Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 176

Новите случаи на Covid-19 в България са 99
За последните 24 часа, в страната са направени 4 787 PCR теста. Сред новите случаи има 7 установени при медицински специалисти -двама лекари, две медицински сестри, двама санитари и един работещ в сферата на медицинското обслужване. Починали са 2-ма души, а в интензивни отделения са 61 пациенти от общо 723 хоспитализирани. Излекуваните за последното денонощие са 22-ма.

Най-много са новите случаи в област Благоевград – 25. Следват София – 23,  Пазарджик – 9 и Варна – 8. В Пловдив новооткритите случаи на коронавирус са 5.

В Смолянска област са заразени трима души.  Това са 4-годишно дете и медицинска сестра от детско заведение в Мадан и жена от Златоград, която е хоспитализирана. Медицинската сестра и детето са без оплаквания.

В Белица обявиха 31 август за ден на траур
Местните жители от Благоевградската община ще почетат паметта на двамата лекари, загубили живота си в битката с Covid-19 - д-р Муса Вакльов и неговия син д-р Емил Вакльов. В деня на траур, в Белица са отменени всички празненства, както и обществени мероприятия. Знамената на всички сгради ще бъдат спуснати наполовина. Доктор Муса Вакльов е бил личен лекар, като е лекувал хора от населените места в община Белица, каза за БТА кметът Радослав Ревански. Неговият син, д-р Емил Вакльов, е работил в частната болница в Благоевград.

Огнището на Covid-19 в родопското село Джурково се разраства
Заразените в дома за хора с увреждания в селото вече са 21. Сред тях са и петима души от персонала. Предполага са, че заразата е донесена от външен човек. Обитателите на дома нямат връзка с околния свят, а село Джурково е изолирано в планината и наброява едва 50 души.


В България лекарите отчитат по-малко инфаркти 
В сравнение с миналата година, в болниците ни са постъпили със 709 по-малко пациенти с остър инфаркт на миокарда, отчита Националният център по обществено здраве. Тази година, и броят на починалите от инфаркт в болницата намалява с 84.

Тази статистика се наблюдава по цял свят, коментира пред НоваТВ, кардиологът д-р Павел Николов. Според него обаче, много често хора, които нямат типичните симптоми на Covid-19 и постъпват в болница със сърдечни проблеми, се оказват болни от вируса.

От друга страна със сърдечен арест, регистриран извън болнични заведения, са били с почти 60% повече пациенти.

Хотелиерите в България се надяват на успешен септември
Тази година, оборотите през активния сезон по родното Черноморие са паднали драстично заради пандемията с Covid-19  , с около 40-50%, сочат данни на бранша. Въпреки това, хотелиерите се надяват да компенсират част от загубите през септември, тъй като все повече туристи предпочитат да почиват през септември. Затова цените на нощувките през септември падат с около 10-15%, а на някои места отстъпките достигат и до 50%, при определени условия. Доста българи предпочитат и т.нар. уикенд туризъм, затова и част от специалните цени са за туристически пакети за дните от петък до неделя.

Забраната за посещение на живите пеперуди в Пловдив отпада
Регионалният природонаучен музей - Пловдив отваря зала "Тропик" от 1 септември, съобщи БТА. За радост на малки и големи, след падане на част от ограниченията, свързани със световната пандемия от Covid-19, в залата отново ще летят прекрасни тропически пеперуди. Условията за посещение на залата остават непроменени - на всеки 30 минути, от 9.00 до 16.30 ч.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила : Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00