Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 160

Снимка: Reuters

Сърбия въвежда PСR тест за българите
Влизащите в Cърбия грaждaни от Бългaрия, Хървaтия, Ceвeрнa Мaкeдoния и Румъния трябвa дa имaт oтрицaтeлeн PСR тecт, нaпрaвeн нe пo-къcнo oт 48 чaca, съобщи Нова тв. Мярката влизa в cилa oт 15 aвгуcт и нe ce oтнacя зa cръбcкитe грaждaни, пътуващи oт тeзи cтрaни.

Интензивен трафик на българо-румънската граница
На граничните пунктове “Кайнарджа” и “Крушари” временно беше преустановено преминаването на хора и коли заради струпването на товарни автомобили, съобщи “Гранична полиция”. Тежкотоварните возила бяха пренасочвани към ГКПП “Русе” и ГКПП “Видин”. Българските граждани влизат на територията на Румъния без да им се налага карантина.

176 положителни проби за Covid-19
Новите случаи представляват 3% от направените 5877 PCR теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в Благоевград – 35, в София град – 30 и във Варна - 14. Двама души са починали при общо 484, излекувани са 422, а в болница се намират 824 пациенти, от които 63 в интензивни отделения. До момента 14 069 души са се заразили с коронавирус. Активните случаи са 4684.

11 станаха заразените спешни медици в Пазарджик
Бройката им нарасна, след като бяха направени PCR тестове на целия екип на Центъра за спешна медицинска помощ в града. “Няма опасност Падарджик да остане без линейки и Спешната помощ остава на денонощен режим”, категоричен е директорът Борис Манев. Вече е създадена организация за командироването на лекари от деветте спешни центъра в областта. Междувременно директорът на Многопрофилната болница в Пазарджик д-р Красимир Темнилов отхвърли обвиненията, че медици заразяват с Covid-19 пациенти на здравното заведение, информира кореспондентът на БНР в града Невена Петрова.

Здравният министър: Covid ситуацията е под контрол
"Всички възникнали огнища на коронавирус са сканирани и лечебните заведения могат да се справят с тази ситуация”, заяви Костадин Ангелов. Според него няма опасност болниците да останат без легла, предпазни средства и дезинфектанти. Здравният министър призова българите да бъдат максимално отговорни и към себе си, и към близките си - особено по-възрастните с хронични заболявания. “Ако имат близки медици, нека да мислят и за тях", каза още Костадин Ангелов.

Имунитетът за коронавирус трае поне няколко месеца
“Голяма част от преболедувалите или от безсимптомните носители на Covid-19 изграждат антитела”, каза за БНР доц. Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница. В момента по света се разработват над 140 ваксини и 30 се намират в етап на клинични проучвания, а това означава, че се залага именно на имунния отговор, подчерта лекарката. Според нея ако не е имало имунен отговор към вируса и съответно имунитет, нямало е да се стигне до разработването на ваксина. “На този етап могат да се правят индиректни изводи, че имунитетът трае поне няколко месеца”, каза още Снежина Михайлова и предположи, че той би трябвало да продължава много повече, както е при другите инфекции.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова и Екип "Новини"

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 430

Предупреждение за нова вълна на Covid-19 До 3 месеца децата под 16 г. в страната също ще може да бъдат имунизирани, каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обоснова твърдението с това, че в САЩ вече е одобрено..

публикувано на 11.05.21 в 17:50

Covid-19 в България: Ден 429

Стартира пета фаза на ваксинацията Националният ваксинационен щаб счита, че може да започне петата фаза на ваксинация. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на щаба. По думите му, това означава, че всички..

обновено на 10.05.21 в 17:54

Covid-19 в България: Ден 428

Страната ни трябва да бъде сред първите, въвели зеления сертификат България трябва да бъде сред първите, въвеждащи зеления сертификат за ваксиниране на ЕС, за да може в по-безопасни и контролирани условия да идват туристите, а и българита да..

публикувано на 09.05.21 в 16:05