Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 181

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нараства броят на излекуваните от Covid-19
За последните 24 часа в България са регистрирани 158 нови случаи на вируса. От направените 7026 PCR теста 2,25% са положителни. В интензивни отделения са 61 пациенти, от общо 737 хоспитализирани. Починали са 10 души, а излекуваните за последното денонощие са 175, показва статистиката на Единния информационен портал.

Повечето легла за Covid-19 в София са свободни
Около 300 са леглата в Covid-отделенията в столицата. Пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков уточни, че едва една трета от тези легла са заети. Той посочи, че в Инфекциозната болница в София, от тази седмица, вече работи Координационен център за разпределение на пациенти със съмнение за Covid-19. Целта е да се улесни насочването на болни към лечебните заведения, при нужда от спешна консултация, за преценка на състоянието им.

Драматичен икономически спад от 10% през второто тримесечие
Българската икономика се сви през второто тримесечие с рекордните 10% , спрямо първите три месеца на годината, и отбеляза най-драматичен спад на годишна база с 8,5% от 1997 г. насам. Данните на националния статистически институт са за периода на най-строгите противоепидемични карантинни мерки, свързани с Covid-19. БВП се понижава през второто тримесечие на 2020 г. с цели 10% спрямо първите три месеца, когато нарасна слабо с 0,3 на сто. Това е най-лошото икономическо тримесечие за България от четвърт век. За второто тримесечие на настоящата година БВП възлиза на над 14 млрд. евро или по 2016 евро на глава от населението. Още данни - ТУК.

Над 100 млн. евро от антикризисния пакет вече са инвестирани в икономиката
Към 4 септември 2020 г. вече над 200 млн. лв. (над 100 млн. евро) от антикризисния пакет е раздаден от Министерството на икономиката​ на бизнеса и хората в условията на пандемията. Това отчита ведомството на сайта си. Над 43 млн. евро от тези средства са преведени на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от Covid-19. Близо 50 млн. евро са преведени под формата на кредити на физически лица и компании.

По време на пандемията българите пазаруват най-малко в ЕС
За трети пореден месец България е на първо място в ЕС по годишен спад в търговията на дребно, показват данните на Евростат. Търговията на дребно в България се свива със 17,5%на годишна база през юли, докато общо за ЕС показателят отчита понижение от 0,7%. Темповете на спад на продажбите на дребно в страната ни се забавят след май, когато бе достигнато най-силно понижение - 20,4% на годишна база. На годишна база показателят е нараснал най-много в Ирландия с 9,1%, в Литва с 6,8% и в Холандия с 6%. При най-големите спадове България е следвана от Малта с минус 8,1% и Люксембург с 6,1% понижение на потребителските разходи за пазаруване.


Предупреждение за фалшиви имейли

Здравното министерство предупреди, че от тяхно име се изпрашат лъжливи фишинг съобщения за измъкване на лични данни на гражданите. Под предлога за безплатни дарения като маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка срещу Covid-19, измамниците се опитват да получат данни за „точния брой служители и адрес“ на компанията.

България е за координирани мерки в ЕС в условията на пандемията
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов потвърди интереса на България от координиране на изискванията за карантина и тестване в условията на епидемията на коронавирус сред страните-членки на ЕС. Ангелов заяви това на неформална видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по социална политика и здравеопазване. Според Брюксел така ще бъде избегне объркването, на което станахме свидетели през пролетта, предават репортерите на БНР. 

Ангелов подчерта, че България стриктно се придържа към 14-дневната карантина, препоръчвана от Световната здравна организация. „Считам, че на база на научните препоръки и предвид наближаващия грипен сезон, следва и занапред да се придържаме към така установените правила“, заяви министърът.
Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00