Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една ливанка за опустошената ѝ родина

В основата на трагедията в Бейрут е ширещата се корупция, казва Лидия ал Ашкар пред Радио България

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„За съжаление няма го предишния Бейрут, за съжаление не можем да върнем стрелките назад“ – това са горчивите думи на Лидия ал Ашкар от Ливан по повод трагедията в Бейрут. Преди дни мощна експлозия на пристанището в ливанската столица буквално опустоши част от града, като отне живота на над 200 души, рани хиляди и предизвика хаос и бунтове сред местното население.

Но според Лидия, разпадът на държавата Ливан води началото си много преди катастрофата от 4 август. „За съжаление гражданската война, която започна през 1975 г. и спря след 16 години, продължи с други средства. Оттогава Ливан страда и е жертва на проблемите и политическите разногласия в региона. А някога това беше перлата на Близкия изток!“.

С много емоция в гласа тя сподели пред Радио България, че Гражданската война я е прокудила от Ливан. Днес тя живее в България и не може да се завърне в родината си. В тези дни на тежки изпитания тя се тревожи за близките си и преживява събитията заедно с тях.

Според Лидия ал Ашкар в основата на трагедията на пристанището в Бейрут е ширещата се корупция по високите етажи на властта

Чуйте емоционалния ѝ разказ пред Севда Дюкянджи:


Снимките в галерията са предоставени от Лидия ал Ашкар.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

По 3 версии работи разследването за катастрофата с L-39 в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работи разследването за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет L-39 в "Граф Игнатиево". Това съобщи майор Христо Анчев наблюдаващ..

публикувано на 14.09.24 в 12:13

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08