Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 161

Снимка: БГНЕС

Здравният министър: Няма да поставяме КПП-та
Проф. Костадин Ангелов определи като “грозна лъжа” твърденията в интернет, че може да се наложи повторно въвеждане на тежки ограничителни мерки заради епидемията от коронавирус. “Нямаме намерение никога да затваряме държави и градове, както и да поставяме КПП-та на входовете и изходите на градовете”, заяви министърът, уточнявайки, че решенията му се мотивират от общодостъпни данни. Той каза още, че в момента Добрич е критична точка заради липсата на инфекционисти и “проблема с разделянето на потоците”. Министърът потвърди, че всички медици на първа линия ще получават по 1000 лева допълнително до края на годината. “Държавата разполага с ресурси и ако някъде се появи недостиг на лични предпазни средства или апаратура, те веднага ще бъдат осигурени”, каза още той.

От днес влизаме в Сърбия само след PCR тест
Сърбия ще пуска на територията си граждани от България, Хърватия, Северна Македония и Румъния само при наличието на отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-късно от 48 часа. Изискването на гръцките власти за предварителен PCR тест от 17 август няма да важи за шофьорите на тежкотоварни камиони, преминаващи през ГКПП "Кулата - Промахон". Затова пък на граничните пунктове „Маказа - Нимфеа“ и „Капитан Петко войвода - Ормени“ всички ще трябва да представят резултатите от PCR тест, извършен до 72 часа преди влизането в Гърция.

174 нови случаи на коронавирус
През последното денонощие положителни проби са дали 2,9% от изследваните общо 5934 души, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени са установени в Добрич – 27, Варна – 24, Пловдив – 22 и Благоевград – 20. Починали са 8 души, оздравели са 213, а в болница са приети 811 – 58 от тях в интензивни отделения. До момента 14 243 души са се заразили с Covid-19.

Няма да честваме годишнината от Шипченската епопея заради епидемията
Националното честване на 143-тата годишнина от съдбоносните за изхода на Руско-турската война шипченски боеве се отменя заради епидемичната обстановка. Решението е взето по препоръка на кризисния щаб за превенция на разпространението на Covid-19 в област Габрово. Тържествата - част от националния събитиен календар, по традиция се провеждат между 21 и 26 август. Организаторите изразиха надеждата, че всеки българин ще намери достоен начин, по който да почете героите, участвали в отбраната на историческия връх.

Очакват се първите израелски туристи
Организираните туристически групи ще пристигнат на 20 август на летище Варна след задължително направен PCR тест. Карантината за израелските граждани, които пребивават у нас и се прибират в родината си, отпада на 16 август. “Само за един ден над сто души са се записали за летуване у нас”, каза Орлин Мандов, почетен консул на Израел. Водят се разговори с туроператори за пристигането на туристи и на летище Бургас.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00