Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 165

Снимка: БГНЕС

Спад от 32,8% в заболеваемостта от Covid-19
България бележи 32,8% спад в заболеваемостта от Covid-19 за последните две седмици. За същия период Хърватия има ръст на заразените със 181%, Франция - 106%, Нидерландия - 46% и Гърция - 51%. Тези данни на Европейския център за превенция и контрол над заболяванията бяха публикувани във Фейсбук профила на премиера Бойко Борисов. “Докато пандемията в целия свят расте, България е една от малкото страни, които я управляват правилно. Ние първи въведохме ограничителни мерки. Te бяха гъвкави и така икономиката продължи да работи“, пише Бойко Борисов.

Българските туристи в Гърция са на второ място по зараза с коронавирус
Българите се нареждат на второ място сред установените от гръцките власти туристи с коронавирус, съобщава секретариатът на Министерството по защита на гражданите. От началото на юли до средата на август 86 наши сънародници са дали положителен резултат на PCR тестовете на граничните пунктове. Няма информация за български туристи, заразени по време на почивката, информира кореспондентът на БНР Катя Пеева.

86-годишен мъж и 80-годишната му съпруга излекувани от Covid-19
Възрастната двойка е преодоляла успешно болестта в Севлиевската болница.Освен че е имал придружаващи сърдечносъдови заболявания и прекаран инфаркт, мъжът е бил приет в тежко състояние с двойна бронхопневмония. След двуседмично лечение сейството е изписано с отрицателни PCR тестове и вече си е у дома, където ще остане под карантина още 28 дни, съобщи репортерът на БНР Велина Махлебашиева.

За топла вода и сапун във всяко училище, настояват родители
„Все още не всички училища осигуряват топла вода и сапун в тоалетните и мивките и това излага на повишен риск от зараза учениците и техните семейства, учителите и служителите”, пише асоциация “Родители” в отворено писмо до главния държавен здравен инспектор и до образователния министър. Неправителствената организация изисква и незабавна проверка от РЗИ във всички учебни заведения, за да се попълнят липсите. Според родителите използването на дезинфектант донякъде решава проблема, но крие и повишен риск от алергии и кожни реакции.

И през септември пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си
Правителството е осигурило на Националния осигурителен институт необходимите пари, които ще стигнат до над 2 милиона и 100 хиляди възрастни:  "Това са 106 милиона. За абсолютно всички пенсионери по 50 лева“, казва във Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов отбелязва, че същата сума като добавка пенсионерите ще получат и през октомври.

Слабо увеличение на процента заразени с коронавирус
169 случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие от направените 3667 PCR теста, според данните на Единния информационен портал. Това означава, че 4,6% от изследванитеса дали положителен резултат. Най-много нови случаи има в София град – 33, в Благоевград – 28, във Варна – 18, в Пловдив – 13, в Добрич – 11. Седем души са починали, излекувани са 257, а в болница са 782 пациенти, от които 61 в интензивни отделения. Активните случаи на коронавирус са 4451. До момента 14 669 души са диагностицирани с Covid-19, 9699 са оздравели, а живота си са загубили 519.

Израелските туристи няма да подлежат на карантина след престой в България
От неделя израелски туристи ще могат да летят до части от България, Гърция и Хърватия без да се налага да остават в двуседмична карантина след завръщането си у дома, съобщи израелската авиокомпания Ел Ал, цитирана от в. „Джерусалем пост“. С оглед, че тези дестинации са в списъка със „зелени държави“, карантина и подлагане на тест няма да са необходими, посочва изданието.

Очаква се по-голямо натоварване на здравната система през есента
“При най-лошия сценарий през есента здравната система ще бъде по-натоварена заради разпространението и на други вирусни инфекции. Хората ни вече са изморени, разбираме го и искаме да знаят, че Министерството на здравеопазването стои зад тях”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов във видеоконферентна среща с директорите на центровете за спешна медицинска помощ в страната. Министърът каза още, че е изпратено писмо по повод на допълнителното възнаграждение от 1000 лв. за работещите на първа линия в борбата с коронавируса и се очаква от центровете да съобщят кои медици все още не са си получили средствата.

33 хил. лв. дарения за великотърновска болница
Белодробната болница във Велико Търново събра над 33 хил. лв. с дарителска кампания, за да изпълни изискванията за лечение на пациенти с коронавирус. Досега лечебното заведение не успяваше да отдели болните с Covid-19 от останалите пациенти. Със събраните дарения ще бъде доизградено триетажното стълбище между болницата и недостоеното ѝ крило, за да заработи секторът за болни с неусложнена коронавирусна инфекция, каза болничният управител д-р Стела Денчева.Инвестиционното намерение ще бъде гласувано от Великотърновския общински съвет в края на месеца, съобщи кореспондентът на БНР в града Здравка Маслянкова.

Огнище на коронавирус в ромския квартал на Луковит
Общинският оперативен щаб забрани масовите събирания и тържества в ромския квартал „Изток“ на Луковит заради огнище на заразени с коронавирус, локализирано в едно семейство. Девет души са установени с Covid-19 в махалата през последните дни и шестима от тях са настанени в болница. Засега не се предвижда затваряне на квартала. С цел ограничаване на разпространението на коронавируса, в Луковит ще бъдат отменени есенният панаир, както и националният събор „Млечният път на България“, съобщи кореспондентът ни Пламен Христов.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…. От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00