Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 187

2
Снимка: БГНЕС

133 училища осигуряват чиста и безопасна среда за своите възпитаници с помощта на дарение

Дни преди началото на новата учебна година, 133 основни училища в страната получават санитарно-хигиенни стелки за обувки и дезинфектанти. Инициативата е на няколко фирми, а целта е да се ограничи разпространението на епидемията от Covid-19 и цели осигуряването на чиста и безопасна среда за учениците и учителите. Дарението беше предадено на Българския червен кръст. Предстои то да бъде разпределено между училищата, за да стигнат до децата преди началото на учебната година на 15 септември. Още по темата – ТУК.

Няма други заразени монаси в Рилския манастир, показват резултатите от тестовете за Covid-19

Тестовете за Covid-19, взети на монасите и персонала на Рилския манастир, контактни на 39-годишния архимандрит, който беше приет на лечение в Пирогов с коронавирус, са отрицателни, обяви Областният кризисен щаб в Кюстендил. Тестването е извършено от екип на болницата в града. Адресът, на който е регистриран архимандрита с положителна проба за Covid-19 е в София. Затова случаят е поет от РЗИ в столицата, а за лечението му се грижат екипите на „Пирогов“, информира д-р Матей Попниколов − заместник-областен управител на Кюстендил и член на местния кризисен щаб. Подробности четете ТУК.

2,37% са положителните проби за COVID-19 при направени 5145 теста

122 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие при направени 5145 PCR теста, сочат данните от Единния информационен портал. От началото на пандемията броят на заразените с коронавирус достигна 17 435. Процентът на заразените за последното денонощие спрямо броят на направени тестове спадна до 2,37%, след като през предходните две денонощия бе над 4 на сто. 753-ма са хоспитализираните пациенти. 60 от тях се намират в интензивни отделения. Излекуваните през последните 24 часа са 178, с което общият им брой от началото на пандемията е 12 475. Починали са 9 болни, като общият им брой от началото на пандемията достигна 701

Германия премахна ограниченията за идващите от област Добрич

Германия отмени изискването за PCR тест или 14-дневна карантина за пристигащите от област Добрич. Причината е, изваждането на региона от списъка с рисковите направления за пътуване, вследствие на по-добрите показатели за разпространението на Covid-19. На 7 август Берлин обяви за рискови 3 области в България − Добрич, Благоевград и Варна. На 21 август страната премахна ограниченията за област Варна. В сила остават ограниченията за пътуващите от югозападната област Благоевград.

Белгия премести Северозападния регион на България в „оранжевата зона“

Федералната служба за външна дейност, външна търговия на Белгия премести Северозападния район (областите Видин, Враца и Монтана) на България от „зелена“ в „оранжева“ зона. Всички български граждани, пристигащи в Белгия от тази зона подлежат на препоръчителна карантина и тест за Covid-19. Властите уточняват, че кодът на зоните се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка.

От МВнР припомнят, че, считано от 1 август, всички лица, пътуващи за Белгия, независимо от зонирането по държавите и вида транспорт, следва да попълнят не по-късно от 48 часа преди пристигането си формуляр Public Health Passenger Locator Form, предаде БНР.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00