Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 186

Снимка: архив

Близо една пета от болните с Covid-19 в България са хоспитализирани
За последните 24 часа в България са регистрирани 167 нови случаи при направени 3923  PCR теста, което е 4,26 % от изследваните. В болница се лекуват малко под 18% от 4324 души с активна инфекция. На интензивно лечение са 57 пациенти от 762-ма хоспитализирани. Излекуваните през последното денонощие са 108 души, а 15 са починали.

Най-много новозаразени има във Варна - 21, Кърджали - 20, и София - 17.

Туризмът очаква почиващи по морето до средата на октомври
Септември се очертава като много интензивен месец за туризма,  прогнозира пред БНТ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според наблюденията на института, на планината и по морето в момента се наблюдава активен поток от туристи. Според Драганов, очакванията са морският туризъм в България тази година да продължи до средата на октомври. Той посочи, че в условията на Covid-19 туристите се насочват главно към къщите за гости и малките семейни хотели. Сред пострадалите в туристическия бранш са тези с работници от Украйна и Молдова, които са планирали нискобюджетен туризъм от чужбина.

Москва поиска от България облекчаване на визовия режим
Русия поиска облекчаване на издаването на визи за руски граждани у нас. За това съобщава сайтът на Министерството на туризма, след среща между ресорния министър Марияна Николова и Александър Сирченко - вицепрезидент на Асоциацията на туроператорите в Русия /АТОР/. 

По време на работното си посещение в Москва Николова покани членове на Асоциацията да се включат в предстоящия Българо-руски туристически форум в България, посветен на оздравителния и балнео туризъм след Covid-19. Той ще се проведе през последното тримесечие на 2020 г. или в началото на 2021 г.

Парламентът ратифицира Споразумението с ЕС срещу риск от безработица заради Covid-19
България може да изтегли заем над половин милион евро до 2022 г. за подпомагане на безработицата, свързана с Covid-19. Това става възможно, след като парламентът ратифицира окончателно споразумението за гаранция по европейския инструмент SURE. Той ще допълва националните мерки за подкрепа на държави-членки, при внезапно увеличаване на публичните разходи за запазване на заетостта, възникнали от негативното въздействие на пандемията.

Българско дарение за Тетово в Северна Македония
Посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов връчи на кмета на Тетово Теута Арифи дарение от медицинска екипировка и хранителни пакети за  социално слаби семейства.

„Говорим за продължаване на нашето сътрудничество в бъдеще, свързано с Дневния център за деца с аутизъм, за да можем да покажем нашата солидарност с хората и децата, които се сблъскват с този проблем“, каза Ангелов. Кметът Арифи подчерта, че положителният жест на посолството е важен в трудни времена, както в кризата с Covid-19.

Доц. Атанас Мангъров: Изолационните стаи в училище няма да са ефикасни
Значителна част от мерките, които се вземат от МОН, преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни. Това подчерта пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.Според него децата, които са болни не трябва да ходят на училище. Поставянето им в стаи за изолация е безсмислено, тъй като преди това те вече са били в контакт с останалите деца. Мангъров посочи още, че в световен мащаб страните, които през зимата са спазвали строги ограничителни мерки, сега чакат втора вълна, а тези с най-разхлабените мерки сега отчитат най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи.

Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи за деца в неравностойно положение
В жалби до обществения защитник родители изразиха тревога, че няма да имат финансова възможност да осигурят необходимите устройства за дистанционно обучение на децата си. В отговор Диана Ковачева изпрати запитване до Министерството на образованието за 70 000 деца, които нямат нужните устройства и достъп до интернет за евентуално онлайн обучение. Сред тях са  деца от семейства с ниски доходи, с безработни родители, семейства с повече ученици, с родители, които работят дистанционно заради Covid-кризата.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Дарина Григорова 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00