Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 189

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Болниците са готови за втора вълна на коронавирус
„Вече знаем много повече за коронавируса. Знаем как да го контролираме и какви действия да предприемем, за да ограничим разпространението му”. Това заяви в интервю за Нова телевизия здравният министър Костадин Ангелов.
Той подчерта, че болниците са готови за втора вълна на разпространение на заразата. Ако започне по-сериозен ръст на заболеваемостта, болните няма да запълват малките лечебни заведения. „На първо място ще са университетските болници, след тях ще са областните болници и чак накрая ще са малките болници“, изтъкна Ангелов.
Предстои подготвянето на път на пациента със симптоми на коронавирус, „за да знаят хората къде да отиват и какво да правят, а не да обикалят от болница на болница“, каза Ангелов. Този път на пациента ще бъде различен за всяка област на България.

Над 4% положителни проби за Covid-19
201 са случаите на коронавирус в България, регистрирани през последното денонощие. Това са 4,13% от направените 4865 PCR теста, показват данните от Единния информационен портал.
Най-много новозаразени са установени в Благоевград - 59, следват София - 41, и Стара Загора - 17. Починалите през последните 24 часа са 7, а оздравелите - 131. В болници са 735 души с коронавирусна инфекция, 56 са в интензивни отделения. За първи път от 25 август насам броят на новорегистрираните надхвърля 200.
От началото на пандемията в България са регистрирани общо 17 799 пациенти с коронавирус. От тях 713, или около 4%, са починали. Общият брой на излекуваните от инфекцията в България е 12 750, активните случаи към момента са 4 336.

Ако тютюнопушенето помагаше против коронавирус, щях да съм пушач
"Носенето на маска от двамата - болен и здрав, носи много по-голям протективен ефект". Такова мнение изказа пред бТВ пулмологът проф. Коста Костов, който оглавяваше Медицинския експертен съвет към Министерския съвет. Костов изтъкна, че носенето на маски, дистанцията и дезинфекцията са доказали ползите си за ограничаване на коронавируса.
Той оспори изказване на проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб, според което пушачите по-трудно се заразявали с коронавиурс и го нарече „неуместна научна шега“. „Ако тютюнопушенето помагаше против коронавирус, щях да бъда пушач“, каза Костов.
Превантивните мерки срещу инфекцията, предвидени в училищата за началото на учебната година, той определи като балансирани и практически насочени. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по повод поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 4

В четвъртия брой на "Часът на Радио България…" ви отвеждаме при българите в Одрин, за да научим повече за българската общност там, за  черквата "Свети Георги Победоносец ", за наследството, завещано от отец Александър Чъкърък, за църковните служби на..

публикувано на 13.06.24 в 12:51