Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 191

Красимир Вълчев
Снимка: БТА

Училищата - в готовност да отворят врати на 15 септември

Всички 2400 учебни заведения са готови за старта на учебната година в новата извънредна епидемична обстановка, заяви просветният министър Красимир Вълчев в Стара Загора, където присъства на първия учебен ден в Тракийския университет. Около 300 е броят на учениците в страната, които ще започнат новата учебна  година от вкъщи. Те ще се обучават по разработената дистанционна електронна форма, а оставането им по домовете е продиктувано от опасения за здравословното им състояние, обясни министърът. Що се отнася до грипните ваканции, Вълчев беше категоричен, че от тази година те повече няма да бъдат загубено време за обучение, защото ще се използва електронната форма на преподаване. 

Протест на родители пред МОН срещу задължителното носене на маски в училище

Акция на организацията „Обединени родители“ се обявява против задължителните маски и изолаторите за ученици във всички закрити помещения на учебните заведения с изключение на класните стаи, в които това е по желание. Според Михаела Божанкова – един от организаторите на демонстрацията, никой от присъстващите не иска отмяна на мерките, а  настояват просто да бъдат препоръчителни. Изолаторите от своя страна, протестиращите определят за „лишени от всякакъв смисъл“, защото, когато едно дете покаже симптоми, това означава, че то вече е било в контакт с всичките си съученици и няма абсолютно никаква медицинска и човешка логика от тези мерки. В отговор, министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че в България режимът на носене на предпазни маски от учениците е един от най-либералните. На 15 септември в 18:00 часа се очаква нов протест пред просветното министерство в столицата.

Даряват пособия за дезинфекция на училища

За началото на учебната година 133 основни училища в страната ще получат санитарно-хигиенни стелки за почистване на обувки, както и дезинфектанти. Дарението беше предадено на Българския червен кръст, откъдето то се разпределя по учебните заведения. Междувременно стана ясно, че над 900 000 лева са дарените на БЧК парични средства чрез есемеси от началото на епидемията. Получени са и материални активи за около милион и половина лева.

2,9% са новоустановените случаи на COVID-19 за денонощието 

27 са новорегистрираните с коронавирус в страната за последното денонощие при направени 927 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал. За последните 24 часа са починали 3-ма души, а 9 са излекуваните. С тях общият брой на починалите от началото на пандемията се увеличава до 720 души, а излекуваните пациенти са 12 767. Активните случаи са 4431. Хоспитализираните са 740. 53-ма от клинично лекуваните са в интензивни отделения.

Заради пандемията продължава спада в българския внос и износ

Заради пандемията през юли общият български износ намалява спрямо година по-рано с 10,7% до 2, 446 млрд. евро – показват актуалните данни на Националния статистически институт. Общият внос се понижава с 15,9% до 2,564 млрд. евро. Външнотърговско салдо през юли е отрицателно в размер на 119 млн. евро спрямо дефицит за 312 млн. евро през юли 2019 г. За първите седем месеца на 2020 г. общият износ на България намалява със 7,5% до 15,9 млрд. евро спрямо същия период на миналата година. Докато вносът в страната се свива с 12,8% до 17 млрд. евро. Общото външнотърговско салдо между януари и юли е на дефицит от 1,1 млрд евро, спрямо дефицит от 2,3 млрд. евро година по-рано.

Самостоятелен Covid-сектор приема инфектираните в Многопрофилната болница в Добрич

Болните от коронавирусна инфекция вече се настаняват за лечение на отделен етаж със самостоятелен вход и асансьор, като за тях се грижат лекари и медицински персонал, който работи само в това отделение. В здравното заведение е привлечена като консултант-инфекционист  бившият началник на закритото Инфекциозно отделение. В резултат на промените диагностицираните и хоспитализираните с Covid-19 в област Добрич през месец септември бележат драстичен спад. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 261

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19 Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това..

публикувано на 23.11.20 в 18:20

Covid-19 в България: Ден 260

Рекорден брой излекувани за денонощието 1364 души 2279 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 5729 PCR теста, което е над 39%. С тях общият брой на потвърдените случаи в България от началото на епидемията е достигнал 120 697, сочат..

публикувано на 22.11.20 в 16:45

Covid-19 в България: Ден 259

Правителството не мисли за отлагане на изборите заради епидемията Няма план за отлагане на изборите, които трябва да се проведат само след няколко месеца, заяви за бТВ вицепремиерът Томислав Дончев. „ Съвсем друг въпрос е как е редно да се организира..

публикувано на 21.11.20 в 17:15