Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 169

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спада броят на заразените с Covid-19
96 души са се заразили с коронавирус през последното денонощие според направените 3402 теста, показват данните на Единния информационен портал. Най-много случаи има в София – 25, в Благоевград – 16, в Пловдив, Добрич и Смолян – по 8. Шестима са починали, 40 са се излекували, а в болница остават 743 пациенти, от които 74 в интензивни отделения. До момента потвърдените случаи на Covid-19 са 15 227, активни са 4360. Повече по темата тук.

Красен Кралев с коронавирус
Спортният министър Красен Кралев е дал положителна проба за коронавирус. Той е в отпуск и скоро не е контактувал със служители на Министерство на младежта и спорта и с членове на правителството. Министърът се намира в добро общо здравословно състояние и не се нуждае от болнично наблюдение, затова ще бъде поставен само под карантина. Повече по темата тук.

Педиатър: Добре е децата с хронични заболявания да останат вкъщи
“Родителите на деца с онкологични, ревматологични и бъбречни заболявания, както и с болести на съединителната система е препоръчително да ги оставят вкъщи и да обръщат повече внимание на здравословното им състояние”, каза за Нова тв педиатърът д-р Пламен Масларски. По думите му, децата се заразяват с Covid-19 по същия начин, както и възрастните хора, но при тях заболяването протича по-леко. Все още обаче няма сигурни данни дали децата са по-заразни от възрастните и в дигателните им пътища има по-високи нива на коронавирус. По-голяма яснота ще има, след като завърши проучването с 6 хил. деца, което се извършва в момента – контактни, неконтактни, със и без хронични заболявания.

Дезинфекцираха публични места в София
През тази нощ и на сутринта са дезинфекцирани обществени места в столицата, за да се намали опасността от разпространението на коронавирус. Сред обработените обекти са рискови участъци, улични кошчета и съдове за смет, спирки, подходи към подлези, съобщиха от Столичния инспекторат. Екипите на фирмите оператори са работили в десет района - "Кремиковци", "Триадица", "Младост", "Овча купел", "Сердика", "Подуяне", "Слатина", "Изгрев", "Илинден" и "Надежда". Те са дезинфекцирали също спирки и улични кошчета по Южната дъга, "Р. Казанджията" и "Самоковско шосе".

Още двама работници в ямболска фирма с коронавирус
Единайсет са вече положителните проби за коронавирусна инфекция, установени при изследванията на работници в ямболска фирма. Двамата новозаразени са жена на 45 г. и мъж на 33 г, които остават под домашно лечение. В понеделник се очакват резултатите от тестовете и на останалите работници. Повече по темата тук.

Забраняват достъпа до болницата в Добрич за външни лица
Забраната влиза в сила утре в многопрофилната болница и в спешното отделение на града, заяви прокуристът на здравното заведение д-р Георги Желязков. "Концепцията е посещенията на придружителите на пациенти, които им помагат с доставка на храна и дрехи, за хигиенно-битови нужди, да спрат, за да се ограничи разпространението на коронавируса”, каза още той. Вероятно близките ще имат достъп до болницата в рамките на един час в денонощието. В спешното отделение пък ще се влиза само с един придружител. Повече по темата тук.

Опашка от камиони на “Дунав мост 2”
Четирикилометровата опашка се образува на ГКПП "Дунав мост 2" при Видин - Калафат на изхода от страната ни. Причините са въведеното от Сърбия ограничение за преминаване през нейната територия заради епидемията от коронавирус, както и краят на отпускарския сезон за работещите в Западна Европа българи, обясни Любомир Низамов, изп. директор на съоръжението. На входа към страната ни опашката от чакащи автомобили е около 1,5 км. Повече по темата тук.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 юни 2024 г.

Поетична, франкофонска и с елементи на действителността на българската администрация - такава се очертава да бъде „България днес“ в сряда. В нея ще си спомним за изключителния поет и преводач Атанас Далчев, ще ви разкажем коя е най-старата и голяма..

публикувано на 12.06.24 в 19:00

България днес - 11 юни 2024 г.

В „България днес“ на 11 юни продължаваме с отзвука от проведените на 9 юни избори за българско народно събрание и за европейски парламент. Говорим за това с наши сънародници в чужбина, а анализ на вота зад граница прави Първан Симеонов – изпълнителен..

публикувано на 11.06.24 в 19:00

България днес - 10 юни 2024 г.

България направи своя избор! Какво казаха българските граждани с вота си или отказа от такъв в неделния ден и къде ще търсим сега времеубежище? В „България днес“ обобщаваме всичко по-важно от изборите за народни представители и български..

публикувано на 10.06.24 в 19:00