Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 147

Снимка: архив

270 са новите случаи на Covid-19 в страната
Новите случаи на Covid-19 в България са 270 от направените 5582 PCR теста, за последното денонощие. Според статистиката на Единния информационен портал най-много нови случаи има в Благоевград - 55, в София - 29, и във Варна - 27. Оздравелите са 146, а починалите с коронавирус са 9 души. В болница се лекуват 778 души, а 42 са в интензивни отделения. През последните 24 часа са регистрирани 9 нови случаи на медицински служители, 5 от които са при лекари, 1 - при санитар и 3 - при друг медицински персонал.

Сред деветте жертви на Covid-19 е абитуриент 
Починалият младеж е от Велико Търново. След триседмична битка за живота му, той е починал във великотърновската болница.  Няма данни за придружаващи заболявания.

Увеличиха се случаите на Covid-19 сред полицаите.
В резултат на рязкото разпространение на Covid-19 сред униформените, СДВР - София ще намали броя на полицаите охраняващи протестите с една трета. По данни на полицията, през последната седмица случаите на заболели полицаи са по пет-шест на ден. Поради естеството на работата им, полицаите са затруднени да спазват противоепидемичните мерки.

Виенското летище вече разрешава полети от и за България
Забраната за кацане на самолети от 18 държави, сред които е и България, изтече в полунощ. Австрийците, гражданите на ЕС и Швейцария, както и постоянно живеещите в Австрия, пристигащи от България, ще трябва да представят преведен на немски или английски отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди влизане в Австрия. Който не притежава такъв тест, има възможност да го направи в Австрия в срок от 48 часа. До представяне на теста пристигащите са длъжни да спазват домашна карантина. Тези изисквания важат и за американци, албанци, македонци, молдовци,  румънци, руснаци, сърби, грдаждани на Босна и Херцеговина, Черна гора и др. Ограниченията не се отнасят за граждани на европейските страни, в които броят на заразените е минмален или епидемията е преминала. За транзитните пасажери също не се изисква PCR тест. За гражданите от трети страни забраната за влизане в Австрия продължава, с изключение на постоянно живеещите в Шенгенското пространство. Те също представят отрицателен PCR-тест, не по-стар от 72 часа и се подлагат на 10-дневна карантина.

Движението към Гърция през "Кулата" отново е интензивно
Граничният пункт „Кулата-Промахон“ отново е натоварен. Опашката от чакащи автомобили, достигна 5 км. рано сутринта, съобщава гранична полиция. Преобладават български и румънски коли. На границата продължава масовото тестуване за Covid-19, независимо, че всеки, влизащ в южната ни съседка трябва да представи задължително отрицателен резултат от направен PCR - тест. Има вероятност ограничителните мерки за туристи от България и Румъния да станат по-строги, заради ръста на заболели в двете страни. Делът на българите и румънците, избрали Гърция за лятната си почивка е около 2%.

В Добрич затягат мерките и подготвят откриване на лаборатория за PCR тестове
От днес до края на август в община Добрич, са въведени по-строги противоепидемични мерки, предаде кореспондентът на БНР. Преустановяват се присъствените учебни часове в различни центрове, училища, детски градини, както и във висшите училища. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и на закрито се провеждат без публика. Различни мероприятия, семинари, изложения и изложби могат да се провеждат при заетост на местата до 50% от общия им капацитет. Същото ограничение важи и за театрите и концертите. Забраняват се посещенията на външни лица в специализираните домове за деца и възрастни, а пенсионерските клубове се затварят. В града се подготвя и окриването на лаборатория, която ще улесни работата на РЗИ, както и хората, които искат да се изследват доброволно.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


Съставила: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 4

В четвъртия брой на "Часът на Радио България…" ви отвеждаме при българите в Одрин, за да научим повече за българската общност там, за  черквата "Свети Георги Победоносец ", за наследството, завещано от отец Александър Чъкърък, за църковните служби на..

публикувано на 13.06.24 в 12:51

България днес - 12 юни 2024 г.

Поетична, франкофонска и с елементи на действителността на българската администрация - такава се очертава да бъде „България днес“ в сряда. В нея ще си спомним за изключителния поет и преводач Атанас Далчев, ще ви разкажем коя е най-старата и голяма..

публикувано на 12.06.24 в 19:00

България днес - 11 юни 2024 г.

В „България днес“ на 11 юни продължаваме с отзвука от проведените на 9 юни избори за българско народно събрание и за европейски парламент. Говорим за това с наши сънародници в чужбина, а анализ на вота зад граница прави Първан Симеонов – изпълнителен..

публикувано на 11.06.24 в 19:00