Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 192

Снимка: БТА

Учебната година започна при засилени противоепидемични мерки
Мерене на температурата, разделителни линии в коридорите, повече часове на открито, изолатори за учениците с вирусни симптоми, носене на маски в закритите помещения и по желание в класните стаи – тези мерки са в сила в училищата, заради пандемията от Covid-19. Всичките 2400 учебни заведения в страната са готови за новата учебната година, заявиха от просветното министерство и допълниха, че около 300 ученици ще започнат обучението си от вкъщи, заради опасения за здравето.

Няма да се затварят училища и да се издигат КПП-та
Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев опроверга ширещите се опасения, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври заради епидемията от коронавирус и отново ще бъдат издигнати КПП-та на входовете и изходите на градовете. Пред Нова телевизия той заяви буквално: „Уплашен съм от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирациите. Прекалено много хора у нас нямат критерии да отсяват вярното от невярното“. Според Кунчев, заболеваемостта е такава, че не налага прилагането на драстични мерки. Здравният инспектор смята, че не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища. „Първо ще се действа в рамките на паралелката, а ако има заразени ученици в повече класове, тогава може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище“.  

Психологът Гергана Крумова: „Ако обясним на децата защо трябва да носят маски, няма да нараним психиката им“
„Социалната дистанция ще се усети още днес, когато в училищния двор ще бъдат само ученици от I, V, VIII и XII клас“, заяви пред БНР училищният психолог Гергана Крумова. Тя подчерта обаче, че противоепидемичните мерки в учебните заведения не са приумица. „Да се срещнем лице в лице, да се усмихнем, да разпознаем емоцията, която носи другият, е изключително важна”, каза още Гергана Крумова по повод на задължителните маски в училище. Според нея, носенето на предпазните средства няма да нарани психиката на децата, ако им се обясни, че така те пазят своите учители и родители. Психологът определи думата „изолатор” за помещенията, където ще бъдат отделяни децата със симптоми на коронавирус, като неподходяща и будеща изключително висока тревожност.

143 новозаразени с Covid-19 за последното денонощие
4,5% от направените 3163 PCR теста през последното денонощие са дали положителен резултат, показват данните на Единния информационен портал. Починали са 9 души, излекувани са 163-ма. 730 пациенти остават на болнично лечение – 49 от тях в интензивни отделения. Най-много новозаразени има в Бургас – 24, следват Кърджали с 19, Стара Загора с 15, София и Благоевград с по 12. Активните случаи са 4402. От началото на епидемията 18 061 души са се заразили с коронавирус и 729 са загубили живота си.

Управителят на БНБ: „Банките влязоха подготвени в кризата“
Българските банки влязоха в настоящата криза добре подготвени, заяви управителят на Българска народна банка Димитър Радев при откриването на новата учебна година в УНСС, цитиран от БГНЕС. Радев посочи като причина за това безпрецедентната по мащаба си проверка на качеството на активите на банките и стрес тестовете, проведени от БНБ и Европейската централна банка. По думите му, още в началото на кризата, банките са предприели допълнителни мерки за засилване на ликвидността. Добрата кондиция на финансовите институции, им е позволила да създадат условия за облекчаване последствията от кризата за бизнеса и населението. Основният инструмент, използван за тази цел, който все още е в сила, е т.нар. „частен мораториум“ върху плащанията по кредити. До момента по тази мярка отсрочване на плащания са получили над 14 хил. предприятия и над 93 хил. домакинства в общ размер на над 9 млрд. лв. 

Положителни Covid–проби дадоха три готвачки в столична детска градина
Три готвачки в детска градина №88 в столичния квартал „Дружба“ са с положителни проби за Covid-19. Те са поставени под карантина, а помещенията са дезинфекцирани. Останалите служители също очакват резултатите от своите изследвания. Децата, чиито родители пожелаят, също ще бъдат проверени за наличие на коварния вирус.

В градината, работата с децата продължава в  нормален режим. Храната за закуска и обяд, детското заведение, получава от друго място – посочват от Столичната община.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00