Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 154

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще тества за Covid-19 българи от три района
От днес Германия обявява за рискови три района в страната ни заради епидемията от коронавирус - Варна, Благоевград и Добрич, съобщиха от външното ни министерство. Всички пристигащи от тези места в Германия ще бъдат тествани и до получаването на резултите ще остават под карантина. Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизанетов страната или у нас, но не по-късно от два дни преди пресичането на границата. Възможно е германските власти да изискат и втори тест. Глобата при нарушение е в размер от 25 хил. евро. Повече информация тук.

Повече излекувани, отколкото заразени с коронавирус
Чрез направените 5837 PCR теста през последното денонощие са установени 195 случаи на Covid-19, показват данните на Единния информационен портал. Това е 3,3% от всички изследвани. Най-много случаи са установени в София град – 53, Варна – 27 и Благоевград – 23. Седем души са починали, 248 са излекуваните, а 55 пациенти се намират интензивни отделения. От началото на епидемията са доказани 13 209 случаи, от които 5145 са активни. Повече информация тук.

Натоварено движение на ГКПП “Кулата”
Интензивен е трафикът на границата с Гърция, Сърбия и Румъния, съобщиха от пресцентъра на "Гранична полиция". На българо-гръцката граница през ГКПП "Капитан Петко войвода” и ГКПП "Кулата” е възстановено пропускането на товарни автомобили в двете посоки. От 23,00 ч. до 7,00 ч. на ГКПП "Маказа" и ГКПП "Капитан Петко войвода" вече не се позволява преминаването на превозни средства, независимо от националността на техните водачи. Не е ясно докога ще продължат ограничителните мерки. Влизането на туристи в Гърция е възможно само през ГКПП "Кулата” с отрицателен РCR тест за коронавирус и QR-код, а у нас - през граничните пунктове „Кулата“ и „Маказа“. Повече информация тук.

Има достатъчно болнични легла в Софийска област
Координатор ще насочва пациенти с коронавирус от болниците в Софийска област към столичните лечебни заведения, каза здравният министър Костадин Ангелов на среща с директорите на болниците в Самоков, Етрополе, Своге, Ботевград и Пирдоп. В момента леглата за пациенти с коронавируса в Софийска област са достатъчни, добави той. До края на месеца в Инфекциозната болница ще заработи Координационен център, в който екипите от Спешната помощ ще транспортират всички пациенти с коронавирус или със съмнение за инфекция. Повече информация тук.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00