Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 171

Костадин Ангелов
Снимка: БТА

Удължават извънредната епидемична обстановка
На 26 август Министерството на здравеопазването внася в Министерския съвет Доклад за удължаване на извънредната епидемична обстановка, съобщи във Варна ресорният министър проф. д-р Костадин Ангелов. В последните две седмици, в сравнение с предходните, заболеваемостта в България намалява. Ако тенденцията се задържи, няма да има засилване на мерките, тъй като здравната система ще понесе натоварването, подчерта Ангелов. Министърът определи като грозна лъжа твърденията, че носенето на маски навън отново ще стане задължително.

Новите случаи на Covid-19 в България са 99
Според данните на Единния информационен портал, за последното денонощие 2,76 % от направените 3588 PCR тестове са дали положителен резултат. Излекуваните са 159 души, а 18 болни са загубили битката с вируса. В лечебни заведения с коронавирусна инфекция са 714 пациенти, като 65 от тях са в интензивни отделения. От началото на пандемията в България са направени 374 374 PCR изследвания. От тях положителни са били 15 386, или 4.11%.

Заради пандемията, културата, спортът и развлеченията са най-губещи, през юли
През юли, 44.6% от фирмите от сферите на културата, спорта и развлеченията са регистрирали намаление в приходите, в сравнение с юни 2020 г. Това показва изследване на Националния статистически институт за състоянието на икономиката в условията на пандемията. В индустрията спад бележат 37.6% от компаниите, а в търговията, транспорта и ресторантьорството, както и в строителството приходите намаляват с 32.8%. При фирмите, които се занимават с недвижими имоти загубите са 21,2%.

Външно министерство подкрепя протестите на българските превозвачи
Министерството на външните работи подкрепя справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки през граничния пункт Илинден-Ексохи. В позиция на министерството се казва, че затварянето от 22 юли на ГКПП „Илинден-Екзохи“ има негативен ефект върху бизнеса и от двете страни на границата и нарушава правото на свободно придвижване на хора и стоки в ЕС. През последните седмици разпространението на Covid-19 в България е намаляло значително за разлика от епидемиологичната обстановка в Гърция, където заразата бележи ръст, се казва още в позицията на МВнР.

Учителите не подкрепят дистанционното обучение
Повечето учители (82%) искат редовен учебен процес от 15 септември. Едва 13% са за обучение в електронна среда и 6% приемат хибридно преподаване, сочи анкета на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Срещу хибридното преподаване са 55%, а 36 % са заявили, че биха го направили, но ще им е много трудно. Според 81 на сто от педагозите изборът за дистанционно обучение не трябва да се определя от родителите, а 15% от тях смятат, че е демократично родителите да имат думата. 81% са готови да протестират, ако ги задължат да преподават двойно - в класните стаи и в интернет за дистанционно обучаваните.

В кризата гражданите и фирмите увеличават спестяванията си
В края на юли 2020 г. депозитите на неправителствения сектор са 44.94 млрд. евро. Сумата е 79.1 на сто от БВП. Годишното увеличение на депозитите е с 8.4%, съобщи Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия са 13.59 млрд. евро. в края на юли 2020 г. В сравнение със същия месец на 2019 г. те се увеличават с 10%. Финансовите предприятия са увеличили депозитите си с 8.9 на сто и достигат 1.95 млрд. евро. Спестяванията на домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата, са 29.40 млрд. евро или 51.8 на сто от БВП, като на годишна база се увеличават със 7.7%. Кредитите за домакинствата  също нарастват – със 7,7% спрямо миналата година и са 12.67 млрд. евро или 22.3 на сто от БВП.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00