Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доза оптимизъм за българско-турските икономически отношения

Пандемията от Covid-19 засегна цялата световна икономика, а милиони хора загубиха работата си. Кризата доведе до свиване на потреблението, до прекратяването на производства и до прекъсването на вече изградени вериги на доставки и снабдяване. Икономическите последици от глобалната здравна криза са видими и тук, на Балканите. На този фон, как се развиват българско-турските икономически връзки.

В последните години България и Турция поддържат стабилен стокооборот от около 4,5 млрд. евро годишно. Поради въздействието на пандемията и мерките срещу коронавируса обаче, и българската, и турската икономика отбелязаха свиване с около 10% за второто тримесечие от годината. В югоизточната ни съседка то беше съчетано и с увеличаване на външнотърговския дефицит и сравнително висока инфлация. Какви са нагласите сред бизнеса, коментира Венцислав Венков, изпълнителен директор на Българско-турската търговско-индустриална камара:

„Направена от нас анкета сред наши членове, в разгара на пандемията, показа, че почти всички участници в нея прогнозират, че кризата ще се отрази сериозно и на пазарите, и на печалбите. Това е мнението на над 80% от фирмите. Но да се надяваме, че това вече е минало, тъй като навлизаме в един силен сезон за бизнеса, какъвто е есенно-зимният“.

Сред най-тежко пострадалите от кризата сектори са промишлеността, продажбите на дребно и услугите, към които спадат също туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Един от малкото отрасли, които не само не бяха засегнати от кризата, но дори получиха стимул от нея, са опаковъчната и амбалажната индустрия. В този сектор е и дейността на един от големите турски инвеститори в България, обяснява Венцислав Венков: „Фирмата, която неотдавна закупи завода за буркани и капачки в Лясковец, успя да преодолее всички негативи на кризата. Друга фирма, произвеждаща алуминиеви продукти в Шумен също много слабо усети влиянието на пандемията“.

Изпълнителният директор на Българско-турската търговско-индустриална камара посочва и къде вижда потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения:

„Основания за оптимизъм ми дава споразумението, което сключихме с Асоциацията на търговско-промишлените палати и стоковите борси в Турция. Това е организацията, която обединява всички търговско-промишлени палати в страната и има над 1,5 млн. членове. Споразумението дава възможност да проведем съвместни мероприятия, форуми, презентации на възможностите за инвестиции в България и в Турция. А това отваря възможностите пред всички български и чужди фирми, които работят в България, към необятния пазар на съседите“.

Нова инициатива на камарата предвижда оказване на правна помощ на компании от България и Източна Европа с интерес към турския пазар, както и на турски фирми, които проучват възможностите за бизнес в България.

„Предлага се да бъде създаден т.нар. „Turkish desk“, т.е. бюро, което да обслужва всички компании, които имат интерес към Турция и обратно – фирми от Турция, които имат интерес към Централна и Източна Европа – обяснява Венцислав Венков. - Те ще ориентират желаещите в множество детайли на това как се прави бизнес тук. Това е много добра идея, защото интересът към България е голям, а често на компаниите им е трудно да намират коректна информация, особено по отношение на европейското законодателство.

Подробностите - чуйте в звуковия файл.

Снимки: архив

Още от категорията

България е готова за членство в ОИСР

България е готова да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на годишната министерска среща на ОИСР, която се състоя онлайн.  За първи път, за..

публикувано на 29.10.20 в 19:32

Оптимистична теория за българското земеделие

Управлението на риска в земеделието е важен аспект за устойчиво развитие на сектора. Освен климатът и болестите, които са основни рискове при растениевъдството и животновъдството, в уравнението се намесва и още един фактор- пазарните рискове. Това..

публикувано на 27.10.20 в 06:25

Проектобюджетът за 2021 – високи харчове и много въпросителни

Проектобюджетът за 2021 година, внесен за обсъждане в Народното събрание от Министерството на финансите, предизвика противоречиви реакции и известно недоумение сред финансистите в страната. Може би най-краен в оценката си е бившият..

публикувано на 23.10.20 в 10:38