Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 202

Снимка: БГНЕС

Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки заради пандемията
На среща с Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов поиска Регионалните здравни инспекции да засилят контрола по носенето на маски на закрито. Борисов обаче беше категоричен, че към този момент няма да се въвеждат нови ограничителни мерки, нито да се затварят градове, заради пандемията. Подробности - ТУК

България е на 26-о място в Европа по заболеваемост от Covid-19 на 100 хиляди души 
Страната продължава успешно да контролира развитието на епидемията и не се претоварва здравната система, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Пред Националния оперативен щаб в Министерския съвет той посочи, че България и още 3 страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от -6,5% по отношение на новорегистрираните случаи през последните две седмици, предаде БТА. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от +22%. 

Увеличават се депресиите и тревожните състояния заради Covid-19 
Това съобщи пред БНР проф. Петър Маринов, председател на Асоциацията на експертите по психично здраве. “Всъщност темата  “Covid-19” е темата за страха – ирационален, надхвърлящ реалната опасност”, коментира той. Според специалиста Covid-19 оказва мощно въздействие върху психиката на всички хора, дори и на невярващите в съществуването му. Ситуацията в училищата проф. Петър Маринов определи като песимистична, тъй като стресът в детската възраст се повишава. 

Расте процентът на заразените с коронавирус 
Близо 6 процента от направените през последното денонощие 4859 PCR тестове са се оказали с положителен резултат, показват данните на Единния информационен портал. 290 са новозаразените с Covid-19 – най много те са в София - 61, в Благоевград - 58 и в Търговище - 27. Шестима са починали, 146 души са излекуваните, а 744 пациенти се намират в болница – 30 от тях в интензивни отделения. Активните случаи са 4775. 

Предупреждение да не се подценява заплахата от Covid-19
На фона на десетки човешки трагедии у нас, свързани с пандемията, в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, относно носенето на маските и коронавируса, предупредиха от Българският лекарски съюз. Особено тревожни са посланията, които са отправени от колеги – лекари, че няма смисъл от носенето на маски. От Съюза предупреждават също, че се наблюдава масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна. Затова българските лекари отново призовават – спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията! 

81 деца от училища и детски градини са с Covid-19 от началото на учебната година 
От началото на учебната година 81 деца от училищата и детските градини са дали положителни проби за Covid-19, съобщават от Министерството на образованието. Педагозите с положителни проби са 70, или 0,07 на сто от всички учители. 104-ма души са под карантина заради контакт с болни ученици, учители или близки. Всеки десети учител в София ще бъде тестван за антитела, съобщи директорът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Кампанията е започнала още в началото на септември и вече са тествани около 400 педагози, допълни той.

0,4% са засегнатите от коронавируса училищни класове
В момента 0,4% от паралелките са карантинирани. Дори да станат 1%, няма проблем с наличната техника да се обезпечи обучението в електронна среда, подчерта министърът на образованието Красимир Вълчев. Със средства на ЕС ще бъдат закупени 80 000 таблета - 20 000 за учителите, и минимум 60 000 за учениците. Те ще са за обезпечаване на елекронното обучение, но ще се използват и в училище, а не само в дистанционната работа, уточни министърът в отговор на парламентарен въпрос.

Почти половината хотелиери са затруднени да посрещат разходите си 
44% от предприемачите в хотелиерския бизнес могат да обслужват до половината от разходите си заради епидемията от Covid-19, показва анкета на Националния статистически институт. Една трета от тях заявяват, че в краткосрочен план могат да се справят с всичките си задължения, а останалите - че не успяват без чужда помощ. Над половината от операторите в бранша са готови да предложат алтернативни периоди за осъществяване на резервациите на клиентите си. През лятото 63% от предприемачите са декларирали намаление на цените на пакетните услуги, а 49 на сто – на нощувките. Тези от тях обаче, които са получили правителствена подкрепа, са готови да запазят и дори да увеличат наетия персонал в краткосрочен план, според изследването. 

Изкаралите Covid-19 да направят безплатен преглед на белите дробове
За това призоваха на днешния Световен ден на белия дроб водещи български пулмолози. Целта им е да изследват дали инфекцията от коронавирус нанася трайни поражения върху дихателните органи. Пневмонии, туберкулоза, а напоследък и новият Covid-19, са основните респираторни инфекции, които поразяват белите дробове, понякога необратимо и фатално, посочи д-р Александър Симидчиев. Все още по отношение на коронавирусната инфекция няма достатъчно статистически данни и много въпроси остават без отговори, смята д-р Симидчиев.

Пловдивският университет откри академичната година неприсъствено
„Нетрадиционният формат на церемонията по откриване на академичната година бе наложен от грижата ни за здравето на студентите“, подчерта доц. д-р Мария Стоянова, заместник-ректор по учебната дейност на ПУ „Паисий Хилендарски“. Виртуалното приветствие на ректора проф. д-р Румен Младенов към академичната общност е придружено от подбрани кадри от церемониалния ритуал по предаване и приемане на знамето и символите на ПУ, заснети в предходни години. Направена е и атрактивна виртуална екскурзия из аудиториите и семинарните зали университета. За да бъде спазена традицията от досегашните откривания на академичната година в Пловдивския университет, виртуалната церемония завършва с музикален поздрав.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Съставил: Гергана Манчева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00