 август забраната за присъствие на публика на открити и закрити спортни обекти. Запазва се разрешението спортисти под 18-години да са с един придружител. Остава задължително носенето на предпазни средства за служителите, персонала, треньорите и длъжностните лица в спортни обекти на закрито, в танцови зали, басейни и фитнеси. Допуска се само спортуващите да са без защитни средства. От 31 юли Италия обяви, че удължава действието на 14-дневната карантина за влизащите в страната пътници от България. Словенските власти също наложиха 14-дневна изолация на лицата, пристигащи от Румъния и България, съобщи Външно министерство.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 427

Страната ни се включва в програмата “Дигитален зелен сертификат” България е една от първите страни в Европейския съюз, която ще се включи в програмата “Дигитален зелен сертификат” още на старта й на 1 юни, съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов..

публикувано на 08.05.21 в 16:14

1123 новозаразени с Covid-19

През изминалото денонощие са установени 1123 нови случаи на коронавирус от направените 15 хил. тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са под 8%. Най-много новозаразени има в София – 215, във Варна – 123 и в Пловдив..

публикувано на 08.05.21 в 09:05

Covid-19 в България: Ден 426

Зелените коридори за имунизация остават и след 9 май На 10 май пристигат нови над 270 000 ваксини срещу коронавирус, „така че зелените коридори за ваксиниране да продължават да работят“ – разпореди премиерът в оставка Бойко Борисов. По време на..

публикувано на 07.05.21 в 17:38