Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 164

Снимка: БГНЕС

Д-р А. Кунчев: През есента ще се повиши рискът от заразяване с коронавирус
Не е надценена ролята на предпазните маски, коментира главният държавен здравен инспектор в ефира на bTV. „Ако и носителят, и здравият носят маски, особено ако спазват и разстояние, рискът от заразяване пада до 4-5%. А когато и носителят на вируса, и другият човек не носят маски, рискът от заразяване достига до 90%. Все пак има значение дали събирането е на открито или закрито пространство.” По думите му, когато през есента започнем да общуваме по-често на закрито, ще се повиши рискът от заболяване.

За пореден ден излекуваните в България са повече от новозаразените с Covid-19
За изминалото денонощие у нас са регистрирани 135 нови случая на заразени с Covid-19, при направени 5252 PCR теста. Според данните на Единния информационен портал 768 души се лекуват в болница, а 56 са на интензивно лечение. За изминалото денонощие са излекувани 256 души, починали са 14 пациенти. Още статистика ‒ ТУК.

Задължение на кметовете е да следят за заразените с коронавирус и карантинираните хора в населените места
Това се казва в писмо, разпространено от РЗИ-Пазарджик по повод недоволството на 30-те кметове от общината, които твърдят, че от два месеца нямат никаква яснота за хода на развитието на Covid-19, тъй като никой не ги информира за това. Във връзка с недоволството на кметовете, Регионалната здравна инспекция уведомява, че със заповед на министъра на здравеопазването от 29 май т.г., общините имат достъп до данните за лицата поставени под карантина и доказаните случаи на Covid-19 чрез Националната информационна система. Достъпът до информацията се осъществява чрез квалифициран информационен подпис след предварителна регистрация, която се осигурява от Националното сдружение на общините. РЗИ няма задължението да информира всеки един кмет за новозаразените и карантинираните нито чрез имейл, нито по телефона, се казва още в разпространеното писмо ‒ информира кореспондентът на БНР Невена Петрова.

Набират се средства за изграждане на лаборатория
МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ ‒ Сливен обяви кампания за събиране на средства за изграждане на лаборатория за диагностика на Covid-19 с PСR метод. Според директора на болницата д-р Васислав Петров тя е необходима за по-бързо диагностициране на пациентите от областта. За изграждането на лабораторията са необходими около 80 000 лева. Дарителската банкова сметка е поместена на интернет страницата на болницата, съобщи кореспондентът на БНР в града Стоян Радев.

Министърът на здравеопазването опроверга информация за недостиг на лични предпазни средства
Проф. Костадин Ангелов опроверга твърдението, че има недостиг на лични предпазни средства в лечебни заведения в страната. „Държа дебело да подчертая, че на територията на България ‒ в складовете в страната, е осигурено количество лични предпазни средства, което гарантира сигурност на страната в следващите три месеца напред”, обяви Ангелов пред журналисти в гр. Смолян. Информацията е на кореспондента на БНР Радостина Чернокова.

До края на годината в ЕС ще бъде разпространена ваксина срещу Covid-19
Гръцкият министър на здравеопазването Василис Кикилиас съобщи, че още в края на тази година започва разпространението на ваксина срещу Covid-19 в европейските страни. Ако всичко се развива добре, в края на декември Гърция ще получи първата партида от ваксината, която е резултат от споразумение на Европейската комисия с университета в Кеймбридж, обясни министърът. Информацията е на кореспондента на БНР Катя Пеева.

Училищата ще имат свобода да избират формата на обучение
През новата учебна година учениците в България ще могат да се обучават в училища-центрове за дистанционно обучение. Другата възможност е до 30 дни те да могат да се обучават едновременно и чрез виртуална връзка в реалната класна стая. Това обясни пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той подчерта, че училищата ще имат свобода и ако желаят, могат да направят хибриден образователен процес, въпреки че се организира трудно. Родителите имат право на избор, но трябва да се реши дали да това да бъде по медицински причини или лични мотиви, уточни още министърът.

Училищата се подготвят за присъствени занятия, очакват медицински протокол за Covid-19
Учебната година ще започне с присъствена форма на обучение,потвърди министърът на образованието Красимир Вълчев в интервюто си за БНР. Според председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов, правилният начин на започване на учебната година е с присъствено обучение в класните стаи, но е задължително необходим е протокол от медицинско естество, който здравните експерти ще подготвят, защото той има задължителен и унифициращ характер учебните заведения. В подготовката на протокола участват и директори на различни училища, а оставащото време до началото на учебната година е достатъчно, за да се направи необходимата подготовка. Очаква се началото на годината да бъде в различен формат, без да се събират много хора на откриването, а тържество да се организира само за учениците от 1, 5 и 8 клас, съобщи Диян Стаматов, в интервю за БНР.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00