Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 153

Снимка: БГНЕС

Мярката 60/40 стимулира безработицата

Мнението изрази Цветан Симеонов, председател на най-голямата работодателска организация у нас - Българската търговско-промишлена палата. Според него и колегите му мерките "60/40" и "80/20", прилагани за запазване на служители в кризата, не е редно да продължават в сегашния си вид. Обяснението - не е приемливо който не работи, да получава стопроцентово възнаграждение, колкото и човек с постоянна заетост. Нужна е редукция на обезщетението, за да се стимулира търсенето на работа, смятат работодателите. Те са на мнение и, че ако не бъдат стимулирани предприемачите да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните условия, безработицата в страната ще продължава да расте. Прогнозата им е, че до края на годината ръстът на българската икономика ще се свие с около 7%, а безработицата ще достигне двуцифрено число. Според бизнеса България е една от най-харчещите заради коронавируса държави в Югоизточна Европа. Това забавя и икономическото възстановяване.

Обявите за работа - с 40% по-малко за една година

Сравнението е за юли 2020 г. към същия период на 2019 г., а данните са на най-популярната у нас платформа за оферти на пазара на труда, информира Наталия Ганчовска от БНР-Хоризонт. Само за последния месец спадът в предлагането на нови работни места е 9%. Анализът показва още, че след началото на пандемията, публикуваните обяви за работа във водещите сайтове за работа у нас са намалели с 20%. През юли се отчитат по-малко предложения за работа във всички основни сектори на икономиката, като с най-голям спад са хотелиерството и ресторантьорството - с повече от 20% и здравеопазването и фармацията - с 19%. Следват строителството и административните дейности - с 11%. 70 на сто от публикуваните обяви за работа са концентрирани в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора. 

Влизането в Гърция по суша в нощните часове - само през "Кулата"

От 7 август вечерта Гърция въвежда забрана за преминаване през всички сухопътни гранични пунктове на страната в часовия интервал 23:00-07:00 часа, с изключение на ГКПП "Промахон-Кулата" на границата с България. Мярката е заради увеличените случаи на коронавирус. Междувременно, след регистрирани 13 случая на заразени с Covid-19, властите в Гърция поставиха под карантина остров Порос, отстоящ на 50 километра от Атина. По разпореждане на Министерството за защита на гражданите е в сила и задължително носене на маски, както в затворени обществени места, така и на открито, предава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Децата не са рискова група за Covid-19 и трябва да са в училище

„Децата трябва да се върнат в училище. Те не са рискова група. Дори и заразени, при тях инфекцията а безсимптомна и практически не боледуват“ - твърди епидемиологът проф. Мира Кожухарова. За нея е важно спокойно да се приеме рискът и животът да продължи. Вирусът е разпространен в цялото общество. Епидемията в България е започнала доста по-късно и сега следва своите закономерности – обясни проф. Кожухарова пред БНТ. Според нея за процента болни от коронавирус може да се съди по броя на хоспитализираните и настанените в интензивните отделения на болниците.

Новозаразените с Covid-19 са под 5% от тестваните за денонощието

Регистрираните случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие са 297, при направени 6 433 PCR теста, показва справката в Единния информационен портал за коронавируса към 00:00 часа на 7 август. Починали са 11 души, излекувани са 220, а активни остават 5 205 случая.  

14 украинци, работещи у нас в Разградско, са с Covid-19

14 украински граждани, които работят по трасето на „Балкански поток“ в Разградска област, са сред новозаразените с коронавирус, съобщи БНР-Шумен. Здравословното им състояние не налага постъпване в болница. Те ще останат изолирани в хотела, където на настанени. Специалисти на РЗИ-Разград вече са издирили контактните, а помещенията, които обитават заразените, са дезинфекцирани.

Връщат операциите за трансплантация след началото на пандемията

За първи път от януари насам и след началото на пандемията с Covid-19, в България бяха извършени трансплантации на сърце и на черен дроб. Двете трансплантации са станали възможни след донорска ситуация в Плевен с 25-годишен мъж, съобщи Изпълнителната агенция "Медицински надзор". 

Covid-секторите в МБАЛ-Добрич нямат инфекционист и пулмолог

Секторите за лечение на болните с Covid-19 в многопрофилната болница в гр. Добрич не разполагат с инфекционист и пулмолог, информира кореспондентът на БНР Мая Щърбанова. За това сигнализират гастроентеролозите от болницата, на които се налага да лекуват настанените там 40 пациенти с коронавирусна инфекция. Старша медицинска сестра от едно от отделенията за болни с коронавирус е в тежко състояние и е интубирана. Окръжната прокуратура в Добрич е назначила проверка на дейността на болницата в условията на пандемия. Лекарите настояват да им бъде командирован лекар пулмолог, който да ръководи лечението на болните с Covid-19. 

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 432

Третата вълна на епидемията си отива Третата вълна на пандемията е овладяна и си заминава. Базовото репродуктивно число на заразяване има рекордно ниска стойност – 0.595. Тенденцията към свиване на заразата е много силна. Очаква се падане на броя на..

публикувано на 13.05.21 в 18:06

Covid-19 в България: Ден 431

Служебният кабинет трябва да решава за извънредните мерки „Това, което предстои, е да се види как ще продължи подкрепата на държавата за хората и бизнеса, защото настоящите мерки действат до 31 май. Осигурени са средствата за тях и през юни, но дали..

публикувано на 12.05.21 в 18:07

Covid-19 в България: Ден 430

Предупреждение за нова вълна на Covid-19 До 3 месеца децата под 16 г. в страната също ще може да бъдат имунизирани, каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обоснова твърдението с това, че в САЩ вече е одобрено..

публикувано на 11.05.21 в 17:50