Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 150

Министърът на здравеопазването: Мерките срещу Covid-19 са достатъчни
Няма нужда от разширяването или въвеждането на нови ограничения, заяви министър Костадин Ангелов на брифинг след среща с експертните съвети по епидемиология и вирусология. Сравнението на данните за последните две седмици с предходните две показва намаляване на новозаболелите в България с 9.8%. Увеличават се заболелите на възраст от 15 до 29 години. През май те са били 10%, през юни - 16%, през юли - 25%. 

Под контрол е проблемът с разпространението на коронавируса в домове за възрастни хора в Русе и Варна. В дома в Русе са установени 91 положителни проби, от които 83 са на домуващите, а 8 са на персонала. 26 души са хоспитализирани, трима са починали. В частен дом за възрастни във Варна има 93 положителни проби сред домуващите и 9 сред персонала, 4 души са в болница, 5 души са починали.

Към настоящия момент няма съществен натиск върху болничната система на територията на България, подчерта по време на брифинга министър Ангелов

Провеждането на спортни състезания на открито се разрешава при заетост на местата до 50% от капацитета на съответното спортно съоръжение, до 1000 души на сектор, при сядане през седалка и при спазване на физическа дистанция от метър и половина между присъстващите. Задължително остава и спазването на въведените общи противоепидемични мерки в страната. Това се посочва в Заповед № РД-01-452/04.08.2020 г. на здравния министър, информира пресцентърът на МЗ. 

Повече излекувани за денонощието от новозаразените с COVID-19
204 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие при направени 4137 PCR теста, показват официалните данни, публикувани на Единния информационен портал. За последните 24 часа са починали 16 души, а излекувани са 264. 823 пациенти са хоспитализирани. 43 са в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в София - 51, следва Варна - с 42 и Добрич - с 19. В момента у нас общия брой на заразените е 12 159, 712 са заразените медици. От тях  248 са лекари. 6684 човека са излекувани, 404 са починали.

Ръст на регистрираните безработни, нов бум - през есента
След временен спад за втора поредна седмица новорегистрираните безработни в България отново са повече от постъпилите на работа чрез бюрата по труда - съответно 5100 и малко над 4000 души. Това сочат данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специално наблюдение на пазара на труда заради Covid-19. Наблюдението се извършва всяка седмица от 3 февруари насам. Оттогава до 2 август включително новорегистрираните безработни са общо малко над 234 000 души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда - 137 000 души, предават репортерите на БНР. Профсъюзите прогнозират наесен нов бум на безработицата. Той ще е свързан основно с края на сезонната заетост в туризма и селското стопанство.

Туристическият бизнес иска рестарт и туризъм без PCR
Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение „Бъдеще за туризма“ излязоха на митинг пред сградата на парламента в София. Те настояват за ясен ангажимент на управляващите за финансова помощ, осигуряване на ликвидност на фирмите и рестарт на сектора, както и туризъм без задължително изискване за PCR тестове. Носейки плакати "SOS туризъм! Искаме да работим", туроператорите подчертаха, че очакват обещаната им програма за спасение на сектора.

БАН ще финансира българския проект за ваксина срещу COVID-19
Вероятността за втори пик на COVID-19 е реална. Пандемията върви с равномерен ход зависим от спазването на противоепидемичните мерки. В момента виждаме ефекта на отказването от ограниченията след строгите мерки, каза пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамента по инфекциозна микробиология в Българската академия на науките - БАН. Може би в края на годината, ако се намери ваксина, правителствата ще смекчат ограничения, смята ученият. Проф. Найденски обясни, че поради различни оценъчни критерии и за да не спре финансирането на други проекти българска ваксина срещу короновируса няма да получи пари от Фонд „Научни изследвания, а ще се финансира от резервните средства на БАН.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 май 2024 г.

В „България днес“ на 9 май отбелязваме Деня на Европа и проследяваме различните прояви в България по повод празника на обединена Европа, разказваме и за нейния химн, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, чиято премиера се е..

публикувано на 09.05.24 в 19:00

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00