Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 170

| обновено на 24.08.20 в 18:44
Снимка: архив

Няма починали от коронавирус в България през изминалото денонощие
60 са установените нови случаи на Covid-19 през последното денонощие, или  2,62 % от направените 2 288 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в област Благоевград - 17, следвана от Добрич - 10, и София - 8. Няма починали пациенти с коронавирус за последните 24 часа. Оздравели са 16 души.

Към момента активните случаи на инфекцията са 4 404. В болници се намират 745 души, от тях 74 са в интензивни отделения.

Забранен е достъпът на външни лица до болницата в Добрич
Заради кризата с разпространението на Covid-19 от днес се забранява достъпът на външни лица до многопрофилната болница в Добрич. Близки на настанените за лечение в болницата ще имат достъп до сградата в рамките на един час в денонощието, съобщава кореспондентът на БНР в града Мая Щърбанова. Още по темата- ТУК.

Девет нови случая на Covid-19 в Перник през уикенда
Девет случая на коронавирус са установени в област Перник в периода от 21 до 23 август, има и един починал, съобщиха от РЗИ. Пет от новоустановените заразени са от последното денонощие, съобщава кореспондентът на БНР Елена Тамакярска.

Сред новорегистрираните са четирима мъже и пет жени на възраст от 42 до 73 години. Така случаите на коронавирус в областта от началото на пандемията e 189.

Минимално увеличение на заболелите от коронавирус в Сливенска област през отминалата седмица
Общо 12 са случаите, при регистрирани 10 в предходния седмичен период. Вирусът е инфектирал хора от различни възрастови групи, но сред тях няма деца. Заразяването не е станало в семейна среда или огнище на работното място. отбелязват от Областния кризисен щаб.Разпространението на заразата е дифузно, информират от РЗИ.Още данни - ТУК

Не бива да отваряме всички болници за Covid пациенти, категоричен е председателят на Сдружението на общинските болници
Отдавна призоваваме Covid пациентите да се лекуват в определени лечебни заведения, а не във всички. Не бива да отваряме всички болници за Covid пациенти, защото един позитивен затваря цяло вътрешно отделение – заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България и директор на болницата в Чирпан. Той коментира, че малките болници в страната са закрили инфекциозните си отделения заради недалновидна държавна политика и сега нямат възможност да посрещнат такъв поток пациенти – от една страна няма база, от друга – няма кадри. Д-р Тотев оцени възможността за възстановяването им като невъзможна. Специалистът посочи, че в много от по-малките болници работят медици в напреднала възраст и със хронични заболявания, затова собственото им здраве става приоритет пред заплащането, което получават. В тази връзка председателят на Сдружението на общинските болници в България апелира ресурсите в момента да се насочат към големи болници с потенциал, тъй като „не може интернист да лекува инфекциозно болен  по правилата на изкуството.“

България ще получи заем в размер на 511 млн. евро
В рамките на инструмента SURE, създаден за справяне с икономическите последици от Covid-19, страната ни ще получи 511 милиона евро от Брюксел. Финансовата подкрепа ще бъде предоставена под формата на заем при благоприятни условия, но преди да влезе в сила трябва да бъде одобрена от Европейския съвет.

Очаква се планираните средства по програматаSURE да помогнат на най-засегнатите 15 държави от общността да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи за запазване на заетостта, т.е. да покрият разходите по финансирането на националните схеми за работа на непълно работно време и други подобни мерки, свързани с пандемията от Covid-19. Това е една от трите мрежи за сигурност, одобрени от Европейския съвет за защита на работниците, предприятията и държавите.

Григор Димитров: Всички сме равни пред вируса
След като изкара доста тежко коронавирусната инфекция преди около два месеца, тенисистът призна, че все още е далеч от най-добрата си форма. "Без значение кой си, в каква форма си, колко здравословно се храниш, всички сме равни пред вируса - подчерта той и допълни. - Ако това послание достигне до достатъчно хора, ще бъда доволен."

Най-добрият български тенисист Григор Димитров няма очаквания за представянето си на турнира от сериите "Мастърс" в Ню Йорк през тази седмица, предаде БТА. Тази вечер българският тенисист излиза за втория си мач срещу Мартон Фучович (Унгария), след като вчера победи французина Юго Юмбер с 6:3, 6:4.

Съставил: Йоан Колев и Екип "Новини"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 7 юни 2024 г.

В "България днес"  на 7 юни, в навечерието на изборите „2 в 1“, проверяваме готовността на българите зад граница за вота с наши сънародници от САЩ, Гърция, Франция и Нидерландия. Както всеки петък, подготвили сме и хроника на събитията с..

публикувано на 07.06.24 в 19:00

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00

България днес - 5 юни 2024 г.

България е в очакване на изборната неделя! Освен актуална информация за предстоящия вот за Народно събрание и избор на евродепутати, в „България днес“ на 5 юни ще чуете още полезна информация за транзитната Виза тип С. Предстоят ни и две..

публикувано на 05.06.24 в 19:00