Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 148

Новите случаи на Covid-19 в България са 146

За последното денонощие са направени близо 4 хиляди теста. По  данни на Единния информационен портал в болница са 793-ма души, а от тях 43-ма са в интензивно отделение. Излекуваните за последните 24 часа са 77. Двама души са починали. Общият брой на заразените от началото на епидемията е 11 836 души, а активните случаи са над 5000.

Все още няма втора вълна на Covid-19

През изминалото денонощие, най-много нови случаи на инфекцията има в София и Варна - по 29 души, показват данните на Единния информационен портал. Расте и броят на зарезените, настанени в болници. Въпреки това, пред "Нова телевизия" доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при БАН каза, че не става дума за втора вълна на Covid-19. Най-вероятно тя ще дойде в края на есента и началото на зимата, уточни д-р Петрова. Тогава случаите на коронвирус ще се смесят с грипа, но от друга страна в света има доста надеждни лекарства, които са налични, допълни тя.

Виктория Томова е с положителна проба за Covid-19

На турнира в Палермо, най-добрата ракета на България, Виктория Томова е дала положителна проба за новия коронавирус на турнира в Палерм. По информация на БНР, състезателка е изолирана в специализирана болница, но няма симптоми. Томова е трябвало да започне участието си в квалификациите в двубой срещу Марта Костюк (Украйна), но е заменена от Даниела Сегел (Чили).

Отмениха Илинденския събор в Перник

Заради извънредната епидемична обстановка, традиционният Илинденски събор бе заменен с документален филм, предаде кореспондент на БНР. Сутринта, в църквата „Св. Пророк Илия” в Перник беше отслужена тържествена литургия. Вместо традиционните концерти, организаторите подготвиха филм, свързан с историята на пернишките квартали „Мошино” и „Изток”, който може да бъде гледан онлайн. Във филма известни личности, родени в тази част на Перник, като писателката Здравка Евтимова и диригента Юли Дамянов, разказват вълнуващи истории.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00