Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 163

Класните стаи ще очакват учениците наесен
Снимка: БГНЕС

КТ „Подкрепа”: Присъствено начало на учебната година
Няма съмнение, че учениците ще са присъствено в клас на 15 септември, каквото е желанието на 90% от родителите, посочват в позиция до медиите от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Освен редовна, родителите могат да изберат самостоятелна и индивидуална форма на обучение, но лишаването на учениците от възпитание и социализация в начален етап, без безспорна здравословна причина, е отнемане на основно право на детето, каквото е правото на образование, посочват от синдиката. Оттам уточняват, че българските учители са категорични, че няма да приемат друг вариант за провеждане на учебния процес, освен присъствен.

Как ще се действа при случай на Covid-19 в училище? До края на седмицата се очаква да излезе решение за действията, които трябва да се предприемат в училищата при констатиране на случаи на Covid-19 през новата учебна година, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в Сливен.

Едно от предложенията е, ако в един клас има заболял ученик, да не се затваря цялото училище, а само този клас да бъде карантиниран за 14 дни и да премине на дистанционно обучение. Този модел вече е отработен в детските градини и работи, посочи експертът. Д-р Кунчев каза още, че ако бъде открит ученик с Covid-19, класовете на неговите братя и сестри също ще бъдат карантинирани. При изготвяне на препоръките ще се имат предвид и идеите на министерството на образованието за отпадане на кабинетния принцип, за пречистване на въздуха, както и предложението за междучасия в различно време, за да не се срещат класовете.

Според д-р Кунчев новооткритата руска ваксина срещу коронавируса на този етап няма да може да се ползва в Европа, информира кореспондентът на БНР в Сливен Стоян Радев.

Не се изисква вече сертификат за тест за шофьорите на тежкотоварни автомобили, които преминават през „Кулата-Промахон“, информира кореспондентът на БНР Катя Пеева. Това е единственият сухопътен граничен пункт, който работи денонощно. От днес пътниците, които пристигат на гръцки летища от Швеция, Чехия, Белгия, Испания и Нидерландия, също ще трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пътуването, за да влязат в страната.

Гръцките власти удължиха всички мерки до 24-ти август. Затяга се контролът и се тестуват пристигащите от почивка на гръцките острови. Три острова – Порас, Парос и Антипарос остават под карантина до 24-ти август. Под строг контрол е спазването на вечерния час за затваряне на заведенията. От днес максималният брой на позволено събиране на хора е 50 души.

Процентът на заразените в България е малко над 4
Новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 32. При направени 781 PCR теста, положителните проби са малко над 4 на сто от изследваните. Официалните данни на Единния информационен портал от полунощ показват, че оздравелите са 25, а 56 остават в интензивни отделения. Починали са трима души.

Спад в новорегистрираните случаи на Covid-19 в Сливенска област
Позитивният развой е регистриран през изминалата седмица, съобщават от Областния кризисен щаб. По данни на РЗИ активните към момента случаи на болестта са общо 37 в Сливенска област – 20 в община Сливен, 15 в община Нова Загора, по 1 – в общините Котел и Твърдица. От началото на епидемията 427 жители на областта са дали положителен резултат за инфекцията, съобщава кореспондентът на БНР в града.

2/3 от изплатените компенсации са в помощ на най-засегнатите икономически сектори
67% от средствата, изплатени от държавата на работодателите за запазване на заетостта на служителите по време на извънредното положение, обявено на 13 март 2020 г., са насочени към най-силно засегнатите от пандемията икономически дейности – преработваща промишленост, хотелиерство и ресторантьорство и търговия. Това показва анализ на Националния осигурителен институт за отпуснатите на бизнеса компенсации за преодоляване на последиците от коронакризата. Близо 50% от всички подпомогнати фирми са концентрирани в София, Пловдив и Варна.

Общият обем на средствата, изплатени като компенсации на бизнеса за преодоляване на последиците от кризата, е 185,7 млн. лв. С тях са подпомогнати общо 8 971 работодатели и 171 593 наети лица.

Медицински специалисти с безсрочен протест срещу неглижирането им в условията на пандемия
С поставяне на палатки пред сградата на Министерството на здравеопазването, медицински сестри от страната ще протестират срещу пренебрегването по думите им на медицинските специалисти в условия на епидемия от коронавирус. Те ще настояват и за осигуряване на по-добри условия на труд и за по-високо заплащане в сектора. Подкрепа на исканията са изразили специалисти от София, Пазарджик, Варна, Бургас, Сливен и др., като участието им ще бъде стъпаловидно, за да не се оголва системата, с оглед напрегнатата Covid обстановка, съобщава репортерът на БНР Поли Начева.

Министърът на здравеопазването е готов да разговаря с медицинските сестри
В Русе, където се срещна с ръководствата на всички лечебни заведения в областта, проф. Костадин Ангелов обясни, че при обиколката си в страната не е установил напрежение в сестринския състав и има съмнения, че става дума за национално недоволство. По думите му заплатите на сестрите зависят от изпълнителните директори на лечебните заведения. Мерките, предприети от правителството в контекста на пандемията, ще доведат до увеличаване на бюджетите на лечебните заведения, посочи още Ангелов. Информацията е на кореспондента на БНР Ася Пенчева.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00