Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 153

Снимка: БГНЕС

Мярката 60/40 стимулира безработицата

Мнението изрази Цветан Симеонов, председател на най-голямата работодателска организация у нас - Българската търговско-промишлена палата. Според него и колегите му мерките "60/40" и "80/20", прилагани за запазване на служители в кризата, не е редно да продължават в сегашния си вид. Обяснението - не е приемливо който не работи, да получава стопроцентово възнаграждение, колкото и човек с постоянна заетост. Нужна е редукция на обезщетението, за да се стимулира търсенето на работа, смятат работодателите. Те са на мнение и, че ако не бъдат стимулирани предприемачите да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните условия, безработицата в страната ще продължава да расте. Прогнозата им е, че до края на годината ръстът на българската икономика ще се свие с около 7%, а безработицата ще достигне двуцифрено число. Според бизнеса България е една от най-харчещите заради коронавируса държави в Югоизточна Европа. Това забавя и икономическото възстановяване.

Обявите за работа - с 40% по-малко за една година

Сравнението е за юли 2020 г. към същия период на 2019 г., а данните са на най-популярната у нас платформа за оферти на пазара на труда, информира Наталия Ганчовска от БНР-Хоризонт. Само за последния месец спадът в предлагането на нови работни места е 9%. Анализът показва още, че след началото на пандемията, публикуваните обяви за работа във водещите сайтове за работа у нас са намалели с 20%. През юли се отчитат по-малко предложения за работа във всички основни сектори на икономиката, като с най-голям спад са хотелиерството и ресторантьорството - с повече от 20% и здравеопазването и фармацията - с 19%. Следват строителството и административните дейности - с 11%. 70 на сто от публикуваните обяви за работа са концентрирани в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора. 

Влизането в Гърция по суша в нощните часове - само през "Кулата"

От 7 август вечерта Гърция въвежда забрана за преминаване през всички сухопътни гранични пунктове на страната в часовия интервал 23:00-07:00 часа, с изключение на ГКПП "Промахон-Кулата" на границата с България. Мярката е заради увеличените случаи на коронавирус. Междувременно, след регистрирани 13 случая на заразени с Covid-19, властите в Гърция поставиха под карантина остров Порос, отстоящ на 50 километра от Атина. По разпореждане на Министерството за защита на гражданите е в сила и задължително носене на маски, както в затворени обществени места, така и на открито, предава кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Децата не са рискова група за Covid-19 и трябва да са в училище

„Децата трябва да се върнат в училище. Те не са рискова група. Дори и заразени, при тях инфекцията а безсимптомна и практически не боледуват“ - твърди епидемиологът проф. Мира Кожухарова. За нея е важно спокойно да се приеме рискът и животът да продължи. Вирусът е разпространен в цялото общество. Епидемията в България е започнала доста по-късно и сега следва своите закономерности – обясни проф. Кожухарова пред БНТ. Според нея за процента болни от коронавирус може да се съди по броя на хоспитализираните и настанените в интензивните отделения на болниците.

Новозаразените с Covid-19 са под 5% от тестваните за денонощието

Регистрираните случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие са 297, при направени 6 433 PCR теста, показва справката в Единния информационен портал за коронавируса към 00:00 часа на 7 август. Починали са 11 души, излекувани са 220, а активни остават 5 205 случая.  

14 украинци, работещи у нас в Разградско, са с Covid-19

14 украински граждани, които работят по трасето на „Балкански поток“ в Разградска област, са сред новозаразените с коронавирус, съобщи БНР-Шумен. Здравословното им състояние не налага постъпване в болница. Те ще останат изолирани в хотела, където на настанени. Специалисти на РЗИ-Разград вече са издирили контактните, а помещенията, които обитават заразените, са дезинфекцирани.

Връщат операциите за трансплантация след началото на пандемията

За първи път от януари насам и след началото на пандемията с Covid-19, в България бяха извършени трансплантации на сърце и на черен дроб. Двете трансплантации са станали възможни след донорска ситуация в Плевен с 25-годишен мъж, съобщи Изпълнителната агенция "Медицински надзор". 

Covid-секторите в МБАЛ-Добрич нямат инфекционист и пулмолог

Секторите за лечение на болните с Covid-19 в многопрофилната болница в гр. Добрич не разполагат с инфекционист и пулмолог, информира кореспондентът на БНР Мая Щърбанова. За това сигнализират гастроентеролозите от болницата, на които се налага да лекуват настанените там 40 пациенти с коронавирусна инфекция. Старша медицинска сестра от едно от отделенията за болни с коронавирус е в тежко състояние и е интубирана. Окръжната прокуратура в Добрич е назначила проверка на дейността на болницата в условията на пандемия. Лекарите настояват да им бъде командирован лекар пулмолог, който да ръководи лечението на болните с Covid-19. 

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Още от категорията

Сovid-19 в България: Ден 265

Личните лекари вече могат да издават направление за безплатен PCR тест От днес личните лекари вече могат да дават направление за безплатен PCR тест за Covid -19. Направлението може да бъде издавано и електронно. Условието е пациентът да има поне два..

публикувано на 27.11.20 в 17:58

Covid-19 в България: Ден 264

Планират ваксинацията срещу Covid-19 Правителството предлага сключване на договор за покупка на ваксина „Янсен“ срещу коронавируса, гласи проект на решение на Министерски съвет, който е постъпил в Народното събрание. Предлага се парламентът да..

публикувано на 26.11.20 в 18:12

Covid-19 в България: Ден 263

По-строги противоепидемични мерки от 27 ноември до 21 декември  С решение на правителството извънредната епидемична обстановка бе удължена до 31 януари догодина. От 27 ноември до 21 декември тази година ще   са в сила и по-строги мерки за..

публикувано на 25.11.20 в 18:12