Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече три години българите са официално малцинство в Албания

Снимка: Красимир Мартинов

На 13 октомври 2017 г. албанският парламент приема Закон за защита на националните малцинства, с който за първи път в над стогодишната история на съвременна Албания българската етническа общност бива удостоена със статут на национално малцинство. Със същия документ са признати още гръцкото, македонското, влашкото, ромското, египетското, черногорското, босненското и сръбското малцинство. 

С установяването на демократичната власт в Албания започват процесите на българско самоосъзнаване, припомня доц. Спас Ташев. В интервю за Радио България изследователят на българските общности в Западните Балкани уточнява, че българите в Албания никога не са били дискриминирани. През 1991 г. там са регистрирани първите български организации, а две години по-късно у нас пристигат първите младежи с българско самосъзнание, за да следват в университетите. Тогава започва и целенасочената дейност за официалното признаване на българското национално малцинство в Албания, която се увенчава с успех през 2017 г. 

Днес изучаването на книжовен български език е приоритет за сънародниците ни в Албания, които наброяват близо 50 хиляди души - има три български неделни училища, а вече близо 700 младежи са завършили висшето си образование у нас. 

Между България и Албания винаги е съществувал договор и програма за развитие на сътрудничеството в образованието и науката – изтъква посланикът на Албания у нас Доника Ходжа. В интервю за Радио България тя уточнява: „В момента Програмата за периода 2020-2022 е във фаза на одобрение в двете страни и в най-скоро време ще бъде подписана. Двустранното ни сътрудничество е много добро, особено в областта на образованието. Над 300 албански студенти се обучават във висши учебни заведения в България, като само в Благоевградския университет са около 100 души. В рамките на обмена, студенти и докторанти от специалността "Балканистика" на Софийския и на Великотърновския университет правят специализации в различни университети в Албания. Нашите две страни са в един регион и са много сходни. Ще бъде добре, ако младежкият обмен се увеличи - това е предпоставка да се опознаем по-добре и ще повиши качеството на отношенията между страните ни.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08